18 Kasım 2014 01:01

Foça’da ıspanak hasadı dertli başladı

Binlerce dönüm alan üzerinde tarım yapılan Foça’nın Gerenköyü’nde pamuk ve mısır hasadının ardından ıspanak hasadı da başladı.

Paylaş

Hasan ESER
İzmir

Binlerce dönüm alan üzerinde tarım yapılan Foça’nın Gerenköyü’nde pamuk ve mısır hasadının ardından ıspanak hasadı da başladı. Elde edilen rekolte çiftçinin yüzünü güldürürken, piyasada oluşan düşük fiyatlar çiftçiyi kara kara düşündürüyor.

İstanbul’un ıspanak ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Gerenköy’ün  tarlalarında aile bütçesine destek olmak için çalışan kadınlar, sabahın ilk ışıklarıyla tarlaya giderek her gün kamyonlar dolusu ıspanak topluyor. Erkekler de  kadınların topladıkları ıspanakları köyün müşterek kullandığı havuzda yıkayarak kamyonlara yüklüyor.

İSTANBUL’DA TÜKETİLİYOR

Gerenköy için önemli tarımsal ürünlerden biri olan Ispanak, tarlaya eylül ayında ekiliyor. Kasım ayında başlanan hasat kış mevsimi boyunca devam ediyor. Aşırı soğuk ve don olayı ıspanak üretimini olumsuz etkiliyor. Toprağı ve iklimi  ıspanak üretimine uygun olan Gerenköy’de hasat edilen ıspanağın yüzde 90’ı İstanbul’a gönderilirken, geriye kalan ürün de İzmir ve çevre illerin pazarlarında değerlendiriliyor.

YÜZDE YÜZ KÂR ZARAR ETTİRİYOR

Gerenköylü çiftçiler, ıspanak üretiminde harcadıkları maliyetin ve tarlada verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarından yakınıyor. 1 kilo ıspanağı 50 kuruşa mal ettiklerini belirten Gerenköylü Ispanak Üreticisi Özkan Celep, şunları söyledi: “Ispanak halde 1 TL’ye kadar alıcı bulabiliyor. Karşıdan baktığınızda yüzde yüz kâr ettiğimizi düşünebilirsiniz. Ancak biz ürettiğimiz ıspanaktan maalesef zarar ediyoruz. Çünkü hal gönderdiğimiz ıspanağın nakliyesini, kabzımalın brüt satışın içinden aldığı komisyonu ve ürünün verdiği fireyi hesap ettiğimizde; biz tabir yerindeyse  el ele baş başa geliyoruz. Ama bizim yapacak başka bir işimiz yok. Zira tarlayı boş bırakmak toprağa ihanet olur. Kazansak da  kazanmasak da umut dünyası diyerek her yıl domates, pamuk, mısır ve ıspanak gibi ürünlerimizi zamanına göre yetiştirmeye devam ediyoruz.”  

ÜRETEN DE TÜKETEN DE ZARAR EDİYOR

Tarladan 50 kuruşa çıkan ıspanağın halk pazarlarında tüketiciye ulaşıncaya kadar 3 TL’yi bulduğunu anlatan Remzi Kaplan da, “Ispanak üreticiden  ucuza alınıyor, tüketiciye  pahalıya satılıyor. Arada çok büyük bir makas var. Tüketici de, üretici de zarar ediyor. Burada kazanan aracılar ve komisyonlar oluyor. Devletimizin bu konuya el atması gerekiyor. Bizlere Kooperatifçilik öneriliyor.Ancak devlet tarafından yeterince desteklenmeyen, bazı yaptırımlar noktasında yetkilendirilmeyen kooperatiflerden sonuç olmak söylendiği kadar kolay değil” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Asılı bulunan Filistinli şoförün cenazesine binler katıldı

SONRAKİ HABER

El Salvador'da kadınlara kürtaj hapsi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa