11 Kasım 2014 00:58

'Devletin bütçesi kadınlar için değil'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2015 yılı bütçe görüşmeleri, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda tamamlandı. Buna göre bakanlığa bir önceki yıla oranla yüzde 19 daha fazla pay ayrılacak. Bir yandan bu arttırılan payın ne için harcanacağı tartışılırken, diğer yandan Kadının Statüsü Genel Müdürlüğüne (KSGM) ayrılan pay ise düşüyor

Paylaş

Duygu AYBER
İstanbul

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2015 yılı bütçe görüşmeleri, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda tamamlandı. Buna göre bakanlığa bir önceki yıla oranla yüzde 19 daha fazla pay ayrılacak. Bir yandan bu arttırılan payın ne için harcanacağı tartışılırken, diğer yandan Kadının Statüsü Genel Müdürlüğüne (KSGM) ayrılan pay ise düşüyor. KSGM’ye ayrılan payın azaltılmasını yorumlayan Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Eski Başkanı Çiğdem Aydın, bu durumun Hükümetin kadını eve hapsetmeye yönelik politikasının bir özeti olduğunu söyledi.
2015 bütçe görüşmeleri başladığı günden bu yana, hangi bakanlığa ne kadar bütçe ayrıldığı tartışılıyor. Aile Bakanlığına ayrılan bütçe de en çok tartışılanlar arasında yerini aldı. Son olarak bakanlığa bağlı 5 genel müdürlükten biri olan ve kadınların eşitlik sorununa ilişkin araştırmalar yapması ile istihdamına yönelik projeler üretmesi beklenen KSGM’nin payının 1.5 milyon liraya kadar azaltılması, “Bütçe gerçekten kadınlara mı ayrılacak?” sorusunu da akıllara getirdi. 
Araştırma-geliştirme ve kadın istihdamıyla ilgili daire başkanlıklarını kapsayan KSGM’nin payının düşürülmesini değerlendiren Çiğdem Aydın, “Bakanlığa bağlı aile ve toplum hizmetleri, sosyal yardımlar, engelli ve yaşlı bakımı gibi müdürlüklerin bütçeden payı artarken, kadın istihdamıyla ilgili projelerin yapıldığı KSGM’nin payının düşürülmesi kabul edilemez” dedi. Aydın, Aile Danışma Merkezlerine ayrılan payın da 86 milyondan 22 milyona düşürüldüğünü söyledi. Engelliye evde bakım için yıllık bütçede ayrılan payın da arttırıldığını ve bakım hizmeti veren kadınlara maddi yardım sayısının artacağını dile getiren Aydın, “Buralarda parayı arttırıp, KSGM’de bütçeyi düşürmenin anlamı gayet açık. Bu, kadını eve hapsetmeye, sosyal yardımlara bağlı yaşamaya zorlayan hükümet politikasının bir özetidir” dedi. 
Öte yandan kadın sığınma evleri ve ŞÖNİM’lere bütçeden ayrılan payın 123 milyondan 198 milyona çıkarıldığına dikkat çeken Aydın, “Bu son derece iyi bir haber. Çünkü şiddeti önleme merkezleri her ilde ve birkaç tane olması gerekirken, halihazırda 14 tane ŞÖNİM var. 75 milyonluk artış bu merkezlerin sayısının da artması anlamına geliyor. Devlet bütçeyi o anlamda vermese bile, biz kadın örgütleri bu paranın böyle kullanılması gerektiği yönünde baskı yapmayı örgütlemeli ve bütçe görüşmeleri sırasında taleplerimizi netlikle ifade etmek zorundayız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

'Rojava’ya ambargo kalksın, sınır açılsın'

SONRAKİ HABER

Turnuva, nakış işçilerini bir araya getiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...