13 Kasım 2014 00:58

Tarihi bostan süs havuzunu püskürttü

Tarihi İstanbul Surlarının dibinde yer alan Fatih Yedikule bostanlarına yapılması planlanan park projesi içindeki süs havuzu inşaatı kazı izni ve müze arkeoloğu olmadan yapıldığı için durduruldu.

Paylaş

Ezgi ÇAPA

İstanbul’un simgelerinden biri olan İstanbul surlarının gölgesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Fatih Belediyesi tarafından yapılması planlanan “Belgradkapı Rekreasyon Alanı Projesi”nin yapımına 2013’te başlandı. Buradaki tarihi İsmail Paşa Bostanı’nın üzeri molozla kaplandı. Bostanın korunması için yapılan eylemler ve itirazlar sonucunda durdurulan projeye geçtiğimiz haftalarda tekrardan başlandı. İlk olarak Yedikule Konakları’nın hemen önünde bulunan araziye süs havuzu yapmak için kepçeler çukur açtı. Ardından zemine beton dökülerek, temel demirleri döşendi. Sur dibi boyunca ilerleyecek proje kapsamında spor alanları, kafe ve restoranların olması planlanıyor.

KAZI İZNİ YOK

UNESCO tarafından belirlenen “Kara Surları Dünya Miras Alanı”nın içinde yer alan bostanda yapılacak kazıların 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre Arkeoloji Müzeleri’nin denetiminde yapılması gerekiyor. Ancak 17. yüzyıldan kalma haritalarda İsmail Paşa Saray Bostanı olarak geçen arazide yapılan çalışmanın, kazı izni ve müze arkeologu gözetimi olmadan yapıldığı iddia edildi.

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Yedikule Bostanları Koruma Girişimi üyesi Yiğit Ozar, bostanlardaki su kuyuları, sarnıçlar ve müştemilat yapılarını içeren kültür varlıklarının çalışmalar nedeniyle zarar gördüğünü söyledi. Geçen yıl başlayan çalışmaların müze denetimi dışında yürütüldüğünü söyleyen Ozar, “Bu kazıları müze denetimi dışında yaptıklarını ilgili Koruma Kurulu ile yaptığımız yazışmalarla belgeledik. Bir senelik bir duraklamadan sonra yine bir çalışma başladı. Burada da müze denetimi olmadığını öğrendik. İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne durumu bildirdik, kendileri alanda işlem yaptılar” dedi.

Arazide incelemede bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri ise kazının arkeolog olmadan yapıldığını redderek, çalışmaların yaklaşık 15 gün durdurulduğunu belirtti. Yetkililer, bu süre içerisinde bostanın da projeye dahil edileceği bir plan üzerinde çalışacaklarını söyledi.

SURLAR SADECE BİR DUVAR DEĞİL

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk, kara surlarının Tarihi Yarımada’nın dünya mirasına alınma gerekçelerinden biri olduğunun altını çizerek, “Bu surlar sadece bir duvar değil, surların her iki yakasının da bütün olarak korunması gerekir” dedi. Sur dibine inşaat yapılamayacağını belirten Yılmaztürk, “Sur dibinde herhangi bir inşai faaliyet yapılamaz. Sadece yeraltındaki değerleri gün yüzüne çıkarmak ve tarihimizi daha iyi öğrenmek için arkeolojik kazı yapılabilir” dedi.

MARULU İLE ÜNLÜYDÜ

Yedikule ve Belgradkapı arasında yer alan Bizans döneminden kalan surların her iki tarafında da Osmanlı’nın 16. ve 17. yüzyıldan itibaren uyguladığı tarım yöntemlerini günümüze taşıyan bostanlar bulunuyor. Marulu ile ünlü olan Yedikule bostanlarının bulunduğu arazide Koruma Kurulu’nca tescil edilmiş tarihi bir kagir ev ve ahırın yanı sıra henüz tescil edilmemiş tarihi bir su kuyusu da bulunuyor. Geçen yıl Fatih Belediyesi sınırları içinde kalan sur içinde moloz dökülerek başlayan park projesi ile bostancılar alandan çıkartılmıştı. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Yedi adımda İspanya'nın yeni fenomeni

SONRAKİ HABER

Sadece uyarı cezası verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...