27 Şubat 2011 06:27

Demirtaş: Anayasa sokakta yapılır

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa’nın sokakta yapılacağını belirterek, “Bu defa yapılacak Anayasa’da ezilenlerin, Kürtlerin, Alevilerin, başörtülülerin, emekçilerin, çalışanların, kadınların ‘Biz de bu Anayasa’da olacağız’ demesinin zamanıdır” dedi.Elazığ’da, Yazlıkonak Beld

Demirtaş: Anayasa sokakta yapılır
Paylaş

Elazığ’da, Yazlıkonak Beldesi parti teşkilatı binasını hizmete açan Demirtaş, Doğu Düğün Salonu’nda BDP, İHD ve EMEP temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuştu. Anayasa tartışmalarına değinen Demirtaş, Anayasa’nın insanların yaşam tarzını, hangi haklarla yaşayacaklarını düzenlediğini, bu nedenle hem yapım, hem yasama, hem de oylama aşamasının çok önemli olduğunu kaydetti. “Anayasa sokakta yapılır. Meclis’e sadece oylama işi kalır” diyen Demirtaş, “Bu nedenle herkes iyi bilmeli ki; eğer bir Anayasa demokratik, özgürlükçü, sivil ve halkın anayasası olacaksa bu her yerde tartışılmalı, herkesin görüşü alınmalı. Sadece ‘Benim Anayasam’ olmaz. Bu defa yapılacak Anayasa’da ezilenlerin, yok sayılanların, Kürtlerin, Alevilerin, başörtülülerin, emekçilerin, çalışanların, öğrencilerin, kadınların ‘Biz de bu Anayasa’da olacağız’ demesinin zamanıdır” şeklinde konuştu. Anayasa’nın hiç bir etnik kimliği özel olarak korumaması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Hepimiz yurttaş, vatandaşız. Devletle aramızdaki hukuk, vatandaşlık hukukudur. Türk, Kürt, Çerkez, Arap, Laz oluruz. Bu devleti ilgilendirmez. Hepimize eşit davranmak, eşit hizmet sunmak zorundasın. Eğer böyle bir yönetim anlayışı olursa orada işte kardeşlik, barış, birlikte yaşam isteği gelişir” dedi. Demirtaş, vatandaştan milliyeti, giyim tarzı, inancı, maddi durumu ayrılmadan vergi alındığını, buna karşılık da eşit hizmet verilmesi gerektiğini belirterek, “O halde benden aldığın, ödediğim vergiyle açtığın okulda benim çocuğum anadilinde eğitim alacak. Bu kadar basit. Bu, temel bir haktır. Eşitlik budur işte. Ben kendi çocuğuma kendi anadilimde eğitim aldırmak istiyorsam bu benim hakkımdır” dedi.

TBMM'YE MİLLETTEN BAŞKA HERKES GİREBİLİYOR

Yönetime katılım için bir mekanizma bulunmadığını da ifade eden Demirtaş özerklik konusuna ilişkin de şunları söyledi: “TBMM’ye milletten başka herkes girebiliyor. Bir derdi olan eğer bir tanıdık bulmazsa perişan oluyor. Böyle bir devlet anlayışı olur mu? İnsanlar hiçbir yönetime katılamıyor. Seçiyorsunuz, 5 yıl boyunca size sormadan yönetiyor. Biz halka ‘sizi en iyi biz yönetiriz’ demiyoruz. ‘sizi en iyi siz yönetirsiniz’ diyoruz. Bunun adına da ‘demokratik özerklik’ diyoruz.” (ELAZIĞ)

ÖNCEKİ HABER

BM, Libya’ya yaptırımda hemfikir oldu

SONRAKİ HABER

Necmettin Erbakan vefat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...