14 Temmuz 2011 08:33

40 derecenin altında çalışıyorlar

Bölge illerinden Çukurova’ya çalışmaya gelen mevsimlik işçiler hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu tarlalarda ekmek parası için çabalıyor. Her gün sabah 05.30-06.30 arasında tarlalara gelen işçiler, 19.00’a kadar çalışıyor.Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden karpuz toplamaya gelen iki

40 derecenin altında çalışıyorlar
Paylaş

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden karpuz toplamaya gelen iki kardeş de Çukurova’nın bereketli topraklarında ekmek parasının peşinde koşuyor. Sabahtan akşama kadar kırımını yaptıkları karpuzları kamyona yükleyen kardeşlerin günlük yevmiyeleri 50 liraya geliyor. Yılın 6 ayını mevsimlik işçi olarak tarlalarda geçiren Mehmet Açıkgözolu  arkadaşlarıyla birlikte günde 8 kamyon karpuz toplayıp yüklemesini yaptıklarını belirterek, günlük kazançlarının ortalama 50 TL olduğunu söyledi. 40 derece sıcağın altında akşama kadar terleri hiç kurumadan çalıştıklarını aktaran Açıkgözoğlu, “Yaklaşık 3 aydır çalışıyoruz. Karpuz sezonu bitmek üzere. Daha sonra Bursa’ya, ardından Polatlı’ya gideceğiz” dedi. Ahmet Açıkgöz ise abisiyle birlikte şehir şehir dolaşarak çalıştıklarını belirterek, “Zor ama alın terimizle kazanıyoruz. Adana bu mevsimde çok sıcak oluyor. Sıcaklar zaten zahmetli olan işimizi daha da zorlaştırıyor.” diyor.

YEVMİYELERİ 24 LİRA

Çukurova’da günlük 24 liraya domates toplayan Nadire Dişkaya (51) ise az ücret aldıklarını belirterek bir ırgatın günde en az 30 lira alması gerektiğini söyledi. 50 kişiyle birlikte her gün bir tarladan diğerine koştuklarını anlatan Dişkaya, “Sabahın 05.00’inde kalkarak soluğu tarlada alıyoruz. Bezen akşam 19.00’dan sonraya kaldığımız da oluyor. Özellik çocuklarımız için zor oluyor ama ne yapalım ekmek parası kazanmak durumundayız. Şu anda işin en yoğun olduğu dönem. Şimdi çalışmaz isek aç kalırız.” diye konuştu. 16 yaşındaki Elif Demir’in hayatı tarlalarda geçmiş. Akşama kadar güneşin altında çalışmak durumunda olduklarını belirten Demir, “Güneşten korunmak için her tarafımızı sarıyoruz. Hava zaten çok sıcak, bu durumda daha da zor oluyor çalışmak. Bende tatil yapmak isterim, denize gitmek eğlenmek ama para kazanmak zorundayız. Bu yüzden de çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı. (ADANA)

ÖNCEKİ HABER

Asur Kalesi tüm ihtişamıyla ayakta

SONRAKİ HABER

Yeşil Yayla 6. kez ‘hayde’ diyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...