15 Kasım 2014 12:06

Dolar milyarderleri vergi öderken neredeler?

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, AKP ekonomi politikalarının yarattığı eşitsizliği eleştirerek, “10 kat artan dolar milyarderleri vergi öderken neredeler?” diye sordu.

Paylaş

Türkiye’de devletin vergiyi esas olarak servet sahiplerinden değil vatandaşın “tüketiminden” aldığına dikkat çeken Oran şu tespiti yaptı: “Verginin yaklaşık yüzde 70’le büyük bölümünü KDV, ÖTV gibi adlar altında tüketimden alan Maliye, bütçeyi esas olarak bu dolaylı vergilerle finanse ediyor. Gelir düzeyine bakılmaksızın herkesten aynı miktar ve oranda tahsil edilen dolaylı vergiler; vergi adaletsizliğini derinleştiriyor, gelir dağılımını bozuyor.”

12 yılda tüketimden 1.6 trilyon vergi toplandığının altını çizen Oran yazılı açıklamasında ayrıca şu bilgileri paylaştı: “2002 yılında Türkiye’de sadece 4 dolar milyarderi bulunuyordu. AKP döneminde buna 40 milyarder daha eklendi. Kişi başına milli geliri zorlamayla 10 bin dolar civarında gösterilen Türkiye’de 44 dolar milyarderi bulunuyor. Buna karşılık 40 bin dolar dolayındaki kişi başına milli geliriyle dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Japonya’da ise bu sayı sadece 15. Petrol zengini Suudi Arabistan’da 8, Mısır’da 7, Kuveyt’te 5, BAE’de 4 dolar milyarderi bulunuyor. AKP döneminde artan dolar milyarderi sayısı, Türkiye’nin büyüyüp kalkındığını değil, servet transferi yoluyla gelir dağılımındaki bozulmanın arttığını; az sayıdaki zengin servetine servet katarken, milyonların giderek daha da yoksullaştığını gösteriyor.”

BU SONUÇ KAÇINILMAZ KILINDI

AKP döneminde, yoksullar ordusuna milyonların eklendiğini söyleyen Oran, “Milyonlarca yurttaş yardımlara bağımlı hale getirildi.Yani zengin çok daha zengin, yoksul daha da yoksul oldu. İktidarın yarattığı şaibeli sermaye gruplarının trilyonluk borçları bir kalemde silinirken, vatandaş benzin yerine vergi yaktı, su yerine vergi içti, gıda yerine vergi tüketti. Devletin kesesi, vatandaşın tüketiminden alınan vergilerle şişti” dedi.

Bir ülkede demokrasi ve hukuk devletinin yok edilmesinin; ekonomide denge ve denetleme mekanizmalarının ortadan kaldırılmasının söz konusu sonuç kaçınılmaz kılacağını belirten Oran, AKP iktidarının kaçınılmazlığı inşa ettiğini vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Daha çok 15 Kasımlar yaratmak zorundayız’

SONRAKİ HABER

ABD ile Türkiye 2 bin militanı eğitip donatacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...