12 Temmuz 2011 10:28

Mahkemeden örnek karar

Tüm Bel-Sen, İstanbul Çevre Koruma Müdürlüğünde uygulanan kameralı takip sisteminin durdurulması için açtığı davayı kazandı.Tüm-Bel Sen, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Çevre Koruma Müdürlüğünün, kurum güvenliği gerekçesiyle, çalışanlarını kamerayla izle

Mahkemeden örnek karar
Paylaş

Tüm Bel-Sen, İstanbul Çevre Koruma Müdürlüğünde uygulanan kameralı takip sisteminin durdurulması için açtığı davayı kazandı.

Tüm-Bel Sen, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Çevre Koruma Müdürlüğünün, kurum güvenliği gerekçesiyle, çalışanlarını kamerayla izlemesine karşı çıkmış ve Büyükşehir Belediyesine  dava açmıştı.

İstanbul 10. İdare Mahkemesinde görülen davanın görevli  hakimi “Özel hayatın gizliliği” ilkesini ihlal ettiğini söyleyerek, uygulamanın durdurulması yönünde karar verdi. Hakim gerekçeli kararında, özel hayatın yalnızca kişinin özel konutu içinde veya dar bir çerçevede yaşanan hayattan ibaret olmadığını, çalışma hayatı içerisinde de özel hayat kapsamında değerlendirilebilecek süreçlerin olduğunu belirtti. Bir kurumun kendiliğinden böyle bir takip sistemini başlatmasının hukuka aykırı olduğunu söyleyen mahkeme hakimi, bu uygulamanın çalışanların kişilik haklarına saldırı niteliği taşıdığını söyledi.

MAHKEMEDEN, TAKİBİ DURDURMA KARARI

Çevre Koruma Müdürlüğü yaptığı savunmada, güvenlik nedeniyle kameralı takip uygulamasını başlattığını söylemişti. Ancak, hakim, yapılan incelemelerde, kuruma yerleştirilen kameraların bina içindeki tehlikeleri tespit etmekten çok doğrudan görevli memur ve insanları izlemeye yönelik olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Kurum içinde güvenliği sağlamak için bina içerisine, çalışanların bulunduğu yere kameralar koyan Çevre Koruma Müdürlüğünün açık açık suç işlediği  mahkemenin bu tespiti ile ortaya çıktı.

Mahkeme, Çevre Müdürlüğünün bu uygulamayla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin, “Özel hayatın ve aile hayatının korunması” başlıklı 8. maddesini ve 1982 Anayasasının 2709 sayılı “Özel hayatın gizliliği” başlıklı 20. maddesini ihlal ettiğini söyledi.

TAKİP İÇİN MAHKEME İZNİ GEREKİYOR

Mahkeme hakimi, gerekçeli kararında takip sisteminin uygulanmasına ilişkin esaslara da değindi. Bu konuda yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin, “Özel hayatın ve aile hayatının korunması” başlıklı 8. maddesini ve 1982 Anayasasının 2709 sayılı “Özel hayatın gizliliği” başlıklı 20. maddesini esas alan görevli hakim, kamu otoritelerinin, güvenliği sağlama, suç işlenmesinin önlenmesi gibi  konularda, alınacak tedbirler için  mahkemeden izin almaları gerektiğini söyledi. Bu konuda yine ‘Özel hayatın gizliliği’ ilkesine vurgu yapan hakim, tedbirlerin güvenliği sağlayacak oranda olması, güvenliği sağlama ile özel hayatın gizliliğinin korunması arasındaki dengenin mutlak olarak gözetilmesi gerektiğinin altını çizdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hükümet odaları vesayet altına almak istiyor

SONRAKİ HABER

İsrail’i boykot etmek de suç oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...