14 Temmuz 2011 06:07

Cizre'de görkemli ‘Demokratik Çözüm’ mitingi

BDP ve DTK'nin Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi ve tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesine karşı düzenlediği ve onbinlerce yurttaşın katıldığı Demokratik Çözüm Mitingi, görkemli bir şekilde sona erdi.Mitingde yapılan konuşmalarda, Kürtlerin onurlu ve özgür bir yaşa

Cizre'de görkemli ‘Demokratik Çözüm’ mitingi
Paylaş

Mitingde yapılan konuşmalarda, Kürtlerin onurlu ve özgür bir yaşam istediğine vurgu yapılarak, AKP’nin Kürtlere yönelik politikaları sert bir dille eliştirildi.

Şırnak'ta, BDP ve DTK'nin Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi ve tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesine karşı düzenlediği "Demokratik Çözüm Mitingi" için onbinlerce kişi, mitingin yapıldığı BDP Cizre İlçe binası önüne biraraya geldi. Kitleye ilk hitap eden Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, “Bizler demokratik siyasetin ilkelerini biliyoruz. Demokratik bir anayasa olacaksa bu halkın temsilcileri ile olmalıdır” dedi. Halka seçimlerde verdikleri sözün arkasında olduklarını ifade eden Tüzel, “Demokratik bir siyaset Kürt ve Türk haklarının özgür iradesi, özgür geleceği ile olur. Demokratik anayasa ve demokratik ülke mücadelesinin arkasındayız. Eğer ki, Türkiye’de siyasilerimiz, dillerimiz, halklarımız, kültürlerimiz ve inançlarımız özgür olursa tabii ki Meclis’e gideceğiz” diye konuştu. Tüzel, açıklamasını şu cümleler ile bitirdi: “Bizler görevimizi yapmak istiyoruz, ama önce halkların iradesi diyoruz. Halklar için çalışıyoruz, mücadele ediyoruz. Özgürleşmek için mücadele ediyoruz. Siyasi irademizin önüne geçilmesin diyoruz. Siz değerli Cizre halkı ile buluşmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Ne dedik; ya özgürlük ya özgürlük, ya demokrasi ya demokrasi. Yaşasın demokratik cumhuriyet. Herkes bunu böyle bilsin ya onurlu bir barış ya görkemli bir direniş.”

‘KÜRTLER ONURLU VE ÖZGÜR BİR YAŞAM İSTİYOR'

DTK adına açıklama yapan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, “Biz özgürlük için yürüyoruz. Özgürlük mücadelemiz devam ettiği müddet başarılı bir şekilde amacımıza ulaşacağız. Başbakan deli olmuş, TRT 6’ya TRT şaş diyor. Başbakan her seferinde diyor; bu BDP ne istiyor. Bizim isteklerimiz çok açık ve nettir. Kürtler onurlu ve özgür bir yaşam istiyor. Şerefli ve onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük diyoruz. Gerillalara ne diyorlar; ‘gelin demokratik bir ülke yapalım. Demokratik bir Cumhuriyet kuralım. Yeni bir anayasa yapalım.’ Bu seçimlerde de ne yaptılar. Siyasi iradelerimizi bırakmadılar. Bunlara nasıl güvenelim; böyle demokratik bir ülke yaratılmaz. Demokratik bir anayasa yapılmaz. Kalleşlik ve sahtekarlık yapıyorlar” diye konuştu. Kendilerini Meclis’e çağırdıklarını ama somut bir adım atmadıklarını ifade eden Tan, açıklamalarını şu cümleler ile sürdürdü: “Şimdi bunlar bizi Meclis’e davet ediyor diye teşekkür mü edelim. Ankara’nın güçlü sesini kısmaya çalışıyorlar. Ama bunu böyle bilsinler ki; sesimizi kimse kısamaz. Avazımızın çıktığı kadar halkımıza hizmet etmek için bağıracağız. Onlar bize bunu yaptıkları için utansınlar. O Meclis’e onların dedikleri için gitmeyeceğiz, sizin dediklerinizle gideceğiz.”

‘BAŞBAKAN VE DİĞER PARTİLERE DEĞİNMEYECEĞİZ'

Tan’ın ardından BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali söz aldı. Koçali, “Kürt halkı artık kendi sorunlarını çözmeyi biliyor. Kürt halkı sorunlarını devletin dairelerine götürmüyor. İlk önce kendi partilerine gidiyor. Sorunlarını çözmek için. Bu neyi gösteriyor; Kürt halkının kendi kendini yönettiğini gösteriyor. Demokratik Özerklik süreci içersinde Kürt halkı çok yol aldı. Öyle bir yere geldi ki; özgürlük mücadelesini daha da güçlendirdi. Biz artık başbakan ve diğer partilere değinmeyeceğiz. Çünkü bizim kendi sorunlarımız var. Biz kendi sorunlarımızı çözeceğiz. Biz artık kirli bir siyaset istemiyoruz. Siyasetin de bir ahlakı vardır. Bizi parçalayamazsınız. Siyasetle bizi yok edemezsiniz, çünkü halkımızdan aldığımız güçlü bir ideolojimiz vardır. Artık sizin kirli oyunlarınıza gelmeyeceğiz” diye konuştu. Konuşmaların ardından KCK davasında tutuklu bulunan BDP Şırnak Milletvekilleri Faysal Sarıyıldı ile Selma Irmak’ın mesajları okundu. Miting; Erol Berxwedan sahne alması ve gençlerin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını ellerine alarak meşaleli yürüyüş yapmaları ile son buldu. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Şike operasyonunda 5 tutuklama daha

SONRAKİ HABER

BDP ve AKP grubu yeniden bir araya geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa