16 Kasım 2014 09:39

Evsiz kalan 29 kişinin tamamı inşaat işçisi

Çorum'un Bayat ilçesine bağlı Çukuröz köyünde önceki akşam çıkan yangında evleri yanarak kül olan 29 ailenin tamamının inşaatlarda işçi olduğu ortaya çıktı.

Paylaş

İdris OKUR

Çorum'un Bayat ilçesine bağlı Çukuröz köyünde önceki akşam çıkan yangında evleri yanarak kül olan 29 ailenin tamamının inşaatlarda işçi olduğu ortaya çıktı.

Yangının ardından evini kaybedenler için çadırlar kurulurken, birçok ailenin dramı da gün yüzüne çıktı. Evi yananların kiminin daha borcunu bile bitiremediği, bazılarının ise tek varlıklarının köylerindeki evleri olduğu öğrenildi.

Evi yanarak kullanılamaz hale gelen 56 yaşındaki Şaban Özdinç, elektrik abonesi olmayı, evin projesini de yeni yaptırmayı düşündüklerini belirtti. Ankara'da inşaatta çalışan Özdinç, "Ankara'daydım burada yangın olduğunu pek bilemiyorum. Ben bu eve bundan 5 sene evvel başlamıştım. O zaman büyük bir zam geldi. Yüzde yüz bir zam gelmişti demire, 25 milyar diye hesap ettim 50 milyara yaptım aynı senede. Şimdi de 5 senedir bu borcu ödeyemedim. Ödeyemeyince camları takarken yandı. Taşınmadık da birgün 2 gün aşağıda yukarıda yatıyorduk. 5 senedir de içinden çıkamadım. Devletten de daha elektrik alamamıştım. Elektrik abonesini almayı düşünüyorduk. Son katını da çıkamadık. İkinci katını da çıkamadık, 2 kat vermişti devlet" dedi.

Şaban Özdimç'in eşi Emine Özdinç (53) ise Bayat'a giderek proje çizdirdiklerini ifade ederek, son katını da daha çıkamadıklarını dile getirdi. Özdinç, "Buranın projesini çizmediniz dediler, Bayat'a gittik projesini çizdirdik, yaptırdık, devletin izniyle son katını da çıkamadık. Aşağıda mallarımızın kötü bir ahırı vardı oraya bağlıyorduk, içerisine bağlayacak yer yapamamıştık. Daha içerisine hiçbir şeyini yapıp da düzeltemedik. Daha yeni yapıyorduk, bir haftadır da usta koymuştuk" diye konuştu.

Oğulları Ümmet Özdinç (23) de bir tek abonesi kaldığını, evi toparladıklarını söyleyerek, "Bir abonesi kalmıştı toparlamıştık. Altında yapı olarak da tam teşkilata geçmemişti de üstünü faaliyete geçirmiştik. Sadece bir dış cephesi kalmıştı. O da gitti, Allah'tan hayırlısı, inşaatta gurbetçi olarak çalışıyorduk. Dün akşam işten geldik, telefon geldi, Allah daha beterinden saklasın. Bu köy 130 hane, 130 hanenin hepsi de gurbetçi olarak çalışıyor. Yani yazın çalışıyor, kışa anca yetiyor. Cebindeki 3 milyonun hesabını yaparak yaza çıkan insanlar" ifadelerini kullandı.

Fatma Bircan (61) da "Geldim baktım gelin koşuyor, gelin iş işten geçmiş dedim. Çıkmış yangın yukarı dedim. Mallarımızı bıraktım motorumuzu alıverdim. Çoluğumuzu çocuğumuzu alalım yanarsa yansın dedim" dedi. Ne olduğunu bilemediklerini söyleyen Bircan, ''Birdenbire aniden yandı. Buradakiler Ankara'da çalışıyor, amelelik yapıyorlar. İnşaatta çalışıyorlar, sıvacı işçiler, senin evini yapıyor, benim evimi yapıyor, geçiniyorlar. Burası bir sene daha yandı böyle 32 sene önce, buradan başladı aşağı tarafa kadar yandı" şeklinde konuştu.

Hacdan yeni gelen 73 yaşındaki Döne Can ise göz yaşları arasında, "Her şeyimiz yandı. 60 senelik evimizden bir tek bişey kalmadan yandı.'' dedi. Ankara'ya döndüklerini, çocuklarının yanına gittiklerini söyleyen Can, ''Ekinimiz vardı, samanımız vardı. Hep inşaat işçisi hepsi, bilemiyoruz nerede çalıştıklarını ama bizim uşağımız inşaat işçisi oğlum. Herşeyimiz gitti" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 130 hane olan köylülerin ise çoğunun inşaatlarda, tuğla fabrikalarında işçi olarak çalıştığı öğrenilirken, köyün, Çorum'a en uzak köy olması nedeniyle yaşanan felaketlerde ulaşımın güçlükle sağlandığı belirtiliyor. (Çorum/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

25 Kasım'ın startı Şengalli kadınlarla verildi

SONRAKİ HABER

İspanyol medyası: Erdoğan gerçeklerden uzak bir lider

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa