13 Temmuz 2011 11:27

Kıdem tazminatı AKP’nin hedefinde

Kıdem tazminatının kaldırılarak yerine fon kurulması yeniden gündemde. Hükümet yeni iktidar dönemindekıdem tazminatını kaldırmaya kararlı. Hükümetin orta vadeli programında, istihdam stratejisinde yer alan ve çalışma yaşamının yeterince esnek olmasının önünde engel olarak görülen kıdem tazminatı patronların baskı

Kıdem tazminatı AKP’nin hedefinde
Paylaş

kıdem tazminatını kaldırmaya kararlı. Hükümetin orta vadeli programında, istihdam stratejisinde yer alan ve çalışma yaşamının yeterince esnek olmasının önünde engel olarak görülen kıdem tazminatı patronların baskısıyla hayata geçiriliyor. Buna rağmen hükümet düzenlemeyi işçilerin lehine bir düzemle olarak şu cümlelerle ‘pazarlıyor’: “İşçilerin büyük çoğunluğu zaten alamıyor ve işletmelerin üzerinde ödeme baskısı oluşturuyor.”

Geçen yıl gündeme geldiğinde sendika konfederasyonlarının “Bu genel grev sebebidir” karşı koyuşuyla karşılanan önerinin yeniden gündeme getirilmesi sendikaların tepkisini çekti. Kararı değerlendiren Haber-İş 1 Nolu Şube Başkanı, “Kıdem tazminatının kaldırılıp yerine fon kurulması demek işçilerin işveren tarafından daha rahat bir şekilde işten çıkarılabilmesi demektir. Kıdem tazminatı işçilerin güvencesidir. Bizler kıdem tazminatının arttırılmasını talep ederken kıdem tazminatı kaldırılıyor. Sendikalar olarak bu durumu kabul etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Başbakanın açıkladığı 61. Hükümet Programı’nın işsizlikle mücadeleye ayrılan bölümünde kıdem tazminatının kaldırılacağı ve yerine bir fon kurulacağı ilan edildi. Programda, “İşçilerin büyük çoğunluğunun alamadığı, işletmelerin üzerinde ödeme baskısı oluşturan, çalışma hayatının en önemli sorun alanlarının başında gelen kıdem tazminatı sorunu, kazanılmış hakları koruyan ve bütün işçilerin kıdem tazminatını garanti altına alan bir fon oluşturularak çözülecek” denildi.

ESNEK ÇALIŞMA GELİYOR

61. Hükümet programında esnek çalışma modellerinin hayata geçirileceği açık şekilde ifade edildi. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda sık sık gündeme gelen ve gördüğü tepki nedeniyle yasalaşmayan, en son da torba yasadan çıkarılan “esnek çalışma” düzenlemelerinin bu kez hayata geçirileceği anlaşılıyor. Bu kapsamda hükümet “part time işçi”, “evden çalışma”, “çağrı üzerine çalışma”gibi işçi kesiminin büyük tepki gösterdiği çalışma modellerinin yasalara konulmasında kararlı olduğunu da ifade etmiş oldu. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, geçtiğimiz hafta görevini Faruk Çelik’e devretmeden kısa süre önce aynı konuda bir açıklama yapmış ve ‘Esnek Çalışma Yasası’nın önemine değinmişti. Yasa Tasarısı’nın yarım zamanlı veya kısa süreli işlerde veya evden çalışanların, özellikle kadın ve gençlerin yararına olduğunu belirten Dinçer, tüm taraflardan destek istemişti.

KONFEDERASYONLAR GREV NEDENİ SAYMIŞTI

Kıdem tazminatının kaldırılmasını daha önce ‘genel grev’ nedeni sayacağını açıklayan Türk-İş ve DİSK’in bu gelişme karşısında alacağı tutum merakla beklenirken Hak-İş’in teklife karşı çıkmadığı biliniyor. Hükümet geçen yılki toplantılarda, “Yeni bir Fon kuralım, çalışanın tazminatı buradan ödensin” teklifi getirmişti. Bununla ilgili çalışma yapılmış, formül ortaya konulmuştu. Formül, şöyleydi: “İşveren, yeni kurulacak fona her ay personel başına belli bir yüzde oranında prim ödesin, işten çıkarılan çalışan, tazminatını patronu yerine bu fondan alsın. Fon, devlet güvencesinde olsun. Kendisi için 10 yıl prim ödenen kişiler ise işten çıkarılmasa bile istediği an fondaki parasını alabilsin. Emekli olanlar da kıdem tazminatını fondan alsın. Fonun kurulduğu tarihe kadar olan alacaklar kazanılmış hak olacağından patron tarafından ödensin.” Sendikalar ise hiçbir teklifi tartışmayacaklarını belirterek “Kıdem Tazminatı’na dokundurtmayız” açıklaması yapmıştı. (HABER MERKEZİ)


SERMAYE İSTİYOR

Tayfun Görgün (DİSK Genel Sekreteri): Kıdem tazminatının kaldırılması düşüncesi yeni değil fakat hükümet programında esnek çalışma ve kıdem tazminatının kaldırılması kararı olması bu konuda ciddi olunduğunu göstermekte. Kıdem tazminatının ödenmesi konusunda türlü sıkıntılar yaşanıyordu, işçiler tazminatlarını almakta güçlük çekiyorlardı. Fakat bu problemin iyileştirilmesinden başka bir yol yok. Eğer daha farklı bir yola gidilirse sokağa çıkacağız, bütün sendikalarla ve işçi konfederasyonlarıyla birlikte mücadele edeceğiz.


SINIFA YÖNELİK SALDIRILAR SÜRÜYOR

Musa Servi (Deri-İş Genel Başkanı): Seçim öncesi sınıfa yönelik saldırıların seçim sonrasında da devam ettiği görülüyor. Sermayenin talepleri göz önünde bulundurulurken işçinin emekçinin emeği görmezden geliniyor. Bu karar doğrultusunda karşı bir duruş alacağız. Kıdem tazminatının kaldırılması kararıyla ilgili federasyon başkanlarıyla görüştük. Bu kararla esnek çalışmayı dayatacaklar. Fakat biz sendikacılar ve yöneticiler olarak bu durumun karşısında durmaya, mücadele etmeye çalışacağız.


‘GENEL GREV’ SÖZÜNE SAHİP ÇIKILMALI

Adnan Serdaroğlu (Birleşik Metal-İş Genel Başkanı): Bu fikir yeni değil daha önce de ortaya atılmıştı.fakat bu defa esnek çalışmaya dair de fikirleri var. Ve bunu hayata geçirme anlamında da çok kararlı görünüyorlar. Programa dahil etmelerinden bunu anlıyoruz. Hükümetin kıdem tazminatının üzerinde bu kadar yoğunlaşması sermayenin hükümet üzerinde güçlü bir  lobi oluşturmasından kaynaklanıyor. Fakat durumun bir sendikalar boyutu  var. Hak-İş bu durumun tamamen destekçisi, Türk-İş  daha önce ‘genel greve’ gideriz diyordu. Bu söylemin arkasında durulmalı ‘genel greve’ gidilmelidir.Genel grev kıdem tazminatlarında uygulanamayacaksa ne zaman uygulanacak. Biz kıdem tazminat uygulamalarının bugünkü şeklinin iyi olduğunu zaten savunmuyoruz. Fakat bizler iyileştirmeler yapılsın derken bunu beklerken kaldırmak da neyin nesidir?

ÖNCEKİ HABER

'Hükümet programı emekçi için uçurumlarla dolu’

SONRAKİ HABER

61. Hükümet güvenoyu aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...