13 Kasım 2014 08:29

Londra'da Şık ve Saymaz'la medya paneli

İngiltere’de faaliyet yürüten Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) tarafından düzenlenen “Gezi’den Kobanê’ye, Güncel Gelişmeler ve Medya” paneline Gazeteci Ahmet Şık ve İsmail Saymaz katıldı.

Paylaş

İngiltere’de faaliyet yürüten Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) tarafından düzenlenen “Gezi’den Kobanê’ye, Güncel Gelişmeler ve Medya” paneline Gazeteci Ahmet Şık ve İsmail Saymaz katıldı.

Paneli yöneten Arif Bektaş, Gezi öncesinde AKP’nin toplum üzerindeki baskıları ve kendisinden olmayanı yok saymasının büyük bir öfke biriktirdiğini ve Gezi Parkı ile bu hoşnutsuzluğun patladığını söyledi. Bektaş, Kobanê’nin düşmesi için de AKP’nin bütün gayretini gösterdiğini vurguladı.

Bektaş, gazetecilikle alakası olmayan medya patronlarının, politik amaçlarla gazetelerin ve televizyonların başında durduğunu ve kendisinin istemediği yayını yapanların, ya işine son verildiğini ya da yargılandığını belirterek, en büyük medya patronunun Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu ifade etti.

SAYMAZ: GAZETECİLERİN ÖRGÜTLENMESİ ZOR

Gazeteci İsmail Saymaz ise Gezi ile başlayan süreçte başta Aleviler olmak üzere, muhaliflerin hedef alındığını söyledi.

Kobanê’deki gelişmelere, Kürt ulusal hareketinin geldiği yere de değinen Saymaz, çatışmasızlık sürecinin bir diğer muhatabının AKP hükümeti olduğunu vurgulayarak Kürtlerin Gezi direnişine siyasal yapı olarak doğrudan katılmamasını anlayışla karşıladığını söyledi.

Saymaz, gazetecilerin örgütlenmesinin zor olduğunu ve muhalif medya kuruluşlarının da olanaklarının kısıtlılığından dolayı daha takip edilir program ve haberler yapmakta zorlandıklarını sözlerine ekledi.

ŞIK: CHP TABANIYLA BİR ARAYA GELMENİN YOLLARI ARANMALI

Ahmet Şık ise, Gezi direnişinin Türkiye tarihinde önemli olduğunu ve CHP tabanının Kürtlerle bir araya gelmesine olanak sağladığını belirtti. CHP’yi savunmadığını, fakat CHP tabanındaki önemli bir kesim ile bir araya gelmenin yollarının aranması gerektiğini ve HDP’nin buna uygun bir politika geliştirmesi gerektiğini belirten Şık, 'sol' partilerin ise kendi bağımsız çalışmalarını hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.

Bir soru üzerine Şık, Gülen Cemaati ile AKP arasındaki çatışmanın sonucunda kalıcı olanın Gülen Cemaati olacağını belirtti.

Kobanê’de kaldığı iki gün boyunca çok fazla bilgi alamadığını, sınırlı yerlerde gezebildiğini söyleyen Şık, barış sürecinin tek muhatabının Kandil olması gerektiğini söyledi.

Medya içindeki sorunlara değinen ve doğruların daha fazla açığa çıkmasının sağlanabilmesi için gazetecilerin örgütlenmesi gerektiğini belirten Şık, muhalif medyanın ise daha ustaca ve toplumun bütün kesimlerine seslenebilmenin dilini yakalayarak büyüyüp gelişebileceğini söyledi. Yoğun ilginin olduğu panel katılımcıların soruları ile geç saatlere kadar devam etti. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tekne faciasında yaşamını yitirenlerin sayısı 28'e yükseldi

SONRAKİ HABER

CHP'de Dersim Katliamı gündemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa