12 Temmuz 2011 10:27

Hükümet odaları vesayet altına almak istiyor

TMMOB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin tartışıldığı bir forum düzenledi. Teoman Öztürk anısına yapılan forumda, hükümetin çıkarttığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile odaların hükümet vesayetine alınmak istendiğine dikkat çek

Hükümet odaları vesayet altına almak istiyor
Paylaş

1994 yılında yaşama veda eden TMMOB Eski Başkanı Teoman Öztürk anısına, İnşaat Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirilen forum, Öztürk’ü anlatan kısa film gösterimi ile başladı. Forumun açılış konuşmasını yapan TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, hükümetin seçim öncesi alelacele Meclisten çıkardığı KHK’lar ile, odaların bağımsız yapısına müdahale etmeyi amaçladığını kaydetti. Soğancı, bazı siyasi çevrelerin ve demokratik kitle örgütlerinin de TMMOB’ye yapılan saldırılara karşı suskun kalmalarını eleştirdi.

‘MÜHENDİSLERE, MİMARLARA, YER YOK’

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Besleme, çıkarılan KHK’lar ile tüm alanların piyasaya sunulmasının amaçlandığını belirtti. Hükümetin yeni bir anayasa yapma hedefinin üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu kaydeden Besleme, “Bu KHK’yı çıkaran mantığın nasıl bir anayasa yapacağı bilinmiyor” dedi. İMO Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Levent Darı ise, hükümete KHK yetkisi verilmesinin, otoriter yönetiminin bir kanıtı olduğunu ifade etti. Darı, TMMOB’nin bugün büyük bir saldırı altında olduğunu kaydetti.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, devletin temel yapısında büyük değişikliklerin yapıldığı bir sürecin yaşandığına dikkat çekti. Çakar, hükümetin düzenlemelerinde mühendis ve mimarlara kalkınma ve sanayide yer verilmediğinin altını çizdi. Sadece iki bakanın mühendis olduğunu kaydeden Çakar, “Sermaye böyle istiyor ve böyle emrediyor” dedi.  Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, hükümetin KHK’lar ile amaçladığının kendi sendikası ve meslek odalarını oluşturmak olduğunu vurguladı.

‘SALDIRI SİYASİDİR, MÜCADELE SİYASİ OLMALIDIR’

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun da, saldırının özünün siyasi olduğunu, buna karşı mücadelenin de siyasi olması gerektiğini belirtti. TMMOB’nin bu süreci tam anlamıyla değerlendirmesi ve kendi tabanına anlatmasının önemine dikkat çeken Torun,  KHK’ların nasıl çıkarıldığının ve bu sürecin meslek odalarını nasıl etkileyeceğinin anlaşılması gerektiğinin altını çizdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AYM soyadı değişikliği talebini reddetti

SONRAKİ HABER

Mahkemeden örnek karar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...