12 Kasım 2014 16:50

‘İsrail dinler arası savaşı körüklüyor’

Filistin Başbakanı Mahmud Abbas İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırganlığını, “İsrail bölgeyi dinler arası bir savaşa sürüklüyor” şeklinde yorumladı.

Paylaş

Filistin Başbakanı Mahmud Abbas İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırganlığını, “İsrail bölgeyi dinler arası bir savaşa sürüklüyor” şeklinde yorumladı. Bölgedeki gerginlik de sürüyor. Dün, İsrailli yerleşimciler Ramallah’ta bir camiyi ateşe verdi. İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 22 yaşındaki Filistinli İmad Jawabreh’i öldürüldü. İsrail Başbakanı Netanyahu da “Bundan sonra şiddet içeren sokak gösterilerine karşı daha sert tedbirler alacakları”nı söyledi.

‘KUDÜS BAŞKENTİMİZDİR’

Filistinli gencin ölümü ardından konuşan Abbas, “İsrail’in liderleri Kudüs’ü ikiye bölmeye çalışıyor. Kudüs bizim başkentimizdir ve bu konuda hiçbir taviz vermeyeceğiz” dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise gerilimi körükleyenin Mahmud Abbas olduğunu savundu ve “Mahmud Abbas halkını barış konusunda eğiteceği yerde, onlara terörizm eğitimi veriyor” diye konuştu. Kabinesiyle birlikte bir güvenlik zirvesi toplayan Netanyahu, bundan sonra şiddet içeren sokak gösterilerine karşı daha sert tedbirler alacaklarını da söyledi.

RAMALLAH’TA ‘CAMİ YAKILDI’

Bu arada Filistinli yetkililer, Yahudi yerleşimcilerin el Mugayir köyü yakınlarındaki caminin giriş katını tamamen yaktığını söyledi. 2012’de yine aynı bölgede bir cami daha benzer bir olayda yakılmıştı.

HAFTA SONU NELER YAŞANDI?

Geçtiğimiz hafta sonunda da, İsrail polisinin bıçakla kendilerine saldırdığını iddia ettiği genç bir Filistinliyi ateş ederek öldürmesinin ardından olaylar tırmanmıştı. Gencin öldürülmesinin ardından Batı Şeria ve Kudüs’te büyük gösteriler başlamış, İsrail gösterileri bastırmak için onlarca Filistinliyi göz altına almıştı.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu İsrail’e yönelen “terörizmin” yenileceğini söylemiş ve İsrail devletini tanımayan İsrail vatandaşlarına gidip Filistin topraklarında yaşamaları çağrısı yapmıştı.

MESCİD-İ AKSA’DA GERGİNLİĞİN TARİHİ

İsrail’in 1948 yılında Doğu Kudüs’ü işgal etmesinin ardından hem Müslümanlar hem de Yahudiler için kutsal olan Mescid-i Aksa, 1967 yılından bu yana ilk defa Müslümanlara yasaklandı.
1948 yılında Yahudi askeri birlikleri Kudüs’ün yüzde 85’ini işgal etti. 1967’te İsrail Kudüs’ü ‘bölünmez başkent’ ilan etti. Mescid-i Aksa’ya yönelik ilk saldırı ise 1969 yılında gerçekleşti. Denis Ruhan adlı bir Yahudi Mescid-i Aksa’yı kundaklama girişiminde bulundu ve caminin belli bölgelerine zarar verdi. ‘Haremüşşerif Sadıkları’ adlı grubun lideri Yehuda Etzion isimli bir Yahudi ise 1984 yılında, Aksa Camii’nin yıkılması ve yerine Üçüncü Yahudi Tapınağı’nın inşa edilmesi hayaliyle Aksa Camii’ne saldırı girişiminde bulundu ve tutuklandı.
1988 yılında İsrail ordusu bölgede Müslümanlara ateş etti. Birinci İntifada’nın en sıcak günlerinden birinde, Aksa Camisi’nde ibadet eden Müslümanlara İsrail askerleri göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle saldırdı. 40 kişi yaralandı. 1990 yılında ise Mescid-i Aksa’yı yıkarak yerine Süleyman Mabedi’ni inşa etmek isteyen Yahudilerle Filistinliler arasında çıkan çatışmada İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 21 Filistinli öldürüldü, 800 Filistinli yaralandı. 2000 yılında İsrail lideri Şaron’un Aksa yürüyüşü sonucu İkinci İntifada başladı.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kısırlaştırma yüzünden ölen kadın sayısı 11’e yükseldi

SONRAKİ HABER

Sokakta telefon kullananlar adeta ‘Zombi’leşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...