15 Kasım 2014 11:16

G20’de Ukrayna gerginliği

Avustralya’nın Brisbane şehrinde düzenlenen ve iki gün sürecek G20 Liderler Zirvesi başladı. Liderler toplu fotoğraf için bir araya gelerek poz verdi. Küresel ekonomiyi değerlendirmek üzere bir araya gelen liderlerin 1 numaralı gündem maddesini Ukrayna krizi oluşturdu. Zirve protestolarla başladı

Paylaş

Avustralya’nın Brisbane şehrinde düzenlenen ve iki gün sürecek G20 Liderler Zirvesi başladı. Liderler toplu fotoğraf için bir araya gelerek poz verdi. Küresel ekonomiyi değerlendirmek üzere bir araya gelen liderlerin 1 numaralı gündem maddesini Ukrayna krizi oluşturdu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı zirvede İngiltere Başbakanı David Cameron Rusya’ya uygulanan yaptırımların genişletilebileceği uyarısında bulunurken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da Rusya’nın izlediği tutumu eleştirdi. G20 Zirvesi bugün varılan hedefler ve bundan sonra izlenecek yol haritasının yer alacağı ortak bildirimin yayınlanmasıyla sona erecek.

RUSYA’YI EBOLA İLE KIYASLADI!

ABD Başkanı Barack Obama da, G20 zirvesinde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik politikalarını, Ebola salgını ve terör örgütü IŞİD ile mukayese etti ve tüm dünya için tehdit oluşturduğunu söyledi. Obama, “Rusya’nın saldırganlığının dünya için tehlike arz ettiğine MH17 uçağının geçirdiği korkunç kazadan sonra emin olduk…” dedi.

Obama 24 Eylül’de BM Genel Kurulunun açılış konuşmasında da dünya barışı ve güvenliğini tehdit eden 3 unsur olduğunu, bunlardan ilkinin Ebola virüsü, ikincisinin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı eylemleri ve üçüncüsünün de terör örgütü IŞİD olduğunu söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Obama’nın açıklamalarına sert tepki göstermiş, bunu Güvenlik Konseyi ya da uluslararası hukuk gibi meşru zeminler yerine kendi güvenlik doktrini ile dünyaya bakış değerlendirmesinde bulunmuştu.

G20 zirvesine katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le, ABD Başkanı Obama’nın ikili görüşme yapması bekleniyor. Putin, Obama ile hafta başında gerçekleşen APEC zirvesi çerçevesinde ayak üstü görüşmelerde bulunmuştu.

DAVUTOĞLU OBAMA İLE SOHBET ETTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, G-20 Zirvesi başlamadan hemen önce ABD Başkanı Barack Obama ile kısa süre sohbet etti. Sohbete, iki liderin arasında oturan İngiltere Başbakanı Tony Blair de katıldı.

Bu arada Başbakan Davutoğlu'nun, öğle saatlerindeki barbekü partisi sırasında Obama ile bölgedeki gelişmeleri değerlendirdiği belirtildi.

PROTESTOLAR ZİRVESİ

Öte yandan Brisbane kenti dünyanın birçok yerinden gelen protestoculara da ev sahipliği yapıyor. Ellerindeki broşürleri yoldan geçenlere dağıtanlar Çin’de yasa dışı ilan edilen ve çok sayıda mensubunun hapse atıldığı ‘Feng’ adlı bir grubun üyeleri. İddialarına göre Çin hapishanelerdeki mahkûmların organları kendi isteklerinin dışında zorla alınıyor ve satışa sunuluyor. Dağıtılan broşürlere göre zorla alınan organlar arasında bulunan böbrekler 62 bin, karaciğer 130 bin, akciğerler 170 bin kalp 160 bin ve göz korneası da 30 bin dolarlık fiyatlarla satılıyor. İddiaya göre, bu şekilde Çin’de her yıl 10 binden fazla organ ameliyatı yapılıyor.

PAPUA YENİ GİNELİ ÇEVRECİLER

Karı koca iki Papualı gösterici ise G20 dünya liderlerinin işitmesi ümidiyle, taleplerini seslendiriyor: “Biz burada Batı Papualıları temsilen bulunuyoruz. G20 Liderlerine 4 önemli noktayı vurgulamak istiyoruz. Birincisi küresel ekonomik çıkar faaliyetlerinin durdurulması. İkincisi, yatırım ve ticaret sektörlerinde doğru bir temsilin temin edilmesi, çevrenin ve soyu tükenmek tehlikesi bulunan canlıların korunması ve kendi kaderini tayin hususunda demokratik haklarımızı kullanmak istiyoruz.”

AVUSTRALYA’YI PROTESTO EDEN RUS GÖSTERİCİLER

G20 Zirvesi öncesinde Avustralya Başbakanı Tony Abbott bir açıklama yaparak,
Ukrayna üzerinde düşürülen uçak nedeniyle Rusya Başbakanı Putin’e sorular soracağını belirtmişti Rus yetkililer ise Abbott’un açıklamalarını iç politikaya dönük olduğunu belirterek sert cevaplar vermişti. Avustralyalı Ruslar ise ellerindeki Putin resimleri ve Rus bayrakları eşliğinde Putin’e olan desteklerini belirtiyor. Olası bir taşkınlığı hesaba katan Avustralya polisi ise gösterinin yapıldığı alanın çevresinde geniş önlemler aldı.

SERBEST PİYASA KARŞITLARI

Bir grup gösterici ise dünya piyasalarının büyük güçler ve uluslararası şirketler tarafından tekelleştirilmesine karşı çıktıklarını belirtiyor. Amaçları bu zirve vesilesi ile seslerini uluslararası medyaya duyurabilmek ve dünya liderlerinin dikkatini çekebilmek. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

EMEP Kürdistan Örgütü 7. Konferansı başladı

SONRAKİ HABER

Seyit Rıza'nın hayali Kobanê'de yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa