17 Kasım 2014 10:08

Modern Gezgin Nutku’yu kaybettik

Prof. Dr. Uluğ Nutku’yu dün sabah kaybettik. İnanmanın Felsefesi, Daha Güncel Felsefe, Felsefe ve Güncellik, Ur Uruk Urşu - Şiir Damlası Tarih, İnsan Felsefesi Çalışmaları, gibi kitapların yazarı olan Nutku dün sabah hayatını kaybetti.

Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul

Prof. Dr. Uluğ Nutku’yu dün sabah kaybettik. İnanmanın Felsefesi, Daha Güncel Felsefe,  Felsefe ve Güncellik, Ur Uruk Urşu - Şiir Damlası Tarih, İnsan Felsefesi Çalışmaları, gibi kitapların yazarı olan Nutku dün sabah hayatını kaybetti.

1935’te Sivas’ın Zara ilçesinde doğan Nutku, 1947-1957 yılları arasında İstanbul’da Robert Kolejinde okudu. 1957-1964 yıllarında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde serbest lisans öğrenimi gördü. Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalına kayıtlı Nutku, Felsefe Tarihi; Eski Yunan Dili ve Edebiyatı; Latin Dili ve Edebiyatı sertifikalarını aldı. 1964-65 ve 1967-69 yıllarında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü, Sistematik Felsefe ve Mantık Anabilim Dalında fahri asistan; 1969 yılında kadrolu asistan oldu. 1964 yılında doktora
çalışmasına başladı ve 1974 yılında “Yeniçağ Felsefesinde A Priori Problemi” adlı doktora çalışmasını Prof. Dr. Takiyettin Mengüşoğlu danışmanlığında tamamladı.

1978 yılında “Antropolojinin İnsan Kavramı ile Ethik’in İnsanlık Kavramı Üzerine Bir
Çalışma” adlı Doçentlik tezini tamamladı. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne doçent olarak atandı.

1990 yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Eğitimi Bölümünde
öğretim üyesi olarak çalışmaya devam etti. 1994 yılında Profesör oldu. Aynı yıl
Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne geçti ve orada
felsefe bölümü kurdu. 1999 yılında kendi isteğiyle emekli oldu. Aynı yıl
Kocaeli Üniversitesi Felsefe Bölümünün yüksek lisans programında bir yarıyıl
ders verdi.

BİLİM-DİN KARŞILAŞTIRMASI ÜZERİNE

2000 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne geçti; Bölüm
kadrosunun oluşturulmasını ve aynı yıl öğrenci alımını sağladı. 2002 yılında yaş sınırından dolayı emekli oldu. 2002 Nisan-2005 Şubat tarihleri arasında aynı üniversitede misafir öğretim üyesi olarak ders vermeye devam etti. 2007-2008 Öğretim Yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümünde bir ders verdi. 2008-2010 yılları arasında Çukurova ve Cumhuriyet Üniversiteleri Felsefe Bölümlerinde ders vermeyi sürdürdü. Çalışma alanı Felsefi Antropolojiydi. İngilizce, Almanca, Yunanca ve Latince bilen Nutku’nun Akademik birçok makalesi bulunuyor. Gazetelerde ve süreli yayınlarda birçok yazı, söyleşi çalışmaları bulunan Nutku, uluslararası ve ulusal birçok kongre, sempozyum, seminer ve panele katıldı.

Öğrenci ve meslektaşları 2005 yılında “Uluğ Nutku’ya Armağan” adlı bir kitap hazırladılar.
Nutku, en son Asos’ta düzenlenen ‘Felsefe Günleri’nde “Bilim-Din Karşılaştırması Üzerine” başlıklı bir sunum yapmıştı.

Uluğ Nutku’nun cenazesi bulunduğu Mersin Üniversitesinden alınıp ailesinin yaşadığı İstanbul’a getirilecek.

KLASİK FELSEFENİN SÜRDÜRÜCÜSÜYDÜ

Doğan Göçmen: “Hocaların hocası” diye bir kavram var Türkiye’de Nutku hoca da “Ustaların ustasıydı”. Sayısız öğrenci bıraktı. Canlı eserler bıraktı geride. Eserlerini yaşatmak yeniden yaratmak öğrencilerin görevi bundan sonra. Gezgin bir felsefeciydi Nutku, modern bir Sokrates gibi gezerek felsefe yaptı.... Uluğ Hoca, yeri zor doldurulacak biri. Kendi kuşağından gerçek anlamda, klasik anlamda felsefe temsilcisi, sürdürücüsüydü.


'ANADOLU FELSEFESİ ÖNEMLİ BİR İSMİNİ KAYBETTİ'

Adnan Gümüş: Güncel ve gezgin felsefe, inanmanın felsefesi üzerine oldukça yoğunlaşmıştı. Genelin içinde özgül olanı almaya ve felsefenin, bilimin, sanatın, bütün insanlığın üzerinden yeniden inşa edilmesi gerektiğini düşünürdü. İnsanın antropolojik boyutunu fenomolojik bir yaklaşımla yakalamaya çalışıyordu. İstanbul’dan Çukurova’ya pek çok felsefe gurupları oluşturdu. Türkiye felsefesi, Anadolu felsefesi önemli bir ismini kaybetti.

Tefvik Tiyekli (Mersin Felsefe Derneği): Şu an yaşadığımız duygu, Uluğ hocanın yapıtlarındaki felsefeyle uyumlu. Uluğ hocanın bize çok emeği oldu. Bu Uluğ hocanın felsefe yapış biçimiyle de uyumluydu. İdol aldığımız kişiydi.

Erol Türedi (Mersin Felsefe Derneği): Uluğ Nutku benim İstanbul’dan hocamdı. Bilge bir insandı Nutku. Son zamanlarda kitaplarının yeniden basımlarıyla ilgileniyordu. Çok dil bilen, bilgeliğiyle insanları etkileyen bir ustaydı. Çukurova’dan sonra Mersin’de Felsefe Derneğini birlikte kurduk. Derneğimizin Onursal Başkanıydı. Her şey bir yana benim babam gibiydi.

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'nin 4 yıllık ekonomik performansı kötü

SONRAKİ HABER

Kolombiya'da barış görüşmeleri askıda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa