Armsan’da direniş sürüyor
Ümraniye Küçük Sanayi Sitesi bölgesinde kurulu olana Armsan Silah Sanayi fabrikası işçileri Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenme mücadelesi veriyor.

Haşim DEMİR
İstanbul
Ümraniye Küçük Sanayi Sitesi bölgesinde kurulu olana Armsan Silah Sanayi fabrikası işçileri Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenme mücadelesi veriyor. Üyelikler, yetki için başvuru noktasına gelirken. Patron ise işçi kıyımıyla örgütlenmeyi engellemeye çalışıyor. Buna karşı fabrika önünde direnişe geçen işçiler, fabrikadaki örgütlenmenin DES sanayi sitesi B kapısı bölgesinde ve İMES civarında bulunan pompalı tüfek üreten fabrikalardaki işçilerin sendikalaşmasının da önünü açacağını söyledi.
İŞTEN ATMA VE DİRENİŞ
Armsan’da ilk işten atma 22 Ekim’de gerçekleşti. Sendikanın 24 Ekim’de yetki için bakanlığa başvurmasının ardından işten atmalar hız kazandı. İlk önce 30 Ekim’de 1 işçi atıldı. 6 Kasım’da ise 4 işçi kapı önüne kondu. Patron bir süre sonra işten attığı 7 işçiden 2’sini yeniden işe aldı. İşçilerin bağlı olduğu Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube ise atılan tüm işçilerin geri alınması ve patronun koşulsuz olarak sözleşme masasına oturması talebiyle fabrika bahçesinde direniş başlattı. Direniş şube yöneticileri ve şubenin örgütlü olduğu fabrikalardaki temsilcilerin katılımıyla sürerken, patron ise direnişi kırmak için işten atma tehdidini kullanmaya başladı. İşçiler ise bu baskıya 7 Kasım günü sabah 08.00’den akşam 20.00’ye kadar üretimi durdurarak yanıt verdi.
Eylem üzerine patron sendikacıları tehdit ederek “Burada size gerek yok ve ihtiyaç da yok. Öyle anlaşılıyor ki benim işçilerim bana ihanet etmiş. Ne anayasası kim demiş sendikalı olmak haktır. Yok öyle bir şey. Ben istersen fabrikamda sendika olur. Önemli olan benim kararımdır” dedi. Patron, sendikalı tüm işçileri işten atacağını söyleyerek tehditlerine devam etti.
DAYANIŞMA ÇAĞRISI
İşten atmalara ve gerekçelerine tepki gösteren işçiler, şunları söyledi: “Bir kere biz atılan işçiler tazminatsız işten atıldık. İşe iade davası açtı sendikamız. Hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Biz işten atılırken sorduk bunun gerekçesi ne onlarda bize ‘Sizin performansınız düşük, yeterli değil’ diye cevap verdiler. Bu yalan. Bizden çok memnun olan idari müdür ve patronumuz biz ne zaman sendikaya üye olduysak o zaman bu gerekçenin arkasına sığındılar.”
Hak talep ettikçe patronun bunları karşılamak yerine baskısını artırdığını anlatan işçiler, “Sırtımızdan zengin olup üçüncü fabrikayı açmak isteyen bu zihniyet doğruları söylemiyor. Biz insanca yaşam koşulları olsun istiyoruz. İş güvencemiz garanti olsun, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri uygulansın istiyoruz. Patronumuz düpedüz işçi olmak, hak istemek suçtur diyor. Biz işçiyiz ve haklarımızı da istemeye devam edeceğiz. Sendikamızla birlikte direnmeye ve TİS imzalamaya ve sendikamızın kabul edilmesine kadar direnişe devam diyoruz. Tüm sendikaları ve işçileri, kamu emekçilerini, Ümraniyeli emekçileri direnişimize destek vermeye çağırıyoruz” diye konuştular.
İŞÇİLERİN, HİÇBİR SOSYAL HAKKI YOK
160 işçinin çalıştığı Armsan’da işçilerin servis, yemek ve yol ücreti hakkı yok. Ücretler ise 1100 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor ancak 2 bin lira alan işçi sayısı çok az. Buna karşılık işçiler 200 lira yol ücretini, 300 lira da yemek parasını cebinden ödüyor. Günlük mesai ise 10 saat civarında. Siparişlerin arttığı dönemlerde süre bunu da aşıyor.
Evrensel'i Takip Et