14 Kasım 2014 01:00

Su havzasında susuz kaldılar

İzmir’e 20 kilometre uzaklıktaki Efemçukuru köyünün suyu, ağır metal kirliliği yüzünden kesildi. En büyük şüpheli ise bölgedeki altın madeni.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Efemçukuru köyü, İzmir’in temiz tek yüzey su toplama havzası olan ve İzmir’e içme suyu sağlamak üzere planlanan Çamlı Barajı havzasına komşu. Efemçukuru’nda TÜPRAG şirketi tarafından işletilen altın madeninin, İzmir’in suyunu kirleteceği gerekçesiyle kapatılması isteniyordu. Ancak altın madenine, geçtiğimiz günlerde kapasite artırımı izni verilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da altın madeni yüzünden, İzmir’e su sağlayacak olan Çamlı Barajı projesine izin vermediği ortaya çıkmıştı.

KÖYE TANKERLERLE SU TAŞINIYOR

İzmir’in içme suyundan sorumlu olan Büyükşehir belediyesi Kurumu İZSU, Efemçukuru köyüne içme suyu sağlayan en önemli kuyuyu mühürleyerek, köye buradan su vermeyi durdurdu. Kurum, köyün susuz kalmaması için çareyi cılız bir yüzey suyunun kullanımında buldu. Ayrıca köye tankerlerle su taşınmaya başlandı. İZSU Su Arıtma Daire Başkanı Erkan Arsu ile görüşen EGEÇEP Yürütme Kurulu üyeleri Turgut İnel ve Cezmi Tomrukçu, Arsu’nun içme suyunun sudaki ağır metal kirliliği nedeniyle kapatıldığı bilgisini verdiğini söyledi.

Sudaki kirliliğe altın madeninin neden olup olmadığının ise, jeoloji mühendisleri tarafından araştırılması gerekiyor.

BİLİM YILLARDIR UYARIYORDU

Efemçukuru köyü, İzmir’e içme suyu sağlayan Tahtalı Barajı koruma havzasına komşu ve yapımı planlanan Çamlı Barajının mutlak koruma havzasında. AKP, yıllardır “İzmir için yaşamsal önemde” denilen Çamlı Barajının yapımına “Altın madeni işletilsin” diye izin vermiyor. Ancak bilim insanları yıllardan beri ortaya koyduğu raporlarla birlikte uyarıyor: “Maden işletmesi ağır metal kirliliği yaratır, böylelikle bölgenin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının kirlenebilir. Yörenin bitki ve orman örtüsünün zarar görür, bölgede uygulanan ekolojik tarıma zarar verir.” maden 1 Haziran 2011 tarihinden bu yana çalışıyor.

KİRLİLİK RAPORLARA YANSIDI

Efemçukuru'nun içme sularında Ağustos ayında yapılan analiz sonuçlarına göre, sudaki arsenik, demir ve mangan oranlarının yüksek olduğu tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) içme sularında litrede 10 mikrograma (mg/l) kadar ‘zararsız’ bulduğu arsenik oranı köy sularında 13,687 çıkarken, demir ve mangandaki durum ise çok daha kötü. 200 mg/l ye izin verilen miktar demir oranı 3360, 494 mg/l, 50 mg/l standart değere sahip olan mangan ise 145,979 mg/lt ölçüldü. İZSU analiz raporunda bu değerler için “aykırıdır” yazıldı.

ÖNCEKİ HABER

Petrol anlaşması sağlandı

SONRAKİ HABER

‘Rant dönüşümünü imzalamıyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...