14 Kasım 2014 10:34

İşçi ölümlerini görmedi Bakana sahip çıktı

G20 zirvezi için Avusturalya’da olan Başbakan Ahmet Davutoğlu Soma ve Ermenek’de yaşanan işçi cinayetlerinden sonra işçilerin, emekçilerin, sendikaların ve muhalefetin istifasını istediği Enerji Bakanı Taner Yıldız’a sahip çıktı.

Paylaş

G20 zirvezi için Avusturalya’da olan Başbakan Ahmet Davutoğlu Soma ve Ermenek’te yaşanan işçi cinayetlerinden sonra işçilerin, emekçilerin, sendikaların ve muhalefetin istifasını istediği Enerji Bakanı Taner Yıldız’a sahip çıktı. Davutoğlu, ayrıca Yıldız’ın istifa açıklaması ile ilgili konuşurken büyük bir gafa da imza attı. Muhalefetin Yıldız’ı istifaya davet etmesini eleştiren Davutoğlu, seçim yenilgisi ile madenlerde yaşanan ölümleri de bir tuttu.

SEÇİM YENİLGİSİ İLE ÖLÜMLERİ KARŞILAŞTIRDI

Bakan Yıldız, önceki gün TBMM’deki bütçe görüşmelerinde kendisini istifaya davet eden muhalefet milletvekillerine yanıt vererek, “Soma kazasının ardından Bakanlar Kuruluna istifamı sundum. Bir kez daha Başbakanımla paylaşacağım” demişti. Davutoğlu’dan konuyla ilgili açıklama Avustralya’da geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sofitel Otel’de G20 ülkelerinden üst yöneticilerinin katıldığı toplantı sonrası basın toplantısı düzenledi. “Bakanların performansı, istifa edip etmeyecekleri muhalefetin işi değildir” diyen Davutoğlu şunları söyledi: “Sayın Taner Yıldız’ın Enerji Bakanlığı döneminde neler yapmış olduğunu, şimdi başbakan, geçmişte kabine arkadaşı olarak bilen benim. Seçimlerde yenilgi ardına, yenilgi yaşamaları sonrasında niye kendilerinin etik davranış sergilemediklerini sorgulamak lazım.”

‘BENDEN İYİ KİMSE TAKDİR EDEMEZ’

Ermenek’e gittiğini hatırlatan Başbakan şöyle konuştu: “Orada ihmali kimin vardır kimin yoktur, bunları bizzat Ermenek’e giderek alanda takip ettim. Hem Ankara’da yoğun brifingler aldım. Bunun dışında iş güvenliğiyle alakalı reform paketini açıkladık. Kimin orada ihmali olduğunu benden daha iyi takdir edecek kimse yok. Enerji Bakanımızın verdiği cevap, siyasi etik içinde verilen cevaptır. Atılacak adımlarla ilgili takdir yetkisi bize aittir”

ABD’NİN SURİYE POLİTİKASI DEĞİŞİYOR MU?

ABD’nin Suriye politikası değişikliği ile ilgili haberlerin sorulması üzerine Davutoğlu şu yanıtı verdi: “Yarın (bugün) Obama ile görüştüğümüzde bu konuyu ele alacağız. Ben de haberi okudum ve bu doğru bir yaklaşımı yansıtıyor. Biz başından beri entegre çözümü önerdik. Suriye’deki sorun sadece, terör ve siyasal bir sorun değildir. Özellikle son aylarda IŞİD’in açtığı tehditten dolayı bir odaklanma söz konusu. IŞİD bizim için de büyük tehdit, ama bundan önceki yıllarda IŞİD yoktu. Bunlar neden ortaya çıktı. Esad’ın oluşturduğu istikrarsızlık ortamından faydalanarak çıktılar. Eğer burada çözüm bulunmazsa IŞİD gider başka bir terör örgütü gelir.”

G20 zirvesine ilişkin de konuşan Başbakan “G20 ekonomik bir zirvedir ama şimdiye kadar ekonomi dışında önemli siyasi konular da konuşuldu. Bu sene de konuşulacaktır. Biz prensipte bunun doğru olduğunu düşünüyoruz. Dünya üzerindeki hiç bir ekonomik sorun siyasi sorunlardan ayrılamaz” dedi.

G20 LİDERLERİNE ‘DEVE KUŞU’ PROTESTOSU!

G20 ZİRVESİ öncesi düzenlenen eylemde, göstericiler Avustralya Başbakanı Tony Abbott’a “İklim değişikliği konusunda kafanı kuma sokuyorsun” mesajı verdi
Avustralya’nın Queensland eyaletinin başkenti Brisbane bugün ve yarın yapılacak G20 Liderler Zirvesi için hazır. Kentte dünyanın önde gelen liderlerinin katılımıyla düzenlenecek zirve için güvenlik önlemleri en üst seviyede çıkarıldı. Yeni Zelanda’dan Avustralya’ya takviye polis desteği gönderildi. Her seferinde olduğu gibi zirve öncesine yine protestolar damga vurdu.

Zirve öncesi, Sydney’in Bondi sahilinde 400’e yakın çevreci, başlarını ‘deve kuşları’ gibi kuma sokarak, G20 liderlerini protesto etti. Eylemle, iklim değişikliği sorununu G20 zirvesi gündemine almakta isteksiz Avustralya Başbakanı Tony Abbott’a, “İklim değişikliğinde kafanı kuma sokuyorsun” mesajı verildi. Çevreciler, iklim değişikliğini durdurma konusunda şu ana kadar çekingen davranan ABD ve Çin’in ilk kez birlikte sera gazı salımlarını azaltacaklarını taahhüt vermesini ise olumlu karşıladılar. Yaşam savunucuları dünya liderlerinin daha duyarlı olmasıyla iklim değişikliğinden zengin fakir uçurumuna kadar bir çok küresel sorunun çözülebileceğini düşünüyor: “G20 liderleri küresel vergi reformunu, ülke fonlarının ülke dışında kullanmasını amaçlayan vergi cennetine dönüştürülen off shore sistemini ele alabilirler. Gittikçe büyüyen eşitsizlik sorununu da çözebilirler. Dünyada zenginler daha da zenginleşiyor. Refah bazı kişilerin elinde bulunuyor. Zenginler fakirlere göre büyümeden daha fazla pay alıyor.”

G20 2015’DE TÜRKİYE’DE OLACAK

G20 Dünyanın en gelişmiş ve en büyük üretim hacmine sahip 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonundan oluşuyor. Bu ülkeler arasında ise sırasıyla Türkiye, İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, ABD ve Avrupa Birliği Komisyonu bulunuyor. Bu platform her yıl farklı bir ülkede G20 zirvesi çatısı altında buluşuyor ve küresel ekonominin çıkmazları ile geleceğine yönelik çözüm önerileri geniş kapsamlı olarak masaya yatırılıyor. Bu zirvenin 2015 yılı ayağında yeni ev sahibi ise Türkiye olacak. Türkiye açısından önemli olan zirve için Başbakan Ahmet Davutoğlu Avustralya’da bulunuyor. Davutoğlu, bu hafta sonu G20 dönem başkanlığını 2014’ün dönem başkanı olan Avustralya’dan teslim alacak ve G20’nin yeni ev sahibi artık 1 yıl boyunca Türkiye olacak. (HABER MERKEZİ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Faaliyeti durdurulduğu halde çalışmış

SONRAKİ HABER

Emine Ülker Tarhan Anadolu Partisi'ni kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...