20 Kasım 2014 10:51

'Kaptan' Diyarbakır’da anıldı

Gerçek Dergisi Diyarbakır temsilcisiyken Hizbulkontra tarafından katledilen Namık Tarancı vurulduğu yerde anıldı. Tarancı, katledilişinin 22. yılında Emek Partisi Diyarbakır il örgütü, Evrensel Gazetesi ve Hayat TV Diyarbakır Temsilciliğinin çağrısıyla anıldı.

Paylaş

Gerçek Dergisi Diyarbakır temsilcisiyken katledilen Namık Tarancı vurulduğu yerde anıldı. Emek Partisi Diyarbakır il örgütü, Evrensel Gazetesi ve Hayat TV Diyarbakır Temsilciliğinin çağrısıyla yapılan anmaya Namık Tarancı’nın ailesi, 78’liler Derneği, Özgür Gazeteciler Derneği, Eğitim-Sen, DTK yöneticileri, PEN Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Diken, DİHA, AzadîyaWelat çalışanları ve Tarancı’nın gazeteci arkadaşları katıldı.

‘KATİLLERİ AKP SALIVERDİ’

Anmada konuşan Evrensel Gazetesi Diyarbakır Temsilcisi Cumhur Daş, Namık Tarancı’nın, 22 yıl önce din adına devlet tarafından kullanılan kontra güçler tarafından katledildiğini söyledi. Tarancı’yı katleden barbar zihniyetin bugün Kobanê’de saldırdığını söyleyen Daş, “Tarancı’nın ve birçok yurtsever, devrimci gazeteci ve aydının katilleri, 2011’de AKP Hükümeti tarafından salıverildi.  Aynı AKP Hükümeti, bugün Rojava’da halkımızın demokratik kantonlarını yok etmek için IŞİD’e her türlü desteği vermekten geri durmuyor” dedi.

'KADRİ BAĞDU'YU ANIYORUZ'

Gazetecilere yönelik baskılara değinen Daş, “Birçok yerde gerçekleri yazan gazeteci arkadaşlarımıza saldırılar oldu. Yakın zamanda Adana’da Azadîya Welat çalışanı arkadaşımız Kadri Bağdu 90’lı yıllara benzer bir yöntemle katledildi. Kadri Bağdu’yu ve katledilen tüm gazetecileri bir kez daha saygıyla anıyoruz. Katillerin hesap vermesi için çabamızı devam ettireceğiz” dedi.

‘HALKIN SESİYDİ’

Emek Partisi yöneticisi ve Namık Tarancı’nın eşi Derman Tarancı ise, Namık Tarancı’nın Amed’in sesi olduğunu belirterek, “Namık’ı bundan 22 yıl önce bu sokakta sabahın 7.30’unda katlettiler. Buna da faili meçhul dediler. Namık bu ülkede demokrasiyi, insanların eşitliğini savunan, Kürt sorununun demokratik ve halkçı çözümünden yana tavır alan bir gazeteci arkadaşımızdı. Amed ve Malatya zindanlarında dik durmayı bilen bir yoldaşımızdı” dedi.

‘İŞKENCELERDE YIKILMADI’

Namık Tarancı’nın arkadaşı ve 78’liler Derneği yöneticisi Ahmet Andıç yaptığı konuşmada Namık Tarancı’nın tüm baskılara, işkencelere rağmen yılmadığını söyledi.

‘MÜCADELESİ BÜYÜYOR’

Anmada son olarak konuşan PEN Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Diken ise Namık Tarancı için “Önce örgütlü bir devrimciydi, sonra bir edebiyatçıydı ve bunların ötesinde bir gazeteciydi” ifadelertini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Namık Tarancı’nın vurulduğu yere karanfiller bırakıldı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yolsuzluk haberlerine hapis cezası kalkanı

SONRAKİ HABER

Hacettepe'de fişleme isyanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...