09 Kasım 2014 13:17

Sinemanın güneyinde Çirkin Kral

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), 33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında Evrensel Basım Yayın ile ortak bir etkinlikte bir araya geldi. Dün “Sinemanın Güneyi” başlıklı etkinlikte TYS üyeleri Güney Özkılınç ve Hüseyin Alemdar dinleyicilerle buluştu.

Paylaş

“Diwar ”şiiriyle açılışı yapan Hüseyin Alemdar,  Yılmaz Güney’in edebi hayatı, kişiliği ve sineması üzerine görüşlerini dile getirdikten sonra Güney Özkılınç’tan “Sinemanın Güneyi için ne zamandan beri çalıştığını ve kitabın yazım aşamalarını seyirciyle paylaşmasını” rica etti. Geçtiğimiz günlerde Evrensel Basım Yayın’dan çıkan “Sinemanın Güneyi” adlı çalışmasının okuyucuyla buluşmasını coşkuyla karşıladığını söyleyen Özkılınç, kitabı çocukluğundan bu yana yazmayı sürdürdüğünü, Adana’nın, yazlık sinemaların, Yılmaz Güney tutkusunun çocukluğu gibi bütün hayatını kapsadığını dile getirdi.

Yılmaz Güney’in sinemadan önce edebiyatla gündeme geldiğini söyleyen Özkılınç, oyuncu, yönetmen, yazar, senarist, baba, sevgili, arkadaş Yılmaz Güney’i tanıklar eşliğinde anlatırken onun ilk tutukluluk nedeninin yazdığı bir öykü nedeniyle olduğunu söyledi.

Yılmaz Güney’in yaşamına girmiş olan, gören, görmeyip yüreğinde yaşatan insanların bir araya getirilmesi sonucu ortaya çıkan “Sinemanın Güneyi” için Kınalıada Salonunu dolduran seyircilere bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinema emekçilerinden yazarlara, akademisyenlerden şairlere, sinemacılardan dava arkadaşlarına kadar birçok kesimden insanın ekrana yansıyan sesi Yılmaz Güney hakkında farklı görüşleri dile getirdi.

Hüseyin Alemdar’ın sorusu üzerine kitapta en çok etkilendiği yerin kızı Elif Güney Pütün’ün babası hakkındaki duyguları olduğunu söyledi. “Ne zaman bir yasemin dalı görsem Adana’yı hatırlarım ve babam aklıma gelir. En sevindiğim an onun birkaç filminde ‘Elif’ adını görmemdir.”

MACARİSTAN-TÜRKİYE BULUŞMASI

33.  Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı yarın çeşitli söyleşi, panel ve imza günleriyle devam edecek.

Günün etkinlikleri arasında Onur Konuğu Macaristan salonunda “Macaristan’dan Ünlü bir Çocuk Öyküsü” István Fekete’nin Tilki Yavrusu Vuk Öyküsü” başlıklı bir söyleşi yapılacak. Tarık Demirkan’ın konuşmacı olacağı söyleşi 11.00-12.00 arasında Büyükada Salonu’nda gerçekleşecek.

14.00-15.00 arasında ise Macaristan ve Türkiye’den yayıncıların bir araya geldiği bir etkinlik yer alıyor. Sedef İlgiç’in yöneteceği etkinliğe Macaristan’dan Napkút Yayınevi, Libri Yayınevi ve Európa Yayınevi katılacak.  (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kolin söktü onlar dikti

SONRAKİ HABER

Emekçiler EMEP kongrelerinde buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa