22 Kasım 2014 00:50

Yeşilvadi’nin dumanı dağılmadı!

Gaziantep’te alt işveren taşeronlarla yüklenici firma ve Şahinbey Belediyesi arasındaki kriz devam ediyor. Önceki gün de şantiye önündeki yolu trafiğe kapatarak eylem yapan işçi ve taşeron temsilcileri, aynı saatlerde belediyeye görüşmeye gitti.

Paylaş

Fatma KESKİNTİMUR
Gaziantep

Gaziantep’te alt işveren taşeronlarla yüklenici firma ve Şahinbey Belediyesi arasındaki kriz devam ediyor. Önceki gün de şantiye önündeki yolu trafiğe kapatarak eylem yapan işçi ve taşeron temsilcileri, aynı saatlerde belediyeye görüşmeye gitti. Görüşmeden bir sonuç çıkmazken, temsilciler görüştükleri yetkilinin “Kendi çağırdığı kameralar önünde, kendisini haklı çıkarmak üzere bir düzen kurduğunu” ifade ettiler.

‘İNTİHARA KALKIŞTILAR’

Yolu trafiğe kapatan eylemcilerin, polisin müdahalesiyle kısa sürede yolu açarak yeniden şantiye alanına döndüğü esnada Durmuş adlı bir taşeron temsilcisi ile ardından da Musa adlı genç bir işçi, binalardan birinin en üst katına çıkarak, yetkililerin duyarsızlığına tepkilerini dile getirdiler. Daha sonra aşağı inen Durmuş adlı taşeron temsilcisi, “400 kişi var, bu insanlar iki bayramı da rezillikle geçirdiler. Burada ben şimdi yalnızım ama benim 46 işçim var. Bunların hepsi benden ekmek parası bekliyor. Kimsenin evinde ekmeği yok. Kimseye yüzümüz kalmadı” dedi.

Bir gün önce duydukları “Lastik yakma, kendini yak, çevreyi kirletiyorsun” uyarısını hatırlatan bir işçi de “Lastik kadar değerimiz yok işte. Canımız, bedenimiz burada bir tek lastiğe değmiyor” diye konuştu. Hep bir ağızdan konuşan işçiler şunları söylediler: “Şahinbey Belediyesi göğsünü kabarta kabarta ‘702 daireli konutları ben yaptım’. Hayır, onlar yapmadı, biz yaptık. Alın terimizi döktük. Sattığın evlerden paralarını alıyorsun da bizim hakkımızı niye vermiyorsun? Diyorlar ki, ‘mahkeme kararı’... Ev sahibim mahkeme kararı beklemiyor, okuldaki çocuğum mahkeme kararı bilmez, para istiyor. Nasıl gideceksin, gidemiyoruz işte eve. Buradaki işçilerin parası ödenmediği sürece bu eylemler devam edecek. Türkiye Cumhuriyetinin kanunları belli, sömürgeciden yana, işçiden yana değil hiçbir zaman.”

EV SAHİPLERİ DE MAĞDUR

Yapılan konutlarda oturmaya başlayan bir site sakini de şantiye alanına gelerek yaşananların kendilerini de mağdur ettiğini hatırlattı ve yetkililerin bir an önce bu durumu düzeltmesi gerektiğini belirtti. Ev sahibi “Asansör problemi, elektrik problemi, su problemi halen devam ediyor. İnşaat da tam bitmiş değil. Yani şu anda çok mağduruz. Başkan ‘Bizim bu işlerle alakamız yok’ diyor ama halk mağdur oluyor. Hem işçiler mağdur hem ev sahipleri mağdur, belediye her iki tarafı da mağdur etmiş durumda” dedi.

EMEP ZİYARET ETTİ

Bir aydır paralarını alamadıkları için işi durdurup şantiyede bekleyen inşaat işçileri ve taşeron temsilcilerine siyasi partilerden de ziyaretler gerçekleşiyor. Emek Partisi (EMEP) Gaziantep İl Başkanı Mecit Bozkurt ve Merkez Yönetici Mehmet Türkmen’in, Başpınar İşçi Komitesinden bir temsilciyle birlikte gerçekleştirdiği ziyarette, Belediyenin bu işteki muhataplığı ve bir an evvel kamuoyunda konuya daha geniş ilgi uyandırmak üzere neler yapılabileceği konuşuldu. İl Başkanı Bozkurt bu durumun Antep’te ilk olmadığını hatırlattı ve daha önce de belediyeler tarafından yaptırılan toplu konutlarda yaşanan benzer durumları örnek gösterdi. Türkmen de asıl muhataplarının herkesten önce belediye olduğunu, ancak birlikte hareket etmeye devam etmelerinin önemli olduğuna dikkat çekti. Yeşilvadi çalışanlarının gün içindeki diğer ziyaretçileri de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) temsilcileri oldu.

ÖNCEKİ HABER

MESS dayatmaları ve sürecin uzaması can sıkıyor

SONRAKİ HABER

Adana'da hekimi darbettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...