27 Şubat 2011 10:36

Necmettin Erbakan vefat etti

Eski başbakanlardan, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan Ankara'da tedavi gördüğü hastanede saat 11:40'ta yaşamını yitirdi. Milli Görüş hareketinin önder figürü politikacı, mühendis ve akademisyen Erbakan, 85 yaşında idi. Erbakan'ın ölüm nedeni kalp ve çoklu organ yetmezliği olarak açıklan

Necmettin Erbakan vefat etti
Paylaş

1926 yılında Sinop'ta doğan Erbakan, ilk kez 1969’da milletvekili olmuş ardından 1970’te Milli Nizam Partisi’ni kurmuştu. MNP’nin kapatılmasının ardından 1973’te Milli Selamet Partisini kuran Erbakan, 74-78 arası üç ayrı koalisyon hükümetinde başbakan yardımcılığı yaptı. 12 Eylül’de siyasi yasaklı oldu ve 1987’de halk oylamasıyla siyasete geri döndü. 1983’te Refah Partisi’nin başına geçti. 1995 genel seçimlerinden birinci parti olarak çıktı ve Refahyol koalisyon hükümetinde başbakanlık yaptı. 1998’de RP’nin kapatılmasının ardından kurulan Fazilet Partisini yasaklı olmasına rağmen uzaktan yönetti. 2001 yılında Milli Görüş Hareketi’nin bölünmesi sonrası Saadet Partisi’ni kurdu. Hakkında açılan kayıp trilyon davasıyla gündemde kaldı. 17 Ekim 2010’da yeniden Saadet Partisi’nin başına geçti.

KAYIP TRİLYON DAVASI

5 yıllık siyasi yasağı Şubat 2003’te sona eren Erbakan, 11 Mayıs 2003’te Saadet Partisi Genel Başkanlığına seçildi. Erbakan, kamuoyunda ‘Kayıp Trilyon’ davası olarak bilinen davada, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Mart 2002’de ‘özel evrakta sahtecilik’ suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum oldu. Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Erbakan’ın cezasını onadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Kayıp Trilyon Davası’nda mahkum olan ve mahkumiyet kararları kesinleşen Erbakan dahil 6 kişinin parti üyeliğinden çıkarılması ve partideki organlardaki görevlerine son verilmesini isteyince Erbakan, 30 Ocak 2004’te Saadet Partisi Genel Başkanlığından ve parti üyeliğinden ayrıldı.

GENEL BAŞKANLIĞI BIRAKMADI

Ankara Numune Hastanesi’nden aldığı sağlık raporu doğrultusunda infazı ertelen Erbakan’ın ‘Kayıp Trilyon’ davasında aldığı hapis cezası TCK’da yapılan değişiklik uyarınca ev hapsine çevrildi. Erbakan ev hapsini çekerken Adli Tıp Kurumunun ‘sürekli hastalık’ raporu doğrultusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 19 Ağustos 2008’de affedildi.

Büyük tartışmaların yaşandığı ve Saadet Partisi’ni bölünmeye götüren 2010 yılındaki kongrede ilerleyen yaşına rağmen yeniden genel başkan olan Erbakan hayata gözlerini parti başkanı olarak yumdu.

RESMİ TÖREN DÜZENLENMEYECEK

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kamalak, “Teşkilatımız dimdik ayaktadır. Onun göstermiş olduğu yoldan inşallah sapmaksızın yürüyeceğiz” dedi. Kamalak, Siyasi Partiler Kanunu’na göre, 45 gün içinde Genel Başkanlık seçimi için bir kongrenin yapılması gerektiğini belirterek, “Saadet Partisi şüphesiz genel seçimlere girecek” dedi. Recai Kutan da Erbakan için Ankara’da resmi bir tören düzenlenmeyeceğini söyledi. (HABER MERKEZİ)


'İSYANLAR ONU ÇOK ÜZDÜ'

Erbakan’ın 45 yıl birlikte çalıştığı Yasin Hatipoğlu son dönemde Afrika ve Ortadoğu’da çıkan isyanların ve Saadet Partisi’nde son dönemde yaşanan ayrılıkların Erbakan’ı çok üzdüğünü söyledi.


ERDOĞAN: ALLAH ONDAN RAZI OLSUN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erbakan’ın kendisini öğretmeye ve öğrenmeye adamış bir insan olduğunu söyledi. Erdoğan “Bir hoca, bir lider ve bir insan olarak genç nesillere güzel örnek oldu. Allah ondan razı olsun. Ondan öğrendiklerimiz çok önemlidir. Saadet Partisi’nin başı sağolsun” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Anayasa sokakta yapılır

SONRAKİ HABER

Kızıltepe’de de toplu mezar çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...