24 Kasım 2014 08:39

Musa Anter davasının nakli talep edildi

Musa Anter'in (Apê Musa) katledilmesine dair açılan davada, sanık avukatları davanın başka ilde görüşmesi için Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Mahkeme, bu talep üzereine dava dosyasını karar vermek üzere Yargıtay'a gönderdi.

Paylaş

Uğur Kaymaz, Lice ve Kulp katliamları, Muş'un Vartinis köyü katliamı vb. davaların "güvenlik" gerekçeleri ile batı illerine taşınmasının ardından birkaç gün önce Kızıltepe JİTEM davasının taşınmasının da aynı gerekçe ile başka ilde görülmesi talebi, Musa Anter'in (Apê Musa) katledilmesine ilişkin 21 yıl sonra açılan dava için de yapıldı. Davada yargılanan sanık avukatları, davaya bakan Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak, yargılamaya başka bir ilde devam edilmesini istedi.

Sanık avukatları gerekçe olarak ise 6-8 Ekim tarihleri arasında kentte de yaşanan Kobanê protestolarını gösterdi.

Yapılan bu başvuru üzerine mahkeme, dosyayı birkaç gün önce karar vermek üzere Yargıtay'a gönderdi.

Anter ailesinin avukatlarından Selim Okçuoğlu, yapılan bu başvuruya dair yaptığı değerlendirmede, "Zaten ağır aksak ilerleyen bir davanın, bu başvuru ile bütünüyle içinin boşaltılmak istendiğini" söyledi.

Davada şu ana kadar herhangi bir güvenlik zaafiyeti yaşanmadığını belirten Okçuoğlu, Yargıtay'ın davanın nakli konusunda sanık avukatların talebini onaylamasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

DAVA İDDİANAMESİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 21 yıl önce Musa Anter'in katledilmesi öldürülmesi, yanında bulunan Orhan Miroğlu'nun da yaralanmasına ilişkin yürüttüğü soruşturmayı sonucunda hazırladığı iddianame, TMK'nın 10. maddesi ile görevli Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 5 Temmuz 2013'te kabul edildi.

İddianamede, korucubaşı Hamit Yıldırım, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım, hakkında başka bir davadan dolayı yakalama kararı bulunan itirafçı Aziz Turan (Abdulkadir Aygan) ve Albay Savaş Gevrekçi sanık olarak yer aldı. Haklarında ise "Taammüden adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "Halkı isyana teşvik ve birbiri aleyhine silahlandırarak mukateleye (öldürme, vuruşma) teşvik etmek" ile "Adam yaralamak" suçlarından 20 yıla kadar hapis cezası istendi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Çaldağı'nda 'vahşi madenciliğe hayır" eylemi

SONRAKİ HABER

Meksika'da öğrenciler 2 radyo istasyonunu işgal etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...