11 Kasım 2014 12:41

‘Gazetecilere kuvvet uygulayan zihniyeti kınıyoruz’

Basın Konseyi son günlerde gazetecilere yönelik şiddeti kınayan bir basın açıklaması yaptı. Konsey tarafından yapılan açıklama şöyle ;

Paylaş

"Validebağ’daki olaylarda gazeteciler hedef alındı. Olayı izlemek için bölgeye giden Cumhuriyet Gazetesi foto muhabiri Kayhan Ayhan, TOMA’dan sıkılan tazyikli su nedeniyle başından yaralandı. Ayhan, olayı fotoğraflamak için barikatın arkasına sığındı. TOMA’dan sıkılan tazyikli suyun etkisiyle fırlayan bir masa, olayı takip eden Cumhuriyet muhabiri Ayhan’ın kafasına isabet etti. Çarpmanın etkisiyle kafasından yaralanan Ayhan’ın başına 8 dikiş atıldı.

Aynı bölgede görev yapan bir başka gazeteci ise, Ulusal Kanal muhabiri Deniz Çağlayan’dı. Çağlayan, TOMA’dan sıkılan tazyikli su ile yer düştü. Başını yere çarptı ve bayıldı. Ulusal Kanal muhabirine ise ilk müdahale olay yerindeki acil servis ekipleri tarafından yapıldı. Başından ve belinden darbe alan Çağlayan hastanede tedavi görürken, çekim yapması engellenen kameraman Bülent Ünal ise gözaltına alınmakla tehdit edildi.

Kamuoyunun bilgilenmesi adına görev yapan gazetecilerin, şiddet görmelerini kabul etmek mümkün değildir. Görev başındaki gazetecilerin güç kullanılarak engellenmeleri, basın özgürlüğüne müdahaleden başka bir şey değildir.

Basın Konseyi olarak, gazetecileri yaralayan görev yapmalarını engelleyen polisler hakkında yasal ve idari işlem yapılmasını yetkililerden bekliyoruz.

TBMM'DE AÇIKLANAN TAPELERİ YAYINLAMAYA 17 YIL...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TBMM'de dinlettiği ve televizyon kanallarından canlı yayınlanan, haberlerde dönemin Başbakanı Erdoğan ile oğlu arasında geçtiği yansıtılan görüşmenin tapelerini yazan, Zaman Gazetesi adına Sorumlu Müdür Harun Çümen hakkında 17 yıl hapis istendi.

Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçen "paraları sıfırlama" konuşmasına ait tapelerin yayınlanması hakkındaki suç duyurusuna takipsizlik karar verilmişti. Ancak Bakırköy 2.Asliye Ceza Hakimliği, takipsizlik kararını iptal ederek, delillerin montaj yoluyla elde edildiği iddiasıyla 17 yıl hapis istemiyle dava açmıştır.

TBMM'de gösterilen, televizyonlardan canlı yayınlanan, pek çok gazetede haber yapılan olayla ilgili, dava açılması hukuk yoluyla basına gözdağı vermekten başka bir şey değildir. Hukuku kullanarak basın özgürlüğüne müdahale edilmesini tehlikeli bir gelişme olarak değerlendiriyor, bağımsız yargının özgürlüklerden yana karar vereceğine inancımızı vurguluyoruz.

YOZGAT'TA GAZETECİYE SALDIRI

Yozgat’ta yerel yayın yapan Yenigün Gazetesi'nin köşe yazarı Evren Kurban, dün saat 21.30 sıralarında gazetedeki çalışmalarını tamamlayıp Karatepe Mahallesi’ndeki evine giderken, apartman bahçesine saklanan 3 kişinini demir çubuklu saldırısına uğradı. Saldırganlar daha sonra yaralı gazeteciyi bırakıp kaçtı.

Evren Kurban, saldırının Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan’ı eleştirel yazılarından kaynaklandığını öne sürerek, bir süredir tehditler aldığını belirtmektedir.

Gazetecileri susturmak için kaba kuvvete başvuran zihniyeti kınıyor, Evren Kurban'a geçmiş olsun diyoruz" (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

5 Ocak Stadı kararı mahkemeden döndü

SONRAKİ HABER

IŞİD’saldırısında yaralanan 8 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...