13 Temmuz 2011 08:40

Dağların ardında

Ömer Polat’ın 1976 yılında yayımlanan ve 1977 Madaralı Roman Ödülü’nü alan “Dilan” isimli romanı Evrensel Basım Yayın ile geçtiğimiz mayıs ayında yeniden raflarda yerini aldı. Roman, bir Kürt köyünde yaşayan Dilan ile Mirkan’ın aşk hikayesi ile birlikte köylülerin yaşam biçimlerinden ke

Dağların ardında
Paylaş

Her ikisi de yoksul birer köylü olan Mirkan ve Dilan birbirlerini severler. Sözleri kesilir. Ancak köy yerinde törenin hükmü vardır ve Dilan için başlık parası istenmiştir. Yoksul ve yetim bir genç olan Mirkan, başlık parasını toplayabilmek için tehlikeli yollara düşer. Tüm bunlar yetmezmiş gibi başka bir sorun daha belirir. Köy ağasının oğlu olan Paşo da Dilan’a aşık olmuştur ve onunla evlenmek için elinden geleni yapacaktır. Olaylar bu eksende gelişir. Kürt coğrafyasında geçen roman,1980’lerin sert siyasi ikliminde Erden Kıral tarafından aynı isimle sinemaya uyarlanmış ancak Kürtçe kelimelerden uzak durulmak zorunda kalınmıştır.

Ömer Polat, 1960 sonrası Türk edebiyatında sıkça işlenen bir konuyu barındıran romanında, köy yaşamının ekonomik ve sosyal yapısını da netlikle göstermekte. Köy hayatını anlatırken yerel dili başarılı bir şekilde kullanan yazarın, terimlerin açıklamalarını da dip not olarak belirtmesi okuyucular için hayli faydalı olmuş.

Dilan, başlık parası ve ağalık sorununa dikkat çeken bir roman. Alttan alta bir başkaldırı hayalini de barındırıyor. Ancak hikaye içinde yaşananlar ve gidilen sonuca baktığımızda bu başkaldırı isteğinin bir hayal olarak kaldığını, umutsuzluk barındırdığını görüyoruz. Fakat yine de Dilan, köy romanlarından hoşlananlar ve dönemin koşullarını içerden görmek isteyenler için iyi bir alternatif olabilir.

Bahar Çelik
[email protected]
Ömer Polat, Dilan, Evrensel Basım Yayın, Mayıs 2011, 159s

ÖNCEKİ HABER

Hitler’in altedildiği bir ‘hayat güzeldir’

SONRAKİ HABER

Müge Tuzcuoğlu’na Mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...