13 Temmuz 2011 02:55

Okey davasında mahkeme başkanı HSYK'ya şikayet edilecek

Polis kurşunuyla hayatını kaybeden Nijeryalı Festus Okey davasının görülmeye devam edilen duruşmasında mahkeme, aralarında Prof. Dr. Gencay Gürsoy ve Prof. Dr. Taha Parla'nın da bulunduğu 22 kişinin daha müdahillik talebini reddetti. Duruşmaya verilen arada mahkeme başkanının müdahillik dilekçelerinin okunmasına izin vermeden duruşmayı sonl

Okey davasında mahkeme başkanı HSYK'ya şikayet edilecek
Paylaş


Beyoğlu Karakolu'nda polis kurşunuyla hayatını kaybeden Nijeryalı göçmen Festus Okey'in 2007'den bu yana kimlik bilgilerinin Nijerya'dan getirilememesi nedeniyle sanık polis memuru C.Y. hakkında Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın bugünkü duruşmasına yine yargılamadan çok mahkemenin tutumu damgasını vurdu. 4 yıldır yerinde sayan yargılamanın bir an önce başlamasını için daha önce müdahil olma talebinde bulunan 115 kişiye soruşturma açan mahkeme, bugünde aralarında Prof. Dr. Gencay Gürsoy ve Prof. Dr. Taha Parla'nın da bulunduğu 22 kişinin müdahillik talebini reddetti. Diğer duruşmalarının aksine müdahillik talebinde bulunanlara soruşturma açmak yerine sadece taleplerini reddeden mahkemenin bugünkü duruşmasına damgasını vuran ise, müdahil avukatları ile Mahkeme Başkanı İshak Eken arasında yaşanan tartışma oldu.


Avukatı Ömer Kavili aracılığıyla davaya müdahil olmak isteyen Prof. Dr. Gencay Gürsoy'un henüz dilekçesinin dahi okunmaması öncesinde Av. Kavili, mahkeme başkanından zabıt kâtibinin duruşmaya katılan diğer müdahillerin sözlü beyanlarını kayda geçirmesi konusunda ara karar vermesi talebinde bulundu. Bunun üzerine mahkeme ara karar vermek üzere duruşma salonunu boşalttı. Verilen aranın ardından sadece avukatların ve gazetecilerin duruşma salonuna girmesine izin veren Mahkeme Başkanı Eken, avukatlar henüz yerlerine dahi geçmeden tüm müdahillik taleplerini reddettiğini ve duruşmayı ertelediğini söyledi. Avukatların, müdahillik dilekçelerini dahi henüz mahkemeye sunmadan duruşmanın sonlandırılmasına tepki göstermesinin ardından Başkan Eken'in "Taleplerinizi reddediyorum, çıkın dışarı, duruşma bitti" diyerek avukatlara bağırması salondaki gerilimi arttırdı. Avukatlar, mahkeme başkanının bu şekilde davranamayacağını, bu üslubu kullanamayacağını belirterek, tepki gösterdi. Mahkeme başkanı ise duruşma salonuna polis çağırdı. Salona gelen polisler, avukatları ve gazetecileri salondan çıkarmak istedi. Ancak, müdahale edilemeyeceği ve bunun suç olacağı konusunda yaptığı uyarı üzerine polis müdahale etmedi. Bu esnada mahkeme başkanı ile avukatlar arasında tartışma devam etti. Avukatlar müdahillik dilekçeleri okunmadan duruşmanın bitirilemeyeceğini kaydetti. Bu sırada Ozan Erözden, "Burada adil yargılanma hakkı ihlal ediliyor. Bu hukuksuzluğu sindirmemizi isteyemezsiniz" diyerek tepki gösterdi. Mahkeme heyetinden bir üye hâkim ise, "Aziz Yıldırım da tutuklandı diye tüm Fenerbahçe taraftarı davaya müdahil olabilir mi?" dedi.

TUTANAK TUTULDU

Tartışmalar devam ederken, Başkan Eken duruşma salonunu terk ederek yan odaya geçti. Diğer heyet üyeleri ise, bir sonraki duruşma için salonda bekleyerek, avukatların ve müdahillerin salondan çıkmasını istedi. Buna karşı çıkan avukatlar salonu terk etmeyerek, bağlı bulundukları İstanbul Barosu'nu telefonla durum hakkında bilgilendirdi. Bunun üzerine Baroya bağlı Avukat Hakları Merkezi ve Savunma Avukatları Derneği üyesi bir grup avukat adliyeye gelerek, durum hakkında tutanak tuttu. Tutanağın tutulmasının ardından adliye binası önünde yaptıkları açıklama ile karşılaştıkları hukuksuzluğa tepki gösteren avukatlar, duruşmayı hukuksuz olarak keyfi bir şekilde sonlandırarak, görevini kötüye kullanmakla suçladıkları Mahkeme Başkanı Eken'i HSYK'ya şikâyet edecek. Davanın bir sonraki duruşması 17 Kasım 2011 tarihinde görülecek. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Jandarma komutanlığına saldırı: 3 asker yaralı

SONRAKİ HABER

Trabzonspor Başkanı Şener serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...