24 Kasım 2014 01:00

Kürt petrolü Türkiye üzerinden Irak’a satılacak

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Irak ziyaretinin ardından Irak maliye bakanlığı, Erbil ve Bağdat arasında imzalanan anlaşma ile Kürdistan bölgesel yönetiminin ihraç ettiği Irak petrolünün bir bölümünün Ceyhan üzerinden Ankara tarafından satılacağını açıkladı

Paylaş

Ali KARATAŞ
Yusuf ERTAŞ

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Irak ziyaretinin ardından Irak maliye bakanlığı, Erbil ve Bağdat arasında imzalanan anlaşma ile Kürdistan bölgesel yönetiminin ihraç ettiği Irak petrolünün bir bölümünün Ceyhan üzerinden Ankara tarafından satılacağını açıkladı. Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, Irak piyasasına petrolü dağıtan Sumu şirketine ait petrolün Ceyhan’daki depolarına akmaya başladığını söyledi. Lübnan’da yayınlanan Assafir gazetesi, “Bunun ilk adımı olarak Irak hükümeti bölgesel yönetime 500 milyon dolar havale etti. Buna karşılık bölgesel yönetim günlük 150 bin varil ham petrolü merkezi hükümetine verecek” diye yazdı.

SİSİ’DEN LİBYA’YA MÜDAAHALE ÇAĞRISI

Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah Sisi seçilmesi sonrasında Avrupa’ya ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Bu Pazartesi günü başlayacak ve dört gün sürecek olan Sisi’nin İtalya ve Fransa ziyareti göreve geldiğinden beri onun ilk Avrupa turu olacak.

Sisi ziyaret öncesi “Libya’ya müdahale” çağrısı yaptı.

Sisi, 24 France ajansına verdiği bir röportajda, “Sadece Irak ve Suriye’deki terörizmle uğraşılırsa Libya, Libya’nın ve komşularının istikrarını etkileyen teröristler için cazip bir bölge haline gelecektir. Irak ve Suriye’de alınan önlemlerin aynısının Libya’da da alınmasına ihtiyaç var” dedi. Lübnan merkezli Al Akhbar haber sitesi, 2011 NATO müdahalesinden bu yana Libya’da, yetkililerin ülkenin tümü üzerinde kontrol kurmayı başaramadıklarına dikkat çekti. Egypt Independent haber sitesi Libya’da rakip hükümetler arasındaki çatışmaların sadece bir çoğu 2011 yılında Kaddafi’nin devrilmesine yardım etmiş olan aşiretler arası gerilimi arttırdığına dikkat çekti.

Öte yandan Ortadoğu uzmanı Filistinli yazar Abdul Bari Atvan Raialyoum’daki yazısında IŞİD’e karşı Irak ve Suriye’de Amerikan bombardımanının üçüncü ayına girerken şu ana kadar zayıflatılmış gözükmediğini yazdı.

REFAH KAPISINDA MAHSUR

Egyptindependent.com haber sitesi Mısır’ın Gazze Şeridi ile olan kapısını kapatma kararının, sınırın Mısır tarafında binlerce Filistinliyi mahsur bıraktığını yazdı. Haber sitesi, Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşref El Kidra’nın, “ Eğer kapatma devam ederse onların sağlık durumları bozulacak ve biz bazı ölümlere tanık olacağız” dediğini aktardı.


BAĞDAD KÜRDİSTAN PETROLÜNÜ TÜRKİYE ÜZERİNDEN ALACAK!

Assafir

IRAK Maliye Bakanlığı Erbil ve Bağdat arasında imzalanan anlaşmanın uygulanmaya başladığını ilan etti. Kürdistan bölgesel yönetimin ihraç ettiği Irak petrolünün bir bölümü Ceyhan üzerinden Ankara tarafından satılacak.

Irak hükümeti iki taraf arasında yapılan anlaşma uyarınca 500 milyon doları bölgesel yönetime havale etti. Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, Irak piyasasına petrolü dağıtan Sumu şirketine ait petrolün Ceyhan’daki depolarına akmaya başladığını ifade etti. Zebari, gönderilen petrolün ilk olduğunu ve bunu başka partilerin izleyeceğini ekledi.

Kürdistan hükümeti, Irak merkezi hükümeti ile özellikle petrolün ihracı ile ilgili yaşanan sorunlarla ilgili olarak kapsamlı bir anlaşmaya vardığını ilan etti. Bunun ilk adımı olarak Irak hükümeti bölgesel yönetime 500 milyon dolar havale etti. Buna karşılık bölgesel yönetim günlük 150 bin varil ham petrolü merkezi hükümetine verecek.


MUSUL VER RAKKA IŞİD’TEN NASIL ALINACAK

Abdulbari  ATWAN
Rai al yavm

IŞİD’e karşı Irak ve Suriye’de Amerikan bombardımanı üçüncü ayına girerken şu ana kadar zayıflatmış gözükmüyor. Aksine tamamen ters yönde sonuçlar veriyor. Bombardıman sadece Suriye iktidarı üzerindeki cephedeki baskıyı zayıflattı.

IŞİD on yıl boyunca güvenliği ile anılan Irak Kürdistan’ının başkentine saldırı düzenleyebildi. Valiliğinin önünde bombalı araç patlattı. Dört kişi ölürken onlarca kişi yaralandı. Herhangi bir hava gücü olmamasına rağmen Kobanê’de iki aydır dayanmayı başardı.  Bu durum zayıflamadığını ve gerilemediğini aksine fiilen ilerlediğini gösteriyor.

IŞİD; Amerika’nın en yeni uçakları, Peşmerge, Özgür Suriye Ordusu ve Kürt halk savunma birlikleri ile iki ayı aşkın bir süredir çatışırken Musul ve Rakka gibi büyük kentlerin nasıl alınacağı merak konusu.
Biz İD’nin kudretini yüceltmiyoruz. Onun askeri kuvvetini muazzam Amerikan gücü ve onun oluşturduğu 50 devletlik ittifakla kıyaslamak mümkün değil. Lakin yanlış ve yanıltıcı bilgilerin gölgesinde gerçeği olduğu gibi resmetme gayretindeyiz.

Irak askerlerinin son dönemlerde elde ettiği başarılar inkar edilemez. Irak halkının yakıt ihtiyacının yüzde 60’nı sağlayan Bici rafinerisinin üzerindeki kuşatmayı kırarak geri almayı başardı. Bu inkar edilemez bir başarıdır. Lakin hala siyasi ve askeri başarısızlık mevcuttur. Irak ordusunun eğitilmesi hala başlayabilmiş değil. Bir ayı aşkın bir süredir kurulmuş olmasına rağmen Haydar Abadi hükümeti güven sağlayabilmiş değil.


HAMAMİ; SURİYE VE TUNUS İLİŞKİLERİ YENİDEN KURULSUN

Sana

TUNUS’ta gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin adaylarından Hamma Hamami Tunus ile Suriye arasındaki ilişkilerin yeniden kurulmasının zorunluluğuna dikkat çekti. Hamami Tunus’ta yayın yapan mücevher FM radyosunda yaptığı açıklamada “Suriye ile ilişkilerin yeniden kurulması yapılması gereken en acil işlerden biridir” dedi.  

Halk Cephesinin Cumhurbaşkanı Adayı olan Hamma Hamami  kardeş ülkeler olan Irak, Libya ve diğerleri ile ilişkilerin güçlendirilmesi çağrısı yaptı. Hamami; “Yeni diplomatik doktrinin olması Tunusluların yararınadır” dedi.

Son parlamento seçimlerinden başarı ile çıkan Nida Tunus Partisinin genel sekreteri el Tayyib el Bakuş partisinin Suriye ile ilişkilerin acil bir şekilde yeniden kuracağını  ifade etti. Suriye ile ilişkilerin kesilmesini de ağır bir hata olarak nitelendirdi.


BİNLERCE GAZZELİ REFAH KAPISINDA MAHSUR

 egyptindependent.com

MISIR’ın Gazze Şeridi ile olan kapısını kapatma kararı, sınırın Mısır tarafında binlerce Filistinliyi mahsur bıraktı. Mısır, 33 Mısır askerinin öldürüldüğü İslamcı militanlar tarafından gerçekleştirilen saldırının ardından Mısır ile Filistin topraklarından tek geçiş noktası olan Refah’ı 25 Ekim’de kapattı.

Güvenlik önlemlerinin doğal sonuçlarından birisi yaklaşık 6 bin Filistinli, Gazze’ye geri dönmek için bekler vaziyette halen Mısır’da veya üçüncü ülkelerde mahsur durumdalar.

Bir Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü olan Eşref El Kidra, “Mısır’da acil tedavi arayan diğer bin kişi, böbrek yetmezliği, kanser ve kan ile ilişkili hastalıklar dahil tıbbi sorunlarla muzdarip. Eğer kapatma devam ederse onların sağlık durumları bozulacak ve biz bazı ölümlere tanık olacağız” dedi.

Kidra, İsrail’in sık sık acil durumlarda Gazzelileri kabul ettiğini ama sorguya çekilmek veya Gazze’deki olaylarla ilgili bir muhbir yapılmak istenecekleri korkusuyla Filistinlilerin İsrail’e gitmek istemediklerini söyledi.

Analistler, Mısır’ın hamlesinin kısa vadede Hamas’a zarar verebileceği ancak Sina’daki sorunu çözmeyeceği görüşünde.

İslami gruplar konusunda bir uzman olan Hamza Ebu Şanab, “Sina’daki sıkı güvenlik önlemleri, İsrail ile savaşmak için silah getiren Hamas ve Gazze’deki diğer fraksiyonlar için durumu zorlaştırabilir. Onu zorlaştırabilir ama durduramaz. Ordunun baskısı Sina sakinleri arasında öfkeyi körüklüyor. Ne yazık ki bunun etkisi halkı bir iç mücadele için bedel ödeyen Gazze’de hissediliyor” dedi.


AMERİKAYI KİM KEŞFETTİ?

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın “Amerika’yı ilk Müslümanlar keşfetti” iddiası Arap basınında da yankısını buldu. El Arabiye televizyonunun genel yayın yönetmeni Abdurrahman Raşid “Amerika’yı kimin keşfettiğini kim keşfetti?” başlıklı yazısında Erdoğan’ın iddialarının Arap yazarlardan çok sert eleştiriler aldığını söyledi. Raşid; “Bana göre veya başkalarına göre de Erdoğan’ın iddiaları kültürel eğlence nesnesi. Lakin belkide söyledikleri, aşağılık kompleksi hissedenlerin kızgınlığını arttırıyor. Batı her şeyi hatta Amerika’nın keşfini bile çaldı” dedi.
Raşid günümüz bakımından “Amerika’yı kimin keşfettiği tarihi değiştirecek mi?” sorusunu sorarken bunun günümüz bakımından bir önemi olmadığını vurguladı. Asıl önemli olanın bu gün Müslümanların ABD’ye gitmek için konsoloslukta sıraya girmeleri olduğunu ifade etti. Raşid makalesinde; “Müslümanlar Amerika’ya girmek için Amerika konsoloslarında yalvarıyor. Kendi ülkelerinden ve iktidarlarından kaçıyorlar. Çocukları için sığınacakları bir ülke, yaşamlarını sürdürecekleri bir iş ve hastalıklarını tedavi edecekleri bir yer arıyorlar.  Çağın denklemi bu” cümleleri yer aldı.


ELÇİLER KATAR’A DÖNÜYOR

BBC Arabic

SUUDİ Arabistan, BAE ve Bahreyn elçiliklerini Katara geri gönderme kararı aldı
Birkaç aydır devam eden anlaşmazlıkların sona erdirilmesi için önceki Pazar günü Riyad’da gerçekleştirilen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) liderlerinin olağanüstü toplantısında Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn elçiliklerini Katara geri gönderme konusunda anlaştılar. KİK’in internet sitesinde yayınlanan duyuruda, “Ortak çalışma ve gerçek anlamda bir birliktelik için bugün yeni bir sayfa açıldı” denildi. Söz konusu üç ülke büyükelçilerini 5 Mart 2014’te Katar’ın ‘içişlerine müdahale etmesini’ gerekçe göstererek Doha’dan çekmişti. O dönem yapılan açıklamada, “Katar üç ay önce imzaladığı anlaşmayla ilgili sözlerini yerine getirmedi. Ülkelerimizin güvenliği için ortak tedbirler alınması için tüm ikna çabamıza rağmen Katar hiç adım atmadı” denilmişti. Körfez İşbirliği Teşkilatı’nda 30 yıldır ilk kez olan böyle bir kriz Mısır’daki askeri darbe sonrası yaşanmıştı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır’daki darbe yönetimine en çok mali yardımda bulunan iki ülke. Buna karşın Katar, Müslüman Kardeşler grubundan olan eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesine ve ardından yüzlerce göstericinin öldürülmesine tepki göstermişti.


SİSİ’DEN LİBYA’YA MÜDAHALE ÇAĞRISI
 Al Akhbar


SİSİ ABD ve Avrupa’ya Libya’ya müdahale etmeleri çağrısında bulundu.

Sisi, “Sadece Irak ve Suriye’deki terörizmle uğraşılırsa Libya, Libya’nın ve komşularının istikrarını etkileyen teröristler için cazip bir bölge haline gelecektir. Irak ve Suriye’de alınan önlemlerin aynısının Libya’da da alınmasına ihtiyaç var” dedi.

Sisi, “Libya’da Mısırlı silahlı güçler yoktur, sınırlarımızı kendi sınırlarımızın içinden koruyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Sorunun değil çözümün parçası olmak’

SONRAKİ HABER

Petrol silahıyla ülke savaşları!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...