13 Kasım 2014 01:00

Sadece uyarı cezası verildi

Ceyhan M Tipi Cezaevinde bir mahkumun tecavüzüne uğrayan 15 yaşındaki F.O. skandalında, hakkında disiplin soruşturması açılan 9 kamu görevlisinden 7’sine hiç ceza verilmediği, 2’sine ise sadece “uyarı” cezası verildiği ortaya çıktı.

Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel’in konuyla ilgili soru önergesine  verdiği yanıt tecavüz skandalıyla ilgili Bakanlığın da etkin bir soruşturma yürütmediğini ortaya koydu. Bozdağ’ın yanıtında cezaevi idaresi hakkında idari soruşturma yürütülüp yürütülmediğine dair herhangi bir bilgi verilmezken, sadece 10 şubat 2014 tarihinde gece saatlerinde tutukluların tartıştıkları iddiası üzerine, koğuşa giren 2 infaz ve koruma başmemuru ile 7 infaz ve koruma memuru hakkında idari soruşturma başlatıldığı, bu soruşturma sonucunda da sadece 2 görevliye “uyarı” cezası verildiğini söyledi. Evrensel’e konuşan F.O’nun avukatı Tugay Bek, ‘ceza’nın devletin olayın üzerini örtme çabasını gösterdiğini dile getirdi.

İDAREDEN YARDIM İSTEMİŞTİ

Sürekli olarak M.A isimli mahkumun tacizine ve darbına maruz kalan bu nedenle gardiyanlardan koğuşunun değiştirilmesini isteyen F.O’nun bu talebi reddedilmiş, 17 Şubat 2014 tarihinde ise F.O tuvalette M.A’nın tecavüzüne uğramıştı. Cezaevi yönetiminin olayı bildiği ancak önlem almadığı, koğuşunun bir türlü değiştirilmediği ortaya çıkmıştı. Tecavüz zanlısı M.A ve kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturmada da skandallar birbiri ardına gelmiş, soruşturma savcısı zanlı M.A hakkında ceza talep ederken, kamu görevlileri hakkında ise takipsizlik kararı vermişti. Ardından soruşturma savcısının cezaevinin savcısı olduğu ortaya çıkmıştı.

DEVLET ÜZERİNİ ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR

F.O’nun avukatı Tugay Bek, “Olayda kesinlikle bir sorumluluk var. Dayak, taciz ve tecavüzün saklanması ve etkin müdahalede bulunulmaması hakkında sadece uyarı cezası verilmesi de yeterli değil” dedi. Genel olarak bu tür olaylarda sorumluların açığa çıkarılmadığı ve  kamu görevlilerine yönelik cezasızlık tavrının olduğunu söyleyen Bek, “Devlet bir şekilde üstünü örtmeye, gizlemeye çalışıyor. Mesela olay 17 Şubatta oldu ancak tahliye edildiği 21 Mart tarihine kadar ailesine herhangi bir bilgi verilmemiş” dedi.

KAMERAYA TOP GELİNCE UYARMIŞLAR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ cezaevlerinde tutukluların önleyici tedbir olarak ortak yaşam alanlarının  kameralarla izlendiğini söylerken,  F.O’nun kameralar aracılığıyla yardım istemesine rağmen neden yardım edilmediği sorusuna ise cevap vermedi. Avukat Bek ise, şöyle dikkat çekici bir ayrıntıyı paylaştı: “Görüntü kayıtlarını incelediğimizde havalandırmada top oynayan çocuklar topu kameraya atıyor. Daha sonra iki tane infaz koruma memuru gelerek çocukları ikaz ediyor. Ancak F.O aynı kameralara dönerek idareden yardım istediğinde bu görülmüyor. Burada devletin kamerası değerli ama içerde yardım isteyen çocuk değerli değil. Bunu anlıyoruz” dedi. Avukat Bek, Bozdağ’ın F.O’ya olayın hemen ardından psikolojik destek sağlandığı iddiasına ilişkin ise, “F.O böyle bir görüşmenin  yapıldığını doğrulamıyor. Böyle bir görüşme olduysa da yeterli olmadığı kanaatindeyiz. Doğrudan çocuk psikiyatrisi ya da bu şekilde cinsel istismara maruz kalan çocuklar üzerinde çalışan kişilerin olması gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Tarihi bostan süs havuzunu püskürttü

SONRAKİ HABER

Soruşturma nedeni fotoğraf paylaşmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...