23 Kasım 2014 00:57

İş kazası geçirdi, 4 aydır yoğun bakımda

Türkiye’nin dört bir yanında iş kazaları yaşanırken bunların bir kısmı medyaya bile yansımıyor. Bu kazalardan biri de dört ay önce İzmir’in Bornova ilçesinde kurulu olan Ede Demir Çelik fabrikasında yaşandı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Türkiye’nin dört bir yanında iş kazaları yaşanırken bunların bir kısmı medyaya bile yansımıyor. Bu kazalardan biri de dört ay önce İzmir’in Bornova ilçesinde kurulu olan Ede Demir Çelik fabrikasında yaşandı. Fabrikada toz toplama operatörü olarak çalışan yedi yıllık Ede İşçisi Tacettin Karataş, başına çarpan demir borudan dolayı dört aydır Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım servisinde yatıyor.

KAFASINDA BARET YOKMUŞ

İşyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği olmadığını belirten Karataş’ın iş arkadaşlarının verdiği bilgilere göre kazanın sebebi boru taşıyan vince gereğinden fazla yüklenilmesi. Taşıma esnasında, boruları çevreleyen zincir, fazla yüke dayanamayarak kopuyor ve borulardan biri Karataş’ın kafasına çarpıyor. Kazanın görgü tanıklarının, aileye verdiği bilgiye göre Tacettin’in kafasında baret yokmuş.

HAYATİ TEHLİKE DEVAM EDİYOR

Anestezi yoğun bakım servisinde yatan Karataş’ın hayati tehlikesi devam ederken, yaşaması durumunda felçli kalma ihtimali de var. Aile ise perişan durumda. Tacettin’in eşi, çocukları ve kardeşleri dönüşümlü olarak hastanede nöbet tutuyor.  

PATRON ARAMIYOR SENDİKA SESSİZ

2 aydır patron ve fabrika yönetiminden kimse aileyi aramamış, ziyaretine bile gelmemişler. Patron, Tacettin’in içerideki alacaklarını vermek dışında bir miktar para yardımında bulunmuş. Fabrikada örgütlü olan Türk Metal İzmir 2 No’lu Şubenin yöneticileri ise bir kez hastaneye gelerek bir miktar para yardımında bulunmuş. Kazanın üzerinden dört ay geçmesine rağmen sendika tarafından basına herhangi bir açıklamada bulunulmadı. Konuyla ilgili görüştüğümüz Şube Başkanı Hayrettin Çakmak ise süreci takip ettiklerini belirterek işçinin kendisine gelmesini beklediklerini söyledi.

Ailenin verdiği bilgilere göre, kaza öncesindeki haftada iş yoğunluğundan dolayı günde 2 vardiya çalışılıyormuş ve Tacettin Karataş, ailesine iş aradığını ve iş bulduğu takdirde fabrikadan ayrılacağını söylemiş.

KAPATMA KARARI ALINDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Encümeni ise 4 Kasım’da verdiği kararla, yapılan uyarılara ve verilen sürelere rağmen ruhsatlandırma işlemini eksik belgeler nedeniyle sonuçlandıramayan Ede Demir Çelik’in üretimini durdurdu. Basına yansıyan bilgilere göre Encümenin bu kararını vermesine sebep olan nedenlerin arasında, makine yerleşim planının, güncel motor beyanı kapasite raporunun, sorumlu müdüre ilişkin beyanın, iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi sözleşmelerinin tamamlamaması bulunuyor.

ÇORUM’DA MADEN OCAĞI KAPATILDI

Çorum'un Dodurga ilçesinde, özel bir maden ocağının faaliyetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı ekipleri tarafından yapılan denetimlerde eksiklikler tespit edildiği için durduruldu. Çorum Valisi Ahmet Kara “Çelikler Taah. İnş ve San. A.Ş tarafında işletilen Dodurga Linyit unvanlı iş yerinde eksiklikler giderilene kadar yer altı kömür ocağında iş durdurulmuştur. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 25. Madde 6. Fıkrası gereği, iş veren işin durdurulması sebebi ile işsiz kalan çalışanlara, ücretleri ödemekle veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durumlarına göre başka bir iş vermekle yükümlüdür“ dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Kara tren gecikir

SONRAKİ HABER

Şiddete karşı adım adım biriken kadın deneyimleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...