13 Kasım 2014 00:56

Yedi adımda İspanya'nın yeni fenomeni

İspanya’da muhafazakar Halk Partisi (PP) ve sosyal demokrat Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) arasında gidip gelen hükümet ve iki partili fiili sistemi sarsan yeni bir ‘sol parti’ ortaya çıktı. Adı Podemos (Yapabiliriz) olan parti kuruluşundan itibaren 11 ayda siyasi anketlerde ülkenin bir numaralı partisi haline geldi.

Paylaş

İspanya’da muhafazakar Halk Partisi (PP) ve sosyal demokrat Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) arasında gidip gelen hükümet ve iki partili fiili sistemi sarsan yeni bir ‘sol parti’ ortaya çıktı. Adı Podemos (Yapabiliriz) olan parti kuruluşundan itibaren 11 ayda siyasi anketlerde ülkenin bir numaralı partisi haline geldi. 2011’de ekonomik kriz ve işsizliğin sokağa döktüğü gençlik isyanı olan ve “Indignados / Öfkeliler” olarak adlandırılan sürecin içinde şekillenmeye başladığı belirtilen hareket partileşerek öfkeyi siyasete dönüştürmenin bir adımını atmış oldu. Bugün oy oranı yüzde 27 olarak hesaplanan partinin İspanya siyasi geleneğini sarsacağı açık, ama neyi ‘yapabilir’, neyi ‘yapamaz’ olduğu da 2015’te başlayacak seçim süreciyle ortaya çıkacak.  

‘ÖFKEYİ POLİTİK DEĞİŞİME ÇEVİRMEK’

Podemos’un bugüne nasıl geldiğinin bilgilerini İspanyol El Pais gazetesinden derledik: Aralarında Madrid Ünivesitesi Siyasi Bilimler Profesörü Pablo Iglesias’ın da bulunduğu 30 üyeydiler, “Öfkeyi politik değişime dönüştürmek” için yeni bir platform sunuyorlardı. Ocak ayının ortalarıydı. 11 ay içinde, “Podemos” (Yapabiliriz) en dinç siyasi güç haline geldi. Metroscopia şirketinin geçtiğimiz pazar günü El Pais gazetesi için yaptığı son ankete göre bu genç oluşum, ulusal düzeyde birinci siyasi parti ve Iglesias da yurttaşlar tarafından en beğenilen lider. Bu arada CIS (Sosyolojik Araştırmalar Merkezi) de, Podemos’u, mevcut sistem üzerine oy tahminlerine göre üçüncü, doğrudan oy kullanıldığı takdirde ise İspanya’daki birinci politik güç olarak konumlandırdı.

1. PODEMOS’UN İLANI

“Öfkeyi siyasi değişime dönüştürmek”, otuz kadar profesör, gazeteci; kültür ve sosyal ve siyasi hareketin tanınmış figürünün 14 ocakta ilan ettiği başlıktı. Podemos, 25 Mayıs 2014’te yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmak üzere bir adaylık inşa edebilmek üzerine bir platform olarak doğdu. 17 Ocakta, Madrid Barrio Tiyatrosunda, Iglesias  ‘bir şartla’ adaylıklarını ilan etti: 20 gün içinde 50 bin kişinin desteğini istiyordu.
Yönetimin bir üyesinin basına yaptığı açıklamaya göre bu hedef ‘ertesi gün’ gerçekleştirildi.

2. KURUMSALLAŞMAYA DOĞRU İLK ADIM

11 Mart 2014’te oluşum İçişleri Bakanlığı siyasi partiler bölümüne kayıt oldu. Adaylık için gerekli ve öncül bir koşul olarak 25 Mayıs seçimleri için en az 54 kişilik yani İspanya’nın Avrupa Parlamentosunda sahip olduğu sandalye sayısı kadar bir liste sunuldu. 1-21 nisan arası kanunun gerektirdiği 15 bin seçmen imzası ve 50 kişilik seçim kadroları bulundu.

3. SOSYAL AĞLAR VE MİTİNGLER

Sokakta halkla, çeşitli kanallarla iletişim kuruldu: Pablo Iglesias, televizyondaki tartışma programlarında boy göstererek ve sosyal medyada dinamizmi ve doğallığıyla öne çıkan genç bir ekip kullanarak yavaş yavaş bir kitle önderine dönüştü. Ancak, Iglesias’ın kendisinin de çeşitli röportajlarda açıkladığı üzere, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde bu kadar güçle ortaya çıkmalarını asıl sağlayan yurttaşlarla kurdukları bağlardı. Yerellerde oluşturulan çekirdek örgütlerin sayesinde bir çok İspanya kentinde mitingler düzenlendi. Podemos lideri, “İnsanlar bize yakınlaştılar ve her zaman Sosyalist Parti’ye oy verdiklerini söyleyenler, hatta Sosyalist Parti üyesi olduğunu söyleyenler bile bize oy vereceklerini söylüyorlar” diyor.

4. AVRUPA PARLAMENTOSU SÜPRİZİ

25 Mayıs Pazar gecesi, Podemos ekibi, Reina Sofia Müzesi yakınlarında kiralanmış bir lokalde ilk zaferlerini kutladı. Örgüt, 1.2 milyondan (yüzde 8) fazla oy ve Avrupa Parlamentosunda 5 sandalye aldı ve en çok oy alan dördüncü politik güç oldu. Sonuç, seçimler öncesi tahmin yayınlayan ve Podemos’a bir sandalye veren CIS (Sosyolojik Araştırmalar Merkezi) için de sürpriz oldu.

5. IGLESIAS, AP BAŞKAN ADAYI

Avrupa seçimlerinden sonra Iglesias ‘bir buçuk yıl’ içinde İspanya’da örgütün hükümet olacağını konusunda garanti veriyordu. Aynı zamanda Brüksel’de, Avrupa Parlamentosu başkanlığı için Avrupa Birleşik Sol’u ile pazarlık yapıyordu. Ancak bu görev, muhafazakarlar, sosyalistler ve liberallerin ortak kararıyla bir kez daha Alman sosyaldemokrat Martin Schuz’a verildi.

6. PODEMOS’UN HALK MECLİSİ

Parti çindeki örgütlenmeye dair ilk tartışmaların ardından, 2015 yılında yapılacak yerel seçimlerde her yerde seçime girmeme, sadece başkent ve Madrid ve Barselona’da seçime girme kararı alındı. Barselona’da yine yeni kurulmuş olan Guanyem hareketi ile ittifak yapılacak. Podemos, geçtiğimiz 18-19 ekimde de Yurttaş Meclisleri adı verilen birim  örgütleriyle bir toplantı düzenledi. Toplantıda, daha önceki haftalarda yüzlerce ekip tarafından sunulmuş ve örgütün İnternet sayfasında yayınlanmış olan olan yüzlerce öneri ele alındı. İki grup öne çıktı. Iglesias’ın Juan Carlos Monedero ve Iñigo Errejon ile liderlik ettiği grup ve Pablo Echenique ile Teresa Rodriguez’in liderlik ettiği grup. Iglesias’ın grubu, eleştiri de almasına rağmen, daha çok destek görerek liderliği kazandı. Bu arada meclis toplandığında Podemos’un resmi üye sayısı 200 bini aşmıştı.

7. DİNÇ BİR SİYASİ GÜÇ

Metroscopia şirketinin ve CIS’in yaptığı son anketlere göre Podemos doğumundan sonra 11 ay içinde ülkedeki birinci siyasi güç haline geldi, ve lideri Pablo Iglesias da yurttaşlar tarafından en değer verilen lider oldu.

PODEMOS NE İÇİN ÇALIŞACAK?

Ekim ayında toplanan Yurttaş Meclisinde Podemos’un mücede programında öne çıkacak noktalar da yine oylama ile karar altına alındı. Mücadele hattı sistem içi bir mücadele çizgisine işaret etmesi açısından anlamlı. Kabul edilen öneriler şöyle:

* Kamu eğitiminin niteliğinin yükseltilmesi (yüzde 45 oyla)

* Yolsuzluk karşıtı mücadele (yüzde 42 oyla)

* Konut hakkı mücadelesi (yüzde 38 oyla)

* Kamu halk sağlığının niteliğini yükseltilmesi (yüzde 31 oyla)

* Borçların yeniden düzenlenmesi (yüzde 23 oyla) (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

‘Fotoğrafla değil, barışla ilgili bir şeyler yapmak istedim’

SONRAKİ HABER

Tarihi bostan süs havuzunu püskürttü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...