19 Kasım 2014 00:54

Sabi'ler ölmesin

Dünya çapında gerçekleşecek olan 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma Günü’nde İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, transfobi sonucu yaşamını yitiren LGBTİ’leri anmak üzere bir dizi etkinlik düzenliyor.

Paylaş

Şenay KUMUZ
İstanbul

Dünya çapında gerçekleşecek olan 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma Günü’nde İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, transfobi sonucu yaşamını yitiren  LGBTİ’leri anmak üzere bir dizi etkinlik düzenliyor. Düzenleyecekleri etkinlikleri, Tiflis’te nefret saldırısı sonucu yaşamını yitiren Sabi Beriani’ye adadıklarını söyleyen dernek yöneticisi Kıvılcım Arat, “Nefret saikiyle işlenen suçlar sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok yerinde artarak devam ediyor. Dün İstanbul’da Çingene Gül’ü öldüren zihniyet, bugün Tiflis’te Sabi Beriani’yi katletti” dedi.

Yıllardır nefret suçlarının politik olduğunu dile getirdiklerini belirten Arat, “Heteronormatif sistemin hayatlarımızı abluka altına aldığı, erk(ek)liğin yüceltildiği, egemen kimlikler dışındaki tüm kimliklerin düşman olarak gösterildiği, katillerin sırtının sıvazlandığı böylesi bir dünyada nefret kültürü her gün bir trans kadının hayatına son veriyor” diye devam etti.

‘KORUYUCU BİR YASA LAZIM’

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, “Bize, bizleri koruyan bir yasa ve insan haklarını yürütmesini sağlayan bir mekanizma lazım” sloganıyla 15 Kasım’dan 10 Aralık tarihine kadar bir dizi etkinlik düzenleyecek.

“Bize Bir Yasa Lazım’ Türkiye çapında yapılan, nefret söylemi, nefret suçları ve cezasızlığa karşı bir kampanyadır” diyen Dernek yetkilileri, bu kampanyanın aynı zamanda kadın ve Türkiye’deki diğer azınlık gruplara yönelik nefret suçlarını da kapsadığını söyledi. Trans bireylere yönelik nefret suçlarında büyük bir artış gözlendiğine dikkat çekerek dernek yetkilileri, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan “haksız tahrik” indirimi uygulamasının  adeta suça teşvik ettiğini vurguladı. Trans bireylerin en temel insan haklarından yoksun bırakıldığına da dikkat çeken dernek, devletin temel yaşam hakkını garanti altına alması gerektiğini belirtti.

ETKİNLİK  TAKVİMİ

* 20 Kasım tarihinde saat 19:00’da Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması ve anma günü gerçekleştirilecek. 19.30’da Trans Fashion adı ile Trans Dayanışma Defilesi düzenlenecek.

* 21 Kasım günü saat: 19.00’da ise yönetmenliğini Maria Binder’in yaptığı Trans

*İstanbul filminin gösterimi, Şişli Kent Kültür Merkezinde gerçekleşecek.

* 26 Kasım saat 14.30’da TBMM önünde eylem yapılacak.

* 10 Aralık tarihinde Trans X İstanbul filminin ikinci gösterimi gerçekleşecek.

ÖNCEKİ HABER

Arkadaşımı Merak Ediyorum

SONRAKİ HABER

Bakanlık, 'çocuk gelin'leri 'Yasal' saydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...