13 Temmuz 2011 09:12

Ramazanda gıda fiyatı cep yakacak

RAMAZANA sayılı günler kala et, sebze ve meyvede hızlı fiyat artışı başladı. Gıdacılar özellikle etin geçen yılki gibi cep yakacağını söylüyor. Büyük zamlar gelecek.Tüketimin en canlı olduğu, alışverişlerin hızlandığı ramazan ayında fiyatlara büyük zamlar bekleniyor. ramazana 18 gün kala özellikle et, s&

Ramazanda gıda fiyatı cep yakacak
Paylaş

RAMAZANA sayılı günler kala et, sebze ve meyvede hızlı fiyat artışı başladı. Gıdacılar özellikle etin geçen yılki gibi cep yakacağını söylüyor. Büyük zamlar gelecek.

Tüketimin en canlı olduğu, alışverişlerin hızlandığı ramazan ayında fiyatlara büyük zamlar bekleniyor. ramazana 18 gün kala özellikle et, süt, meyve, sebze, sıvı yağ ve salçada fiyatlar hızlı bir tırmanışa geçti. Özellikle et fiyatının geçen yıl olduğu gibi yüksek seyretmesi bekleniyor.

İthalat çözümü her ne kadar bekleneni veremediyse de fiyatlar bir dönem düşüşe geçmişti. Ancak hem yerli besiciye verilen teşvikin kesilmesi hem de ithal ette gümrük vergisi oranının yükseltilmesi kırmızı et fiyatlarını yeniden başa döndürdü.

Tüm bunların üstüne Türkiye’nin et üretimi de mayıs ayında yüzde 8.4, yıllık bazda da yüzde 19.6 azalınca fiyatlar aynı hızla yükseldi. İthalat uygulaması öncesi kilosu 15-16 TL olan ve ithalatla birlikte 11 TL’ye kadar düşen karkas et, bu günlerde tekrar 15 TL’yi gördü.

Son bir ayda yüzde 20 artan et fiyatlarının böyle giderse ramazan ayına kadar daha da tırmanması bekleniyor.

YÜZDE 60’LIK ARTIŞ

İthale ‘Yüzde 100 yerli’ damgası, İthalatın ateşinin söndüğünü ve fiyat artışlarının çok hızlı başladığını belirten Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Bunun iki sebebi var. İlki ithal ette gümrük vergisi oranı yüzde 60’tan yüzde 75’e çıkartıldı. İkincisi, 300 liralık üretim teşviki de 1 Temmuzda sona erdi. Bu ikisi birleşince piyasada hayvan bulmak güçleşti, fiyatlar da arttı. Büyük zincir mağazaların yüzde 90’ı ithal et satıyor. Ancak kimisi ithal demiyor, yüzde 100 yerli diye yazıyorlar, ama ithal hayvanın buranın koşullarına uyması için en az 7 ay beslenmesi lazım” diye konuştu.
Sıvı yağ ve salçada geçen yıla oranla yüzde 60’ı bulan rekor fiyat artışları var. Rami Kuru Gıda Toptancıları esnafı, 20 Temmuz itibariyle ramazan alışverişlerinin artmasını beklerken, fiyatlardaki artışın tüketiciyi çok zorlayacağı görüşünde. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

KESK’te görev dağılımı

SONRAKİ HABER

Gül Hanoğlu hastanenin önünden ayrılmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa