20 Kasım 2014 01:00

Özgür Donbass hareketi

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DNR) 2 Kasım itibariyle yapılan genel seçimlerde yeni oluşturulan Halk Sovyetine (konsey) giren 2 bloktan birisi, şu anda iktidarda olan “Donetsk Cumhuriyeti (DC) Sosyal Hareketi” dışında “Özgür Donbass” ismindeki toplumsal cepheydi.

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DNR) 2 Kasım itibariyle yapılan genel seçimlerde yeni oluşturulan Halk Sovyetine (konsey) giren 2 bloktan birisi, şu anda iktidarda olan “Donetsk Cumhuriyeti (DC) Sosyal Hareketi” dışında “Özgür Donbass” ismindeki toplumsal cepheydi. Seçimde kullanılan oyların önemli bir kısmını alan DC’den farklı olarak Özgür Donbass, başta komünistler olmak üzere farklı siyasi güçlerin aynı çatı altında seçimlere girdiği blok olarak karakterize oldu. Cumhuriyetin şimdiden iki ana siyasi motor gücünden birisi konumunda olan Özgür Donbass Hareketini tanıyalım kısaca. Bünyesinde, DNR ordusunun ilk nüvesi olan ve halen mevcudiyetini koruyan Halk Milisleri ve Silahlı Gönüllüler Hareketinin temsilcilerini de barındıran Özgür Donbass da, genel talep “Barış”ı sonuna kadar savunmakla birlikte, programının birinci ve öncelikli maddesi olarak cumhuriyetin askeri olarak koşulsuz ve sonuna kadar savunulmasını ön plana çıkartıyor.
Özgür Donbass’ın, yeni devletin ve kendisinin dayandığı meşru zemin olarak gösterdiği en önemli realite; 11 Mayıs tarihinde yapılan referandum. Hatırlanacağı gibi söz konusu halk oylamasında toplamda yüzde 90 oranında katılım sağlanmış ve sandığa gidenlerin ezici bir çoğunluğu eski Donetsk Vilayeti’nin ayrı, bağımsız bir cumhuriyet olması yönünde oyunu kullanmıştı. Özgür Donbass’ı bağımsız siyasi bir yapılanma olan özgün kılan noktalardan bir tanesi de, Lugansk Halk Cumhuriyeti (LNR) ile DNR’i şimdiden bir konfederatif birlik çatısı altında görmesidir. Bu çatı bilindiği gibi uzun erimli büyük devletsel proje olan Novorossiya’dan (Yeni Rusya) başkası değil. Bununla bağlantılı olarak Özgür Donbass Hareketi, her iki eyaleti de işgalci olarak nitelendirdiği Ukrayna birliklerinden temizledikten sonra; Ukrayna’nın güney doğusunda kalan diğer eyaletlerle, onların da özgür iradesi ve inisiyatifi paralelinde, birleşme hedefini ve bunun için aktif olarak mücadele edeceğini ise saklamıyor.  
“Özgür Donbass Toplumsal Hareketi”nin dış politikadaki temel hedefi, konseyi paylaştığı diğer temel blokta da olduğu üzere, Rusya Federasyonu ve Rusya ile ittifak halindeki Avrasya ülkeleri ile ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkilerde stratejik ittifak içine girmek. Kuşkusuz, Özgür Donbass’ın da öncelikli sosyoekonomik hedefi, yeni parlamento bileşimindeki politik nüfusunu, halk cumhuriyeti ekonomisinin acil olarak ayağa kalkması ve iktisadi müesseselerin modernizasyonu doğrultusunda kullanmak ki bunlar blokun programında yazılı temel amaçlar arasında. DNR’de halihazırda bir takım kamulaştırma çalışmaları yapılmış olmasına karşın, ve ciddi ölçekte ve kapsamda yeni kamulaştırma hamlelerine hazırlanılsa da, Özgür Donbass Sosyal Hareketi, kategorik olarak yabancı yatırımlara ve yatırımcılara henüz karşı değil.
Özgür Donbass Toplumsal Hareketi; DNR’in tüm farklı milliyet, kültür ve etnik kökenlerden, değişik gelenek ve dillerden gelen yurttaşlarına eşit mesafede davranacağını ancak hepsinin aynı zamanda ‘Rus dünyasının ayrılmaz bir parçası’ olarak tanımlanacaklarını yeni cumhuriyetin vatandaşlık hukukuna dair şiar ve söylemlerinde belirterek altını çiziyor... “Birliği, dayanışmayı ve sosyal sorumluluğu garanti eden; Avrasya uzamının gelenekleri ve dinleriyle beslenen zengin manevi bir temele dayanan bir halk cumhuriyeti inşa edeceğiz”

ÖNCEKİ HABER

Her şeye dokunmak, boyamak serbest

SONRAKİ HABER

Metal işçilerinden patronlara uyarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...