10 Kasım 2014 00:57

Artık Suriyeli kardeşlerimiz de bizimle aynı ücreti alıyor

Merhaba evrensel okurları. Aslen Iğdırlıyım. İstanbul’a geleli 23 yıl oldu. 23 yıldır da tekstil de çalışıyorum. Ben bu mektubumda biraz size kendimden bahsetmek istiyorum. Emek Partisi’ni 15 yıldır tanıyorum. Ama aktif çalışmalarına katılmıyordum. Sabah 08.30’da işe başlayıp akşam 19.00’da paydos eden bir işçiydim.

Artık Suriyeli  kardeşlerimiz de  bizimle aynı ücreti alıyor

Serpil ÖZTÜRK
Pendik/İSTANBUL

Merhaba evrensel okurları
Aslen Iğdırlıyım. İstanbul’a geleli 23 yıl oldu. 23 yıldır da tekstil de çalışıyorum. Ben bu mektubumda biraz size kendimden bahsetmek istiyorum. Emek Partisi’ni 15 yıldır tanıyorum. Ama aktif çalışmalarına katılmıyordum. Sabah 08.30’da işe başlayıp akşam 19.00’da paydos eden bir işçiydim.

Hiçbir sosyal faaliyette bulunamayan kimseyle konuşmayan içine kapanık birisiydim. Çevremde çok olaylar olurdu ama buna rağmen hiçbir tepki göstermezdim. Tabi ki bundan 6 ay öncesine kadar. Seçimlerde Emek Partisi’nin çalışmalarına başlayana kadar. Soma katliamını protesto eylemlerine katıldım. Bildiri dağıtımlarına çıkmaya başladım. Afiş yapmaya, imza kampanyası çalışmasında yer aldım, gazete dağıtımına katıldım. Hem korktum hem heyecanlıydım. Hayatımda ilk kez sokağa çıkmıştım. Gazete dağıtacaktım ve kendi çevremdeki insanlara dağıtacaktım bu duygu tarif edilemez bir şeydi.

Benim için gurur vericiydi. Ekmek ve Gül şenliğine katıldığımda çevremdeki onca kadın bir arada gördüğümde hayran kalmıştım. O günden sonra her şeyi geride bırakarak kadınların sokaklarda özgürce yaşayabilmesiyle hayatın bir yerinden tutmaya başladım. İş yerimde Kobanê üzerinden arkadaşlarla sohbet ediyorduk. Ve bu sohbetleri her gün işyerinde Kobanê’yi tartışarak yapıyorduk. İşyerinde çalışan işçilerin geneli CHP ve AKP’ye oy veren işçiler olduğu için tartışmalar büyüyordu. Patronum bu tartışmalarımız üzerine bir toplantı yaptı. Bu toplantıda ben IŞİD’in AKP ile bağlantısını anlattım.

Her gün yaptığımız tartışmalar ve patronun yaptığı toplantıda Kobanê meselesini anlatmamdan sonra artık arkadaşlarımın ikna olduğunu düşünüyorum. İşyerimde 27 Suriyeli işçi var. İlk işe başladıklarında maaşları asgari ücretti 840 TL alıyorlarmış ben bunu duyduktan sonra 6 arkadaşımla beraber patron karşısına geçtik. Bizimle aynı işi yapan Suriyeli arkadaşlarım neden bizden daha düşük ücret aldıklarını sorduk. Patron bunlar zaten her yerde 500-600 TL ücret alıyorlar ben 840 TL veriyorum diğerlerinden fazla veriyorum diyerek bizi ikna etmeye çalıştı. Biz arkadaşlar olarak bize verilen cevapları kabul etmedik. Eğer onlara bizimle aynı maaşı vermeyeceksen bizde bu durumu işimize yansıtacağımızı söyledik. Bunun üzerine taleplerimizi kabul etmek zorunda kaldı. Şu an bizimle aynı maaşı alıyorlar sigortaları yoktu yapıldı. Çünkü onlarda bizim gibi işçi emekçi bizim haklarımız neyse onlarında hakları o dur. Bu yüzden biz işçiler olarak haklarımızı savunmamız çok onur vericidir onun onurunu yaşamalıyız.

Evrensel'i Takip Et