17 Kasım 2014 00:51

İşçiler, ölümün kıyısında çalışıyor

Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun iş kazalarına ilişkin soru önergesine verdiği yanıt iş cinayetleri konusundaki korkunç tabloya işaret etti.

Paylaş

Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun iş kazalarına ilişkin soru önergesine verdiği yanıt iş cinayetleri konusundaki korkunç tabloya işaret etti. Bakanın kayıt dışı çalışanları hesaba katmayarak, sadece sigortalılar üzerinden yaptığı açıklamaya göre 2002-2013 yılları arasında sigortalı 1 milyon 921 bin kişi iş kazası geçirdi. Bu kazalarda 13 bin 510 kişi can verdi. 2002-2014 yılları arasında iş göremezlik raporu alan başhekim onaylı kişi sayısı ise 15 milyon 519 bin 496 kişi oldu. En fazla iş kazası ise 191 bin 247 kişi ile 2013 yılında oldu. En fazla ölümün olduğu yıl ise 1700 kişi ile 2011 yılı oldu.

GERÇEK RAKAM KAT KAT FAZLA

DİSK Araştırma Enstitüsünün (DİSK-AR) raporu ise gerçek rakamların resmi verilerin kat kat üzerinde olduğuna dikkat çekti. Her on iş kazasından yalnızca bir tanesi SGK kayıtlarına yansıdığı belirtilen rapora göre, iş kazalarının yüzde 90’ı kayıt dışı kalıyor. Örneğin SGK istatistiklerinde 2012 yılı için iş kazası sayısı 74 bin 871 olarak belirtiliyor. TÜİK’in 2013 yılı verileri ise iş kazası sayısını 706 bin olarak gösteriyor. İki veri arasında zamansal uyumsuzluk bulunsa da aradaki devasa fark kayıt dışı iş kazalarının ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyuyor. TÜİK verilerine göre iş kazalarının sayısı SGK verilerinin yaklaşık 9.5 katı.

VAHİM BİR TABLOYA İŞARET EDİYOR

Bakanlığın verilerini gazetemize değerlendiren Yrd. Doç. Özgür Müftüoğlu, son yıllarda meslek hastalıkları hastanelerinin ardı ardına kapatıldığını söyledi. Müftüoğlu, “Bu nedenle mesela bir işçinin bacağı kırılmış. Nerede kırılmış işyerinde mi sokakta mı? Kayıtlarda büyük eksiklikler var” diyerek resmi rakamların yetersizliğine dikkat çekti. İş göremezlik rakamlarının önemli olduğunu ifade eden Müftüoğlu, şöyle devam etti: “Meslek hastalıkları çok daha büyük bir sorun. Emek piyasasında beyaz yakalı, mavi yakalı tüm çalışanlar meslek hastalıklarıyla karşı karşıya. Resmi verilerde bu da gözükmüyor.” Bu eksikliklere karşın bakanın açıkladığı rakamların vahim bir tabloya işaret ettiğini söyleyen Müftüoğlu, “Ama gerçek daha da vahim” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)


HÜKÜMET KENDİ BİLDİĞİNİ OKUYOR

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Tekin, hükümetin tek başına karar alma dayatması nedeniyle, iş kazalarının son bulmadığını dile getirdi.
Bedri Tekin, iş kazalarına yönelik yaptığı açıklamada iş kazalarında denetimde, kuralların konulmasında ve cezaların uygulanmasında devletin payı olduğunu söyledi. Tekin, şöyle devam etti: “Bakan Faruk Çelik her kazadan sonra ne diyor; mevzuatımız uygun ama kurallara uyulmadığı için yani diğer kesimler görevlerini yerine getirmedikleri için kazalar oluyor diyor. Peki tamam, kurallar uygun olsun peki şunu biliyor musun her kazadan sonra yeni kural konuluyor. Her uygulamadan sonra kural değiştirirsen olmaz. Hükümet sadece bakanlar kurulu değildir, aynı zamanda geniş bir ağı olan bir kurumdur. Orada kararları alırken tartışırsın, konuşursun, ona göre uygularsın. Ama açık söylüyorum, işi bilmiyorlar. Bizim toplumda cenazeye sahip çıkmak, acısı olanların yanında olmak vardır. Ama bir bakan sadece cenaze çıkarcılığı mı yapar, hükümetin görevi orada cenaze olmamasıdır.”
Her iş kazası ve cinayetinin nedeninin sistemsel olduğunu belirten Tekin, “İşverenin duyarsızlığı, devletin denetimsizliği ve işçilerin örgütsüz olması bu gibi olaylara nedendir. Kontrol varsa denetim varsa cezalandırma varsa kurallara uyma ihtimalleri biraz daha fazla bunlar olmayınca biraz daha az. Devletin de bu anlamada müfettiş sayısı az. İş yerlerinin yüzde 3’ü denetleniyor” diye konuştu.
Türkiye’de her zaman büyük kazaların olabileceğine işaret eden Tekin, özellikle inşaat olmak üzere tüp patlamaları ile ilgili, gazla ilgili her zaman patlama beklenebileceğini söyledi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Volkan Demirel maç öncesi stadı terk etti

SONRAKİ HABER

‘Dünya devi’nin en büyük korkusu örgütlü işçi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa