14 Kasım 2014 12:49

IŞİD’e karşı işkenceciyle mücadele!

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ve Savunma Bakanı Chuck Hagel, ABD’nin desteklediği ve IŞİD’e karşı savaşan güçlerle ilişkilerin işkence yaptıkları gerekçesiyle kesilmemesi gerektiğini savundu ve “Bölgede masum müttefik bulmak zor” dedi!

Paylaş

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ve Savunma Bakanı Chuck Hagel, ABD’nin desteklediği ve IŞİD’e karşı savaşan güçlerle ilişkilerin işkence yaptıkları gerekçesiyle kesilmemesi gerektiğini savundu ve “Bölgede masum müttefik bulmak zor” dedi!

Obama yönetiminin IŞİD örgütüne karşı mücadele gerekçesiyle Kongre’ye 5.6 milyar dolarlık bütçe sunmuştu. Bütçeyi savunmak ise Hagel ve Dempsey’e düştü. Bütçenin içeriğini Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi oturumunda anlatan Hagel ve Dempsey ilginç açıklamalarda bulundu, ABD’yi işkence yapan örgüt ya da ülkelerle müttefiklikten men eden yasanın IŞİD konusunda esnetilmesini talep etti.

BBC’nin haberine göre 1997’de yasalaşan kararda ABD hükümeti “Bariz insan hakları ihlalleri yapan askeri yapılanmaları” finanse edemiyor. Bu ihlaller yasada ‘işkence, cinayet ve hukuksuz alıkoyma’ olarak sıralanıyor. Obama yönetimi ise bu yasanın IŞİD’e karşı karada mücadele edecek müttefikler bulma konusundaki çabaları aksattığını ve süreci yavaşlattığını savunuyor. Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı savaştığını ileri sürdüğü Suriye muhalefetini eğitmeyi ve silahlandırmayı hedefleyen ABD yönetimi bu yasa nedeniyle adım atamadığı iddiasında.

DEMOKRATLAR KARŞI

ABD’nin finanse edip eğitmeyi amaçladığı Irak ordusu da, Nuri El Maliki’nin Başbakanlığı döneminde çok sayıda insan hakları ihlali suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı. Yine Irak’ta IŞİD’e karşı mücadele eden Şii militanların da çok sayıda insan hakları ihlali yaptığı belirtiliyor.
Associated Press haber ajansı ise 1997’de kabul edilen yasayı kaleme alan Senatör Patrick Leahy ve diğer Demokratların hükümete bu tür bir esneklik tanınmasına karşı olduğunu belirtti. Obama yönetimi Eylül ayında da iki kez benzer muafiyetler talep etmiş ancak iki talep de ABD Kongresi tarafından reddedilmişti.

Irak’ta yaklaşık 1400 askeri bulunan ve son yapılan açıklamalarla 1500 askerden oluşan yeni bir ekibi de bölgeye gönderecek olan ABD’nin askeri yetkilileri kara harekatında ısrarcı.
Genelkurmay Başkanı Dempsey, “Irak’ın Musulu geri alıp IŞİD’in eline geçen bölgeleri kurtarmak ve Suriye sınırının kontrolünü ele geçirmek için 80 bin kişilik askeri bir güce ihtiyacı var. Biz de bu gücün oluşması için desteğimizi vereceğiz” dedi.

CNN HABERİNE YALANLAMA

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel da, CNN’in bazı üst düzey yetkililere dayandırarak Başkan Barack Obama’nın Esad’ın gönderilmeden IŞİD’in yok edilemeyeceğine kanaat getirerek strateji değiştirdiği yönündeki iddialarını yalanladı. Hagel, “Esad tabii ki denklemin bir parçası ancak Suriye’nin doğusunda, Irak’ın batı ve kuzeyinde IŞİD’in kontrol ettiği yerlere bakarsanız eğer bugün Esad’i değiştirseniz dahi bu tüm dinamikleri hızlı bir şekilde değiştirmez, özellikle Suriye’de” şeklinde konuştu.

BEYAZ SARAY AÇIKLAMASI

Beyaz Saray’dan da konuyla ilgili dün bir yalanlama geldi. ABD lideri Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes da dün bir açıklama yaparak, “Suriye politikamızda resmi bir stratejik değişiklik yok. Var olan şey, IŞİD’i zayıflatıp nihai olarak tamamen yok etmek için halen var olan uygulamayı daha sertleştirmektir” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suriye ordusu İdlip'te 2 önemli bölgeyi ele geçirdi

SONRAKİ HABER

Manisa Tarzanı’nın izinde çevre mücadelesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa