14 Temmuz 2011 08:12

‘Ucube’ci zihniyet Elazığ’da dolaşıyor

Elazığ’ın kültürel simgelerinden biri olan ‘Çayda Çıra’ heykeli, Elazığ Karayolları Müdürlüğü tarafından yıkıldı. Heykelin Belediye Meclisinin kararı dahi beklenmeden, sorgusuz sualsiz bir şekilde üst geçit yapılacak bahanesiyle yıkılması ise tepkilere neden oldu.1980 yılında Elazığ’ın ta

‘Ucube’ci zihniyet Elazığ’da dolaşıyor
Paylaş
Orhan Kurul / Ümit Örk

1980 yılında Elazığ’ın tanınan Heykeltıraşı Nurettin Orhan ve oğlu Uygur Orhan tarafından yapılan Çayda Çıra heykeli, Elazığ halkının belleğinde unutulmaz bir yere sahipti. Uygur Orhan’ın deyimiyle “Halkın sevdiği, halkla bütünleşmiş, düğün konvoylarının çevresini dolaşmadan geçmediği, bir semt adı gibi, minibüslerde, taksilerde adres olarak tarif edilen ve böyle tarihe geçen, belleklere kazınan, gazetelerde, İnternet’te, kartpostallarda ve İnternet sitelerinde görüntüleri kullanılan” bir heykeldi.

GÜN OLA DEVRAN DÖNE

12 Temmuzda gelişigüzel bir şekilde yerinden sökülen ve bir enkaz haline getirilen heykelin yıkımı, ertesi gün yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Basın açıklamasını heykelin yapımında büyük emeği geçen, aynı zamanda usta heykeltıraşın oğlu Uygur Orhan yaptı. “Gün ola devran döne, yıkılan heykellerin hesabı sorula” şiarıyla açıklamaya başlayan Orhan, halkın bağrına bastığı kültürel bir anıtın yok edildiğini dile getirdi. “Elazığ’ın yetiştirmiş olduğu, Balak Gazi, Çayda Çıra anıtı Değirmen Çekenler heykelleriyle simgeleşmiş halkın sorunlarıyla, estetik kaygılarıyla özdeşleşmiş; Nurettin Orhan’ın Malatya yol kavşağında bulunan heykel kompozisyonunun yıkılması sanat adına acı verici, utanç duymamız gereken bir durumdur. Bu dramatik olayı protesto ediyor ve yetkililerden yanıt bekliyoruz” diyen Orhan, ‘ucube heykel’ olarak nitelendirilen İnsanlık Anıtı’nı yıkan zihniyetin bugün Elazığ’da dolaştığına dikkat çekti.
“Heykeltıraşın kendi anlatımıyla heykeller gelecek kuşaklara kalan kültür sanat eserleridir. Korumalı ve desteklemeliyiz. Biz onları tapmak için yapmadık. Bir güzellik olsun, halkın estetik beğenileri gelişsin diye yaptık. Halk yararlansın diye yaptık. Ama artık yok.” diye tepki gösteren Orhan, valilikten, belediyeden ve karayolları bölge müdürlüğünden heykelin akibetine dair haber beklediklerini söyledi. Açıklamaya Emek Partisi ve KESK’e bağlı sendikalar da destek verdi. (Elazığ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Salvator Munti’ 1958’den sonra ilk kez sergide

SONRAKİ HABER

Harry Potter 8: Ve Dünya kurtuldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...