14 Temmuz 2011 08:30

Asur Kalesi tüm ihtişamıyla ayakta

Birçok medeniyet, uygarlık ve dine beşiklik etmiş tarihi Asur şehri, peygamber, azizler ve nebiler diyarı olarak da bilinen Diyarbakır’ın kuzeybatısında ve Diyarbakır’a 50 kilometre uzaklıkta olan Eğil ilçesindeki Asur Kalesi, ilk günkü görkemiyle Dicle Nehri’ne bakıyor.Geçmişin medeniyet kalıntılarını içinde ba

Asur Kalesi tüm ihtişamıyla ayakta
Paylaş
Şilan Özhan

Geçmişin medeniyet kalıntılarını içinde barındıran Eğil Asur Kalesi, Kalecik Kalesi, Selman Cibeb (Cebeb) Kalesi, Asur Kral Mezarları, (suni) mağaralar, hamamlar, Taciyan Camisi, Nisanoğlu Türbesi, mağara, kilise, Şerbettin (Kalkan köyü) Hanı, Kasım Bey Kümbeti, Yer altı sarnıcı, Kaleden Dicle Nehrine inen gizli iki yol, hamamlara inen gizli yol, kaleyi kuşatmalarda veya kaybedilen savaşlardan sonra, kral ve yakınlarının gizli ve kimselere görünmeden, yer altından kaçışlarını sağlayan tünel veya tünelleriyle, Kur’an-ı Kerim’de isimleri zikredilen Hz. Elyesa, Hz. Zülkif, Nebi Harun Asefi, Zennun, Danyal, Nebi Alak gibi önemli şahsiyetlerin kabirlerinin bulunması nedeniyle geçmişte önemli inanç merkezlerinden olan Eğil her ne kadar bilinmeyen bu yönleriyle ziyaretçi akınına uğramasa da, yazları sıcaklığın 40 dereceyi bulduğu dönemlerde özellikle yerli turistlerin uğrak yerlerinin başında geliyor.

EV SAHİPLİĞİ YAPMADIĞI MEDENİYET KALMAMIŞ

Sırasıyla Urartular, Medler, Persler, Büyük İskender, Slevoklar, Partlar, Büyük Tigran, Roma-Bizans, Ermeniler, Büyük Selçuklular, Nisanoğulları, Timur, Akkoyunlular, Safevilerin hüküm sürdüğü Eğil ve bölgesinde hâlâ söz konusu medeniyetlerden kalıntılar mevcut. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kulaklıkla müzik dinlemek kulak hücrelerini öldürüyor

SONRAKİ HABER

40 derecenin altında çalışıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...