09 Kasım 2014 17:06

Hükümete rağmen Katalonya’da referandum

İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi bağımsızlık için referanduma gitti. İspanya Hükümetinin Anayasa Mahkemesine başvurarak iptal ettirdiği referandum yine de yapıldı.

Paylaş

Bugün sabah saatlerinden itibaren oy kullanma merkezlerinin önünde uzun kuyruklar oluşturan Katalanlar, Madrid Hükümetinin tehditlerine rağmen bağımsızlık için fikir belirtmekte ısrarcı olduklarını gösterdiler.

2 MİLYONDAN FAZLA KATALAN OY KULLANDI

​İspanya’dan ayrılmak için yaklaşık 1,9 milyon Katalan oy kullandı.

​Katalonya Özerk Yönetimi Başkan Yardımcısı Joana Ortega, oy verme işleminin normal geçtiğini kaydederek, sandık başındaki 40 bin gönüllüye teşekkür etti. ​Yerel saatle 20.00'de oy kullanma işlemi sona ererken, oy kullanma hakkı olan 5,4 milyon Katalandan 2 milyondan fazlasının sandığa gittiği tahmin ediliyor. ​Katalan yönetimi son olarak 22.30'da basın toplantısı düzenleyerek resmi olmayan referandumla ilgili son verileri paylaşacak.

Bu arada, Barcelona'da bağımsızlık karşıtı bazı grupların sandıkların toplatılması yönünde açtığı talep mahkeme tarafından reddedildi.

Oylamaya katılmak için gelen bazı Katalanların sandıklarda oy kullanma işleminin başlamasını alkışlarla kutlandığı belirtiliyor. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise, oylamanın hiçbir geçerliliğinin olmadığını ileri sürdü. BBC Avrupa muhabiri Chris Morris, birçok Katalanın kendilerini zaten İspanya devletine ait hissetmediğini söylüyor.

7.5 milyonluk nüfusu ile Katalonya İspanya’nın en zengin bölgelerinden biri.

Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Artur Mar, İspanya hükümetini kast ederek “Ne yapacaklar bilmiyorum, ama en küçük bir aklıselime sahiplerse, herhangi bir adımları demokrasiye ve temel haklara doğrudan bir saldırı olacaktır” demişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş, İstanbul Başakşehir'i 2-1 mağlup etti

SONRAKİ HABER

Feminist Çingenelerin baskısı sonuç verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...