16 Kasım 2014 09:21

Akdeniz’deki zehirli balık türlerinde artış

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, küresel ısınma nedeniyle Akdeniz'in tropikalleştiğini, bu nedenle Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'nda görülen zehirli balık türlerinin Süveyş Kanalı yoluyla kıyılarımıza geçmeye başladığını belirtti.

Akdeniz’deki zehirli balık türlerinde artış

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, küresel ısınma nedeniyle Akdeniz'in tropikalleştiğini, bu nedenle Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'nda görülen zehirli balık türlerinin Süveyş Kanalı yoluyla kıyılarımıza geçmeye başladığını belirtti. Prof. Dr. Cemal Turan, acilen önlem alınması gerektiğini söyledi.

Araştırma ekibiyle birlikte Akdeniz'de yaptıkları çalışmada tespit ettikleri zehirli balık türlerini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara bildirdiklerini belirten Turan, son olarak İskenderun Körfezi'nde zehirli olan Mavi Çizgili Papağan Balığı (Scarus Ghobban) ile Pasifik Aslan Balığı (Pterois Miles) türlerini tespit ettiklerini kaydetti.

DİĞER BALIKLAR İÇİN TEHLİKE

Bu 2 balıkla birlikte tespit ettikleri zehirli balık sayısının 66'ya çıktığını belirten  Prof. Dr. Turan şunları söyledi: “Bu Papağan Balığı, çok renkli ve güzel görünümü var. Güzel görünümlü Aslan Balığı da öyle. Her ikisi de güzel görünmesine rağmen zehirli. Özellikle Pasifik Aslan Balığı çok zehirlidir. Özellikle dalgıçların yüzücülerin bu balığa dikkat etmesi gerekiyor. Bu balığı görenler dokunmamalı. Yüzgeçlerinin ucunda zehirli iğneleri var ve battığı zaman yüksek acı veriyor. Kalp hastası olanlarda kalp krizine neden olabilir. Zehirli balıklar, diğer ekonomik değeri yüksek olan balıkların besinlerini paylaşıyor. Hatta aralarında balıkları tüketen balıklar da bulunuyor.” (Hatay/DHA)

Evrensel'i Takip Et