23 Kasım 2014 18:51

Genç ve usta gazeteciler Çanakkale’de buluştu

Çanakkale, Antalya ve Diyarbakır’ı kapsayan Röportaj Atölyesinin yerel basın atölye çalışması Çanakkale’de gerçekleştiriliyor. Diyarbakır ve Antalya’dan gelen genç kuşak gazeteciler, Çanakkale basını ile buluşarak, usta gazetecilerden bilgiler alıyorlar.

Paylaş

Ropörtaj Atölyesinin açılış konuşmasını ‘ev sahibi’ olarak Çağdaş Gazeteciler Derneği Çanakkale Şubesi adına gazeteci Aynur Ganiler yaptı. Ganiler, “Demokrasilerin kalitesi ile basın kurumları arasında kopmaz bir ilişki olduğunu söyledi. Röportaj Atöylesi çalışmalarına katılan Umut Vakfı Başkanı Nazire Dedeman ise; “Türkiye’de yerel medya seminerleri hakkında bilgi verdi.  Dedeman gazetecilerden haber yaparken Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde de yer alan gazeteci her türden şiddeti farklı gösteren, özendiren, kışkırtan yayın yapamaz kuralına uyulmasını talep etti.

Çanakkale’de hakim olan barış ve özgürlüğe vurgu yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise  özgürlük kavramının tüm Türkiye’ye taşınmasının öneminden bahsetti. “Genç gazeteci arkadaşlarımız, özellikle topluma yönelik bir işi yaparken cesaretli olmalısınız” diyen Gökhan; Basın mensuplarına yapılan her türlü baskıyı şiddetle kınadığımı bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi. Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer de demokratik ülkelerde basının önemine vurgu yaptı.

Gazeteci Celal Başlangıç ise “Bu ülkede birçok gazeteci işinden kovuldu. Ancak bunun da ötesinde bu meslekten ilk kovulan ‘röportaj’dır. Eğer siz, ‘20 milyon kişi yoksulluk sınırında yaşıyor’ derseniz, istatistiğe dayalı bir haber yapmış olursunuz. Bu haber de neredeyse tüm gazetelere girer. Ama yoksulluk sınırında yaşayan 20 milyon insandan birinin hayatına girerseniz; ‘ne yiyor, ne içiyor, nasıl yaşıyor, çocuğunu nasıl okula gönderiyor, nasıl bir evde kalıyor, barınma ve beslenme hakkına nasıl sahip oluyor?’ derseniz bu da, bu ülkede işin trajedisini ortaya çıkarır. Bu da var olan bu sistemde birilerini rahatsız eder. Bu yüzden bu ülkede ilk kovulan röportaj oldu” diye konuştu.

Başlangıç’ın ardından konuşan gazeteci ve akademisyen Ragıp Duran, devlet yönetiminde ve toplumların idaresindeki yasama, yürütme ve yargının ardından bu organların denetlenmesi görevini dördüncü bir kuvvet olarak medyanın üstlendiğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

İşten atmalara karşı yürüdüler

SONRAKİ HABER

Holland’ın filmleri Pera’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa