09 Kasım 2014 13:11

Kolin söktü onlar dikti

Kolin Şirketler Grubu’nun zeytinliklerini katlettiği Soma’nın Yırca Köylülerine destek artıyor. Bugün yüzlerce kişi Yırca Köyü’ne gelerek fidan dikti.

Paylaş

Metehan UD
Manisa

Ziraat Mühendisleri’nin fidan dikme çağrısına cevap veren yüzlerce kişiyi, köylüler alkışlarıyla karşıladı. Burada konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör “AKP’nin aldığı acele kamulaştırma kararıyla tarım alanları rant uğruna betonlaşmaya dönüştürülüyor. Termik santral, yollar çevreyi kirleten doğayı bozan ne varsa bir an önce yapılması için kararlar alınıyor. Doğamızı çevremizi kirleten böyle bir olayın burada olmasına karşıyız. Yenilenebilir projelerin olması lazım. Soma’da daha önce burada pamuk ekilirdi bağlar vardı. Bu politikalar nedeniyle bunların hepsi yok oldu. Üreticilerimiz maden ocaklarında işçi konumuma geldiler. AKP’nin bu tutumundan vazgeçmesini istiyoruz. Yırca Köyümüzün arkasındayız” dedi.

’NEDEN ÇEVRE OLAYLARINDA ENERJİ BAKANI KONUŞUYOR?’

Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu da, Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararını hatırlatarak, “Durduruldu ama iptal edilmedi. Şu noktada sevinecek, mücadeleyi bırakacak durumda değiliz” diye konuştu. Hükümetin uyguladığı enerji politikasının rant ve talan politikasına dönüştüğünü ifade eden Bozoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin en başındaki cumhurbaşkanı kaçak sarayda oturmaktadır. Bunun varlığı bu şirketlere güç vermektedir. Bu şirketlerin talan politikasına güç vermektedir. Bu ülkenin Çevre ve Şehircilik Bakanı başarılı AVM projeleri ödülleri veriyor. Biz toprağına sahip çıkan insanlara ödül veren bir Çevre Bakanı istiyoruz. Biz bugün kamu spotları üzerinden tarım arazilerine lütfen bina yapmayın diye rica minnet kamu spotu yayınlıyorlar. Nerede bakanlar neden susuyorlar. Neden çevre olaylarında enerji bakanı konuşuyor.”


ŞİRKET ÖNÜNDE FİDAN DİKTİLER

 

Soma'nın Yırca Köyü'nde 6 bin zeytin ağacının kesilmesini protesto eden CHP'liler, Kolin Şirketler Grubu binasının önüne zeytin fidanı dikti. Eyleme İtalyan Yeşiller Partisi Genel Başkanı Angelo Bonelli de katılarak destek verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, “Bu ülkede 10 milyon insan zeytincilikten, zeytinyağından, küçük zeytin bahçelerinden ekmeğini kazanıyor” diyerek mecliste görüşülecek zeytin yasasının 'hayalet gibi başımızın üstünde beklediğini' söyledi. İtalyan Yeşiller Partisi Genel Başkanı Angelo Bonelli de Türkiye'deki çevreyi korumaya yönelik mücadeleyi desteklediklerini söyleyerek "Bu mücadeleyi destekliyoruz. Ağaçları kesmek hayatı kesmektir" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kesin karar: Devlet 33 köylüyü katletti

SONRAKİ HABER

Sinemanın güneyinde Çirkin Kral

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...