09 Kasım 2014 04:27

Mahmut Hoca, Uzun Usta’ya karşı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sigara içen bir genci öyle kanser riskinden falan değil, evin babasının, mahallenin ağır abisinin karşısında içmeye cesaret ettiği için iyice bir azarladı. Orantısız zeka timleri de olaylara anında müdahale refleksiyle Cumhurbaşkanı’nı Hababam filmlerinin babacan hocası Kel Mahmut’a benzetti.

Paylaş

Özge KURU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sigara içen bir genci öyle kanser riskinden falan değil, evin babasının, mahallenin ağır abisinin karşısında içmeye cesaret ettiği için iyice bir azarladı. Orantısız zeka timleri de olaylara anında müdahale refleksiyle Cumhurbaşkanı’nı Hababam filmlerinin babacan hocası Kel Mahmut’a benzetti. Biz de gördük ve artırdık, yemedik içmedik ikisinin farklarını bir bir saydık. 

HOCA NE YANA DÜŞER, USTA NE YANA?
Öncelikle “Kel Mahmut” mahlaslı Mahmut, hocadır. Öğretirken seven, azarlarken yol gösterendir. Hocalık etmek korumayı kollamayı da barındırır. Öğrencin geçmişinden getirdiğiyle yetinmesin bugününü geleceğine daha güzel taşısın diye yol yordam göstermektir. Ustalık da hocalığa çok yakın bir kavram gibi görünmekle beraber aralarında nüans dağları sıralanır. Vatana millete hayırlı olmayana, insanlıktan nasibini almamış olana hoca denmez. Hocalık özgecidir, karşısındakini kendi bulunduğu noktadan ileri götürmek ister. Ustalıkta ise yapılan işte karşısındakinden iyi olmak usta olmaya yeter, işin niteliğine bakmaksızın. Demiri işlemenin ustası olabileceği gibi, yalanın dolanın, çalmanın çırpmanın da ustası olunabilir.Nam-ı diğer “Uzun Adam” hoca değil ustadır.

MERDİVENDE DURMANIN KENDİNE HAS ANLAMI
İkisi de merdivenlerde dikilme pozuyla ünlüdür. Mahmut Hoca, 6 Edebiyat B (tanıyamadınız mı  Hababam işte) sınıfını, artık takımları yenildi diye yüzlerindeki boyalarını döke döke döndükleri bir maçın mı yoksa merkezde bekleyen kızlardan havalarını aldıkları bir yenilgi randevusunun mu bilinmez hesabını sormak için bekler. Mahmut Hoca’nın merdivenlerinde dikildiği, Hababam’ın camını kırdığı, okul görevlisi Hafize Ana rolünde Adile Naşit’in kahkahasının, çaldığı okul zilinden daha fazla çın çın çınladığı bina Validebağ Korusu’nda bulunur. Hani, her metre kareyi inşaata açma ustalarının çivi çekiç sesleriyle doldurduğu Uzun Usta’nın ‘mezbelelikti, berbattı, rezillikti’ diyerek Üsküdar Belediyesi’ne imara açılması için bizzat tahsis ettiği koru. Mahmut Hoca o okulun öğretmeni, o korunun insanıdır, merdivenlerde kızgın kaşının altında sevgiyle, merakla, kaygıyla örülmüş bir babacanlıkla öğrencilerini bekler. Çokça tatlı, idareten serttir. Otoritedir ama karşısındakini iyiye, güzele, kendisi için doğruya ikna etmeye kullanır otoritesini. 
Uzun Usta ise o merdivenlerde dikilmez ama koruyu inşaat alanına çevirenlere kapıyı açandır, koruda inşaat şefliği yapan ustadır. Usta’nın dikildiği merdivenler- bakınız şekil 1a- pek bir şekildir. Tek bir odasının maliyetiyle madenlerde bin tane yaşam odası yapılabilen Ak Saray’ın 4 milyon lira harcanan merdivenlerindeki pozu meşhurdur. “Şatafat Ya Resulallah!” deyip de geldiği yerden pek bir memnun, bedenin tüm diliyle iktidarın şarkısını söyler. O da otoritesini kendi kimliğini ülkenin tek bayrağı, kendi hükümdarlığını halkların tek vatanı haline getirmek için kullanır.

SİGARA İÇİYORMUŞSUNUZ, İÇİRTMEM…
Mahmut Hoca’nın  ve Uzun Usta’nın ortak repliği “Sigara içiyormuşsunuz, içirtmem!!”dir. Ancak Mahmut Hoca’nın yönetim alanı Özel Çamlıca Lisesi’dir. Görev tanımı müdür yardımcılığıdır. Hela da öğrenci kovalar yakalarsa azarlar, müdüre götürür. Uzun Usta ise binlerce Çamlıca Lisesi’nin de içinde bulunduğu tüm Misak-ı Milli sınırlarından sorumludur hatta hatta yurtdışı temsiliyet de ondadır. Yasalar, kağıtlar, dünya meseleleri de hep ondadır. Ama sigarayı affetmez. Peki ön bahçede top oynamak da yasak mı Uzun Usta???
İkisi de sigara yakalayınca kızar. Mahmut Hoca, “efendi kendine gel” diye uyarır karşısında tüttüren öğrenciyi. Pedagojik sınırları delik deşik etmez, azarında bile karşısındakini muhatabı olarak görür. Ayrıca yasağın sebebi Mahmut Hoca’nın egosunun sigara dumanında boğulması değildir. Okul kurallarıdır. Uzun Usta ise daha önce “ananı da al git, affedersin Ermeni” gibi ders kitaplarında Talim ve Terbiye Kurulu’nun hiçbir tarihli, hiçbir karar sayısıyla onaylayamayacağı lügatına terbiyesizi ekler. 
Sevdayı anlayamazsınız…
Mahmut Hoca, Hababam’ın çapkını Ferit’in saklı gizli baba olmasını “Sevdim hocam” diyerek açıklamasının ardından yelkenleri sulara indirir, akan suları durdurur. Bebek okulda ortaya çıkınca “Ben tüccar değilim, eğitimciyim” diyerek öğrencinin okuldan atılmasını önlemek için istifa eder. Çünkü müdüre söylediği gibi o sevgiden anlar. Uzun Usta  isekızlı erkekli aynı evde kalınmasına bile atarlanır. Olmazdır, olamazdır. Öğrenci evlerini adres gösterir. Kopya çekenleri de basacak mısınız Uzun Usta???

VE HABABAM’DAN TEATRAL CEVAP
Mademki koca memleket bir lisenin bahçesine, koca Uzun Usta, müdür muavinine dönüştü e biz halka da Hababam olmak kaldı. O zaman Hafize Ana’yı da IV. Kel Mahmut’un karısı kılığına sokup tarihi bir müsamere sergileyen Hababam’ın oyununa buyrun. Sahne, sıradan bir cadde.  Sıradan halk bulunmaktadır. Hepsi sigara içmektedir.
(Halktan biri konuşur) Devletlü padişahımız efendimiz Kel Mahmut Hazretleri buyurmuşlar ki her kim ki ortalık yerde tütün içer hemen boynu vurula.
Bu sırada tüm halk aymazca, vurdumduymazca ve hatta ahlaksızca sigara içmektedir. 
(IV. Kel Mahmut sahne girer.)Siz sıkılmaz arlanmaz mısınız? Benim gibi dirayetli bir kel Mahmut padişahın huzurunda tütün içersünüz?..Kızdırmayın kelimi haaa.. Abdesthane deliğine de girseniz, tavan arasına da saklansanız yakalarım.
Perde. 
Demokraside de son perdede “Emri ben verdim beeeeennnnnnnnn!” diye bağıran IV. Uzun Usta’nın astığı astık, dediği hakaret bir ustadan Kel Mahmut gibi bir hocaya dönüşmesi için kaç fırın ekmek yemesi gerekir, bir söyle bana sayın okur?

ÖNCEKİ HABER

Sınıf kültürü mü kültürlü sınıf mı?

SONRAKİ HABER

Bir Sergüzeşt-i domuz ya da devletin magazini keşfi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa