08 Kasım 2014 10:25

'Veli 12 yılda 5 kat soyuldu'

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda 2015 Bütçe görüşmeleri devam ederken, hükümetin eğitime ayırdığı bütçeye eğitimcilerden tepki geldi.

Paylaş

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda 2015 Bütçe görüşmeleri devam ederken, hükümetin eğitime ayırdığı bütçeye eğitimcilerden tepki geldi. Eğitim Sen Ankara Şubeleri, eğitim yatırımlarının AKP iktidarı döneminde yarı yarıya azaldığını, halkın cebinden yapılan harcamaların ise son 12 yılda 5 kattan fazla arttığına dikkat çekti.

Şubelerin bugün düzenlediği basın toplantısında konuşan Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan, 2015 Bütçe görüşmelerinde söylenen rakamların gerçekleri gizlediğini ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin rakamlarının görünüşte arttığını ancak bu rakamların büyük bir kısmının zorunlu harcamalara gittiğini söyleyen Bozdoğan, eğitim bütçesinin yükünün velilerin sırtında olduğunu vurguladı. Bozdoğan, eğitime ayrılan bütçenin asıl göstergesi olan eğitim yatırımlarının 2002 yılında MEB bütçesinin yüzde 17’sini oluşturduğunu, ancak 2014 yılında bu oranın yüzde 9’a gerilediğini dile getirdi. Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılmasında devletin bonkör davrandığını kaydeden Bozdoğan, “Hükümet, devlet okullarına gelince ‘kaynak yok’ yalanıyla devlet okullarını kendi kaderi ile baş başa bırakmıştır” dedi.

‘İTİBAR İSTİYORSANIZ BİZE KULAK VERİN’

ABD, İngiltere, Almanya ve Türkiye’deki başkanlık sarayları ile öğretmen ücretinin verilerini karşılaştıran Bozdoğan, “Ülkenin itibarını yükseltecekseniz demokratik tepkisini gösteren kamu emekçisine, vatandaşa, gence, köylüye gazla müdahale etmek yerine kulak verin. Yaşamak için madenlerde can verenlerin acısını hissedip gerekli önlemleri alarak, taşeron sistemi ortadan kaldırın. İtibarlı bir ülke istiyorsanız emekçileri sürgüne göndermek, baskı yapmak yerine yaşanabilir insanca koşullar sağlayın” diye konuştu.

BAKAN AVCI’YA EV ÖDEVİ

Eğitim emekçileri olarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya ev ödevi verdiklerini belirten Bozdoğan, “ Yunanistan krizle boğuşan ve krizi hâlâ atlatamayan bir ülkedir. Türkiye ise krizin teğet geçtiği bir ülke olarak herkesin gıpta ile baktığı bir ülkedir. Yunanistan’da bir eğitim emekçisi ne kadar maaş almaktadır, başkanlık sarayının metrekaresi nedir ve kaç odası vardır?” dedi. Bozdoğan, yanıtı almak için 24 Kasım günü Milli Eğitim Bakanlığı önünde olacaklarını belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksek gerilim mahkemeyi takmadı

SONRAKİ HABER

Öz kızına tecavüz iddiasıyla tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...