09 Kasım 2014 10:39

Yırca'ya verilen ÇED raporu yargıya taşınıyor

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde yapılmak istenen termik santrale ilişkin verilen ÇED raporunun usulsüzlükler içerdiğini belirterek, raporu veren kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Paylaş

Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca Köyü'nde termik santral yapılmasına karşı çıkan ve zeytinliklerini koruyan köylülerin tüm karşı çıkışlarına rağmen Kolin Şirketi'nin zeytin ağaçlarını kesmesine yönelik tepkiler devam ediyor. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası'na bağlı Ege Bölgesi şubelerine üye bir grup köylülere destek vermek amacıyla Yırca Köyü'ne gitti. Köylülerle birlikte kesilen zeytin ağaçlarının yerine yenilerini diken grup adına konuşan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Yırca Köyü'nde yapılmak istenen termik santrale ilişkin verilen ÇED raporunun usulsüzlükler içerdiği için, ÇED raporu veren kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

ÇED raporunun hiçbir yerinde zeytin ağaçlarının kesileceğinden bahsedilmediğini belirten Bozoğlu, "ÇED raporunda belirtilmeyen bir husus uygulamada gerçekleştirilemez. ÇED raporu usulsüzlüklerle doludur" dedi.

'BAKANLIK ÇED RAPORUNU İPTAL ETMELİ'

Halkın katılımı toplantısının 3500 m uzaklıktaki Soma merkezde yapıldığını belirten ve bunun da yasaya uygun olmadığını söyleyen Bozoğlu, "Oysa en yakın yerleşim olan 1125 m mesafedeki Yırcalı köyünde yapılması gerekirdi. Sırf bu nedenle bile ÇED olumlu kararının iptal edilmesi gerekmektedir. Çünkü yönetmelikte ve ÇED sürecinin ilkelerinde en yakın yerleşim yerinde ve halkın kolaylıkla ulaşabileceği yerde toplantıların yapılması zorunluluktur" diye konuştu.

"ÇED raporundaki hatalar, yanlış ve eksik bilgiler nedeniyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED olumlu kararını iptal etmeli ve Çevre Kanunu Madde 15' e göre faaliyet süresiz durdurulmalıdır" diyen Bozoğlu, son olarak şunları söyledi: Yine Çevre Kanunu 20/e maddesine göre her bir uygunsuzluk için para cezası acilen uygulanmalıdır. Madde 26'ya göre ise yanlış bilgi veren kişiler hakkında mahkemelerce işlem yapılmalıdır. Çevre Mühendisleri Odası, bu usulsüzlükleri yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacak ve ÇED raporunun olumlu kararının iptali için de dava açacaktır

Bozoğlu'nun açıklaması "AKP zeytin düşmanı" sloganı ile sona erdi. Bir süre Yırcalılar'la birlikte zeytin ağacı diken grup Yırca Köyü'nden ayrıldı. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Kobanêli çocuklar tiyatroyla buluştu

SONRAKİ HABER

TGS: Emir ve Yılmaz'ın ölümü iş cinayetidir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...