09 Kasım 2014 13:39

Emekçiler EMEP kongrelerinde buluştu

Emek Partisi (EMEP) Ankara İl Örgütü 7. Olağan Kongresi çeşitli fabrika ve iş yerlerinden işçi ve emekçilerin katılımıyla dün gerçekleştirildi. Kongreye Sincan Organize Bölgesi, OSTİM, İvedik OSB, Mobilyacılar sitesi (Siteler), Çankaya, Yenimahalle, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden işçiler ile hastanelerde çalışan taşeron işçiler, kamu emekçileri ve direnişte olan Hema işçileri katıldı. Kongrede çoğunluğu kadın çok sayıda işçi söz aldı.

Paylaş

Çankaya Yılmaz Güney Sahnesi’nde gerçekleştirilen kongre öncesi Emek Gençliği “İş, bilim, özgürlük” sloganıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Polatlı’da ücretlerini almak için aylardır mücadele eden Hema işçileri, KESK’e bağlı çok sayıda sendikanın başkan merkez ve şube yöneticileri, 12 Eylül cuntası tarafından 17 yaşında idam edilen Erdal Erenin yengesi Nazan Eren ile Denizlerin avukatı Halit Çelenk’in kızı yazar Serpil Çelenk Güvenç, TMMOB’un eski başkanlarından Kaya Güvenç ve HDP-DBP, SYKP, Yeşiller Sol Gelecek partilerinin il yöneticileri de kongre açılışında yer aldılar.

2014’TE AKP ‘OHAL’İ

Ankara’nın çeşitli işçi havzalarındaki işçilerin de katıldığı kongrede açılış konuşmasını EMEP Ankara İl Başkanı İlke Işık yaptı. Konuşmasında Türkiye halklarının Kobanê ile dayanışma için yaptığı eylemlerin ardından hükümetin HDP’yi hedefe oturttuğunu hatırlatan Işık, hükümetin bu tutumunun sonucu olarak HDP Parti Meclis üyesi Ahmet Karataş’ın ölümcül bir şekilde yaralandığını ifade etti. Işık, AKP’nin sıkı yönettim ve OHAL uygulamalarını yeniden hayata geçirdiğine vurgu yaptı. Hükümetin çözüm sürecini şantaj aracı olarak kullanmak istediğini söyleyen Işık, “Ancak buna izin vermeyeceğiz.  Barışın güvencesi Türkiyeli emekçiler, Kürtler, kadınlar  ve gençlerdir. AKP iktidarı işçilerin, kadınların, gençlerin, zeytinlerin ve ormanların katilidir” dedi.

BİRLİKTE MÜCADELE

Kongreyi selamlayan HDP İl Yürütme Kurulu üyesi Gülüstan Aydoğdu, “Türkiye’de kadın olmak, işçi olmak, LGBTİ olmak, Kürt olmak, başka inançtan olmak kısacası insana yaraşır bir yaşam çok zor. Ancak kongreye katılan gençler bize umut veriyor” diye konuştu. DBP Ankara İl Yöneticisi Hüseyin Yaman ise “Ancak ortak çabayla ve bilinçle yürürsek bizi yok eden bu vahşi kapitalizme karşı durabiliriz” diyerek birlikte mücadele çağrısı yaptı.

‘EKİM DEVRİMİ HALA IŞIKTIR’

Çelenk ailesi adına konuşan Serpil Çelenk Güveç, Ekim Devrimi’nin 97. yılının yıl dönümünün  yaşandığını hatırlattı ve Sovyetler Birliği’nin emekçi halkların insanca omuz omuza kardeşçe nasıl yaşanılacağını insanlığa gösterdiğini belirtti. Güvenç Ekim Devrimi’nin hala emekçiler için ışık olduğunu da ekledi. EMEP’e mücadelelerine verdiği destek nedeniyle teşekkür eden Hema isçisi Ergün Yalabık da “Patronlar hükümetle bir olarak işçileri sömürüyor. Burada bulamazlarsa Çin’den işçi getirip onları öldürüyor” dedi.

‘HÜKÜMET PATRONUN YANINDA’

Hema işçileri adına konuşan Ergün Yalabık Ankara-Polatlı arasındaki fabrikada 20 yıl çalıştığını, hiçbir hakkını alamadığını söyledi. Hükümetle birlikte patronların işçileri sömürmeye, öldürmeye devam ettiğini ifade eden Yalabık “Yaşamın her yerinden, her alanından sömürü var. Dil, din, ırk, millet bile tanımıyor bu sömürü düzeni. Burada bana söz hakkı verdiğiniz için size ve Emek Partisi’ne teşekkür ediyorum” dedi.

‘KADINLAR DAHA FAZLA SÖMÜRÜLÜYOR’

Hastanede Taşeron işçi olarak çalışan Nazife Ortakçı da hem kadın olarak hem işçi olarak kendilerine büyük görevler düştüğünü dile getirdi. Taşeron sistemin kölelik sistemi olduğunu vurgulayan Ortakçı “Biz bu sömürü içinde bir de kadın olarak eziliyoruz. 6 gün boyunca köle gibi çalışan kadınlar izin gününde de evlere temizliğe gidiyor. Bir de maaş kartları kendilerinde değil eşlerinde oluyor. Kazandıkları paradan bir kuruş bile kendileri için harcayamıyorlar bu kadınlar. Kredi kartlarıyla, kredilerle geçimlerini sağlıyorlar. Bu sömürü düzeni içinde erkek egemen düzen de değişmelidir. Bu anlamda mücadelemizi yükselteceğiz” diye konuştu.

Kongre; çalışma raporu, mali rapor ve karar önergelerinin okunmasının ardından yapılan seçimle son buldu.


Emek Partisi İzmir İl örgütü 7. kongresi gerçekleştirildi

Emek Partisi İzmir İl örgütü 7. Olağan kongresini Hakemler Lokalinde gerçekleştirdi. Halkapınar metroda toplanan parti üyeleri “İş, emek, özgürlük” , “Faşizme ölüm halka hürriyet” , “İşçiler partiye, parti iktidara” sloganları atarak Hakemler Lokaline yürüyüş gerçekleştirdi.

Kongreye destek veren eğitim emekçileri de “İşçi sınıfının partisini selamlıyoruz” pankartı açarak, “İşçi sınıfı partisiyle güçlüdür” sloganı eşliğinde salona giriş yaptı. İZENERJİ’ye bağlı çalışan park bahçe işçileri ise “Taşerona hayır” yazılı tişörtlerini giyerek “Taşerona geçit vermeyeceğiz” sloganı atarak kongreye katıldı.

Kongreye DBP, HDP, ESP, SDP gibi siyasi partilerin yanı sıra Eğitim Sen, SES, BTS, Genel-İş Şubeleri, Tek Gıda İş, DERİTEKS Şube Başkanı ve yöneticileri ile Park Bahçe, İZSU, Yeşilyurt Hastanesi, Dokuz Eylül Hastanesi işyeri temsilcileri, Evka1 Kadın Kültür Evi Başkanı, EGEÇEP Yürütme Kurulu üyeleri, Ege Zeybekler Derneği Başkanı da katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Emek Partisi İl Başkanı Cabbar Demirci, AKP hükümetinin 12 yıldır işçiler, emekçiler ve ezilen haklar için hiçbir şey yapmadığını tam tersi sermayenin gücüne güç katması için çalışmalar yaptığını ifade etti. Kobanê direnişine değinen Demirci, “Kobanê Türkiye’deki Kürtleri, tüm ezilenleri, emekçileri, işçileri ilgilendiriyor. Çünkü Kobanê özgürlük demektir, devrim demektir” dedi. Kongre adına Kobanê direnişini selamladığını dile getiren Demirci, Kobanê direnişinde yaşamını yitirenleri mücadelelerinde yaşatacaklarını ifade etti.  

DBP İl Eş Başkanı Yusuf Kaya Rojava ve Kobanê’de direnen hakların sıcaklığıyla kongreyi selamladığını ifade ederek, “Yıllardır süren bu mücadelenin nasıl birlik ve mücadeleye ihtiyaç olduğunu, Ortadoğu’da yaşananlardan anlamış olduk. Toplumsal mücadele veren Emek Partisi’yle birlikte devrime yürüyeceğimiz inancıyla kongreyi selamlar, kongrenin barışa ve demokrasiye vesile olmasını dilerim” dedi.

HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur son dönemlerde yaşanan gelişmelere değinerek kapitalizme karşı birlikte mücadele verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Kapitalizme karşı hakların eşit ve demokratik yaşam mücadelesi için kongreyi selamlıyorum” dedi.

Tek Gıda İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse emperyalistlerin 12 yıldır AKP iktidarını yanına alarak saldırılara devam ettiğini söyleyerek, “Bu sorunların ortadan kaldırılması için mücadele etmeliyiz. Fabrikalara, evlere, sokaklara girerek mücadelemizi genişletmeliyiz. Toplumun her kesimini kucaklayan politikalarla birlikteliğe ihtiyacımız vardır. Zaman geçmeden bu ihtiyaç için ortak mücadele inancıyla kongreyi selamlıyorum” dedi.

DERİTEKS Genel Merkez Yönetici ve Şube Başkanı Makum Alagöz,AKP iktidarı emekçilere, işçilere,ezilen halka karşı olduğunu iş cinayetlerinde, Gezi direnişinde ve Kobanê’de gösterdi. Kobanê için kampanya düzenledik ve Suruç’a gittik. Orada gördük ki, Kobanê yüz yıl geçse düşmez” dedi.

EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Av. Berrin Esin Kaya ise ekoloji mücadelesinin yükseldiği bir dönemden geçildiğini söyleyerek, “Türkiye’nin dört bir yanında doğaya ve emeğe saldırılar yaşanmaktadır. Bu saldırılara karşı direnen ve mücadele eden hakların yaşam mücadelesiyle kongreyi selamlıyorum” dedi.  

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcı Abdullah Varlı, emperyalistlerin dünyayı yeniden paylaşmak istediklerini söyleyerek hedeflerinde Ortadoğu’nun olduğunu belirtti. Türkiye’nin bölge politikalarının da bu dönemde duvara tosladığını ifade eden Varlı, “Hem dünyada, hem bölgede, hem de Türkiye’de işçi sınıfı ve emekçiler Ortadoğu’da yaşananları doğru anlamalı ve mücadele etmelidir” dedi.  Varlı, “Kürt halkı kendi özgülüğü için mücadele ederken Emek Partisi olarak ulusların kendi kaderini tayin etme hakkını yıllardır savunduk savunmaya devam ediyoruz” dedi. 6-7 Ekim olaylarını hatırlatan Varlı, Kobanê halkının mücadelesinin Türkiye hakları tarafından desteklendiğini ve sokaklara çıkaran barışın savunulduğunu dile getirdi. işçi sınıfının mücadelesinin işyeri komiteleriyle örgütlenmesinin önemine vurgu yapan Varlı, “İşçi sınıfının partisi olarak bizlerde işçilerin mücadelesine daha ilerinde katkı sağlamalıyız” dedi.

Faaliyet raporu üzerine söz alan delegeler taşeron karşıtı mücadele, gençlik, kadın, çevre ve HDK üzerine konuşma yaptı. Kongre daha sonra seçimle sona erdi.


SAVAŞ BÜTÇESİ YOKSULLUĞU BÜYÜTÜR

Emek Partisi Adana İl Örgütü 7inci İl kongresini gerçekleştirdi. Birçok sendika, siyasi parti ve meslek örgütlerinin katıldığı kongrenin açılış konuşmasını Emek Partisi İl Başkanı Sevil Aracı yaptı. Kobané direnişine dikkat çeken Aracı, Ortadoğu’da barışın hakim olduğu bir düzeni kurmak ve iş cinayetlerine ve taşerona karşı işçileri ve emekçileri birlikte mücadele etmeye çağırdı.

Aracının ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, mecliste görüşülmekte olan, güzel günlere gideceğiz diye propaganda edilen bütçenin yoksulluğu ve işsizliği yediden büyütürken savaşa yatırımların artacağı bir bütçe olduğunu dile getirdi. Başbakan’ın Mescidi Aksaya yönelik hezeyan ve şiddet dolu söylemlerinin Türkiye’de izleyecekleri politikalara işaret ettiğinin altını çizen Tüzel, çizilen tablonun aksine Ermenek’te madencilerin cansız bedenlerine ulaşılırken madenlerden hala ölüm haberleri geldiğini belirterek 2015’in seçim yılı olarak kolay bir yıl olmayacağını ifade etti.  

Hükümet’in şiddet devam ederse süreç biter şeklindeki söylemlerine tepki gösteren Tüzel, Bingöl’deki provokasyonu yapan,  Adana’da Azadiya Welat çalışanı kadri Bağdu’yu katleden, İstanbul’da ve birçok metropolde Kobané için eylem yapanların üzerlerine pala döner bıçakları ile polis eliyle linç güruhuna teslim edenler kimlerdir” diye sordu. Kobané eylemlerinde 50’ye yakın kişinin öldüğünü dile getiren Tüzel, hükümetin çıkardığı güvenlik paketi ile mücadele eden herkesin makul şüpheli olacağın söyledi. Tüm bunlara karşı mücadelenin dinamiklerinin salonda bulunan HDK bileşenleri ile işçilerin örgütleri olan sendikalar ve barolar gibi meslek örgütleri olduğunu dile getiren Tüzel, demokrasi güçlerini ortak mücadeleye çağırdı.


‘BİZLERE DÜŞEN GENİŞ YIĞINLARA SESLENMEK’

Emek Partisi Dersim İl Örgütü  7. Olağan kongresini gerçekleştirdi. Dersim Belediye Konferans salonunda yapılan kongreye yoğun ilgi olurken, İl Başkanı Mustafa Taşkale kısa bir konuşma yaptı. İl başkanının konuşmasının ardından söz alan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Topçu, zor bir süreçten geçildiğini emperyalist kapitalist sistemin Ortadoğu’da katliam yaptığını söyledi. IŞİD’in emperyalistler tarafından yaratıldığını ve desteklendiğini söyleyen Topçu, sadece Irak’ ta 1 milyona yakın insan katledildiğine dikkat çekti. Kobanê ve Şengal’de yürütülen katliamın bir insanlık suçu olduğunu belirten Topçu, “Bizlere düşen en geniş yığınların vicdanına seslenmektir. Bizlerin örgütlenerek işçi sınıfını ve ezilen halkları iktidara getirmemiz şart bunun başka yolu yok” dedi. Trilyonlarca paranın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi için yaptırdığı ‘ak saray’a harcandığını vurgulayan Topçu, “O parayla fabrikalar yapılırdı. Köylüye yardım edilirdi” diye konuştu. AKP’nin önceki gün hazırladığı “alevi paketi”ni de eleştiren Topçu, “’Açılımı yapıyoruz’ diyor daha dün CHP Genel Başkanını Alevi olduğu için meydanlarda yuhalatmadılar mı? Bu halkı kandırmaktır ve samimi değildir” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Sinemanın güneyinde Çirkin Kral

SONRAKİ HABER

Ermenek’te kaçak ocak iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...