16 Kasım 2014 00:55

Kurulda işçi yok!

Patronlar sendikalaşmanın önüne geçebilmek için kimi zaman baskı kurarlar kimi zaman da ‘endüstriyel demokrasi’, ‘sosyal diyalog’, ‘yönetim süreçlerine katılım’ gibi süslü laflarla ortaya atılan uygulamaları hayata geçirirler. Assan Hanil de bu uygulamaların hayat bulduğu sendikasız fabrikalardan biri.

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Kocaeli’de bulunan Assan Hanil fabrikası yönetimi ağır çalışma koşulları, düşük ücretler ve patron temsilcilerinin işçilerin taleplerini görmezden gelen tutumuna tepkilere karşı çözüm olarak ‘işçi temsilciliği’ uygulamasını gündeme getirdi. Adı ‘işçi temsilciliği’ olsa da işçiler kurulun patron temsilcilerince oluşturulduğuna dikkat çekti. Sadece adı “işçi” olan temsilcilikleri aldatmaca olarak değerlendiren işçiler, asıl çözümün sendikalaşmada ve işçilerin kendi temsilcilerini belirlemesinde olduğunu dile getirdi.

Kibar Holdingin bir süredir bünyesinde faaliyet gösteren işyerlerinde ‘işçi temsilciliği’ adıyla kurullar oluşturduğunu kaydeden 8 yıllık bir Assan Hanil işçisi, kurulların yapısını şöyle anlattı: “Bu kurullar 9 kişiden oluşuyor. Tamamı üst yönetimce belirleniyor. Bunların üçü keyworker (En küçük çalışma grubunun amiri), üçü team lideri (Keyworkerların üstündeki amir), üçü de mühendis. Adı işçi temsilcisi ama içinde işçi yok. Üstelik işçinin şikayetlerinin ana kaynağını bu amirlerin kendisine olan davranışı oluşturuyor. Bu tümüyle bir aldatmaca.”

TEMSİLCİLERİ KİM SEÇTİ?

Fabrikadaki çalışma koşulları ve işçilerin içinde bulunduğu duruma ilişkin; gazetemizde 18 Temmuz tarihinde “İnsanca koşullarda çalışmak niye bize lüks olsun” başlığıyla yayınlanan haberi hatırlatan başka bir Assan Hanil işçisi “Biz bu haberle içinde bulunduğumuz durumu bütün çıplaklığıyla ortaya koyduk. Haber fabrikada ciddi bir etki de yarattı sadece bu da değil işyerinde defalarca anket yapıldı ve sorunlarımızı orada da yazdık. İşçi temsilciliği gibi bir uygulama ile karşımıza gelerek işveren bir takım sorunları kendisinin de gördüğünü ortaya koydu. Ama çözüm bu değil” diye konuştu.

Bu kurulun adının gerçekten işçi temsilciği olabilmesi için işçilerin seçmesi gerektiğini kaydeden Assan Hanil işçisi “Bir kere bu 9 kişiyi biz seçmedik, kim seçti, nasıl seçti haberimiz dahi yok. Üstelik işçiler seçmiş olsa dahi ne olacak? Yetkisi olacak mı? Bunlar hep tartışmalı. İşçinin hiçbir söz hakkının olmadığı bir kurulun ne anlamı var. Ortada toplu sözleşme yoksa işçi ücret zammına dahi müdahale edemeyecekse, konuşup, konuşup gidilecekse ne anlamı var? Biz sendikalı olmadıkça, işverenle pazarlığa toplu halde oturamadıkça, bir toplusözleşmemiz olmadıkça tüm bunların birer kandırmacadan ibaret olduğunun farkındayız” diye konuştu.
Başka bir işçi de şunları dile getirdi: “Eğer insanca bir ücret olacaksa, çalışma koşulları işçilerin yararına olacaksa bu ancak sendika ile olur. Bunun için de yan yana gelmekten başka çare yok.”

İŞÇİ KENDİ SOSYAL AKTİVİTESİNİ KENDİSİ YAPAR!

İşçi temsilciliği kurulunun diğer bir işlevinin de motivasyonu arttırmak üzere sosyal aktiviteler planlamak olduğunu anlatan başka bir Assan Hanil işçisi şöyle devam etti: “Piknikler, konserler, tiyatro gösterimleri organize edeceklermiş. Bunların işçiyi motive edeceğini düşünüyorlar. Hakikaten güzel biz de isteriz tiyatroya gitmek, sinemaya gitmek ama 12 saat çalışıp, üstüne bir de tiyatroya nasıl gideceğiz? Ya da fazla mesai olmadığını düşünün akşam dörtte işten çıkıyorsun zaten pestilin çıkmış, oyun akşam altıda iki saat nerede bekleyeceksin? Bir an evvel evine gitmek dinlenmek istiyorsun. Eğer bizi motive etmek istiyorlarsa ücretlere zam yapsınlar, işçi kendi sosyal aktivitesini kendisi yapar.”

Toplam Kalite Yönetimi çerçevesinde hayata geçirilen öneri sistemlerinin de sadece maliyetleri düşürdüğü koşullarda dikkate alındığını belirten işçi “maaşlarmış, çalışma koşulları, bel fıtığı, boyun fıtığı bunlara nasıl engel olunacağı, hiçbir şey dikkate alınmıyor. Sen bunları gündeme getirsen bile anlamı yok ki nasıl oluyor da işçi yönetime katılıyor o zaman” diye konuşuyor.

ÖNCEKİ HABER

47 dakikalık bir teneffüs: Ben Olsaydım...

SONRAKİ HABER

Kol kırılır, valilikte kalır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...