15 Kasım 2014 00:51

Bereketli tarım arazisine bina dikecekler

Bereketli topraklar olarak bilinen Çukurova’da tarım arazileri imara açılıyor. Adana’nın Ceyhan İlçesi Çakaldere köyü yakınındaki 650 dönüm 2. sınıf tarım arazisi, Büyükşehir Belediyesi Encümen kararı ile mezbaha yapımı için kamulaştırılmak isteniyor.

Paylaş

Volkan PEKAL
Emre AYDIN
Adana

Bereketli topraklar olarak bilinen Çukurova’da tarım arazileri imara açılıyor. Adana’nın Ceyhan İlçesi Çakaldere köyü yakınındaki 650 dönüm 2. sınıf tarım arazisi, Büyükşehir Belediyesi Encümen kararı ile mezbaha yapımı için kamulaştırılmak isteniyor. Aynı mevkide kamuya ait taşlık ve verimsiz araziler varken, topraklar değerinin altında satın alınarak, üzerine bina dikilecek. Üreticiler ise duruma tepkili.

Kamulaştırmak istenen arazide ise fıstık hasadı devam ediyor. Topraklarında fıstık, buğday, soya, mısır gibi bir çok ürünün yetişebildiğini belirten Harun Kabakçı, yılda iki ürün alabildikleri topraklarının kamulaştırılmak istenmesinin yanlış olduğunu söyledi.

DEĞERİNİN DAHA ALTINDA ALINIYOR

Başka geçim kaynakları olmadığını dile getiren Seyfi Kaya, tarlanın dönümünün 15 bin lira olduğunu ancak kendilerine teklif edilen fiyatın 8 bin lira olduğunu belirterek “Satarsak tekrar nasıl tarla alacağız?” diye sordu. Bazı yıllar üç ürün aldıklarını belirten Ali Kaya da, biz çiftçiyiz, başka bir geçim kaynağımız yok. Tarlaları satarsak çekip gideceğiz” dedi.  

‘DAHA VERİMSİZ TOPRAKLAR VAR’

Haluk Özden, çıkan mahsulü göstererek, “Bu kadar bereketli toprakların üzerine bina dikilir mi? Sanayileşme yapılacaksa, bölgede verimsiz topraklar var” diye konuştu.

KURUL BAĞIMSIZ OLMALI

Encümen kararının yeterli olmadığını belirten ZMO Şube Başkanı Semih Karademir, yasaya göre, belediye meclis kararı olması gerektiğini, bunun için de önce il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğünün görüşünün alınıp valilik bünyesindeki toprak koruma kurulundan geçmesi gerektiğini dile getirdi. Buna rağmen 11 milyon dekar tarım arazisinin yapılaşmaya açıldığını belirten Karademir, toprak koruma kurulunun bağımsız kişilerden oluşması gerektiğini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Efes, Real Madrid'i son saniye basketiyle yendi

SONRAKİ HABER

Yayınevi emekçileri TGS’de olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...