08 Kasım 2014 06:53

Madenden çıkarılan işçilerin kimlikleri belli oldu

18 işçinin mahsur kaldığı Ermenek'teki madende cenazeleri çıkarılan 2 madencinin isimlerinin Kerim Haznedar ve İsa Gözbaşı olduğu açıklandı. 16 işçiyi arama çalışmaları sürüyor.

Paylaş

18 işçinin mahsur kaldığı Ermenek'teki madende cenazeleri çıkarılan 2 madencinin isimlerinin Kerim Haznedar ve İsa Gözbaşı olduğu açıklandı. 16 işçiyi arama çalışmaları sürüyor.

Maden ocağında mahsur kalan işçilerden ikisinin cesedi geçen perşembe gecesi nefeslik kısmının 2'nci baş yukarı olarak adlandırılan bölümünde molozlar içinde bulundu. 2 işçinin cenazeleri Ermenek Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İşçilerin kimliğini belirlemek için de 18 işçinin 41 yakınından alınan kan örnekleri, dün DNA testi karşılaştırılması için helikopter ile Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. DNA testinin bugün sonuçlandı ve işçilerin isimlerinin Kerim Haznedar ve İsa Gözbaşı olduğu belirlendi.

YAN YANA TOPRAĞA VERİLDİLER

Kerim Haznedar ve İsa Gözbaşı, mezarlıkta da yan yana toprağa verildi. Maden ocağında mahsur kalan 18 işçiden 6'sının Aşağı Çağlar Köyü'nden olması nedeniyle Haznedar ve Gözbaşı’nın defnedildiği mezarlığın Madenci Şehitliği olarak düzenleneceği belirtildi.

Kerim Haznedar ve İsa Gözbaşı'nın cenazeleri kimlikleri belirlendikten sonra Ermenek Devlet Hastanesi Morgu'ndan alınıp Aşağı Çağlar Köyü'ne getirildi. Cenaze töreni alan dar olduğu için cami önünde değil de köy mezarlığında yapıldı. Bu nedenle de televizyonların canlı yayın araçları köy girişinden içeri alınmadı. Üzerine beyaz örtü serilen masalar musalla taşı olarak kullanıldı.

İşçilerin Türkiye bayrağı sarılan tabutları cenaze aracından indirilip omuzlarda getirildiği sırada İsa Gözbaşı'nın öz annesi Hatice Tuncer, koşarak açılan mezara girdi. Hatice Tuncer, ''Yavrum, nasıl girecek buraya? Ne olur onu gömmeyin beni gömün buraya'' diye ağladı. Yakınları, Hatice Tuncer'i güçlükle mezarın içinden çıkartıp sakinleştirdi.

ACILI BABA: BUNLARIN HESABINI KİM SORACAK?

Kerim Haznedar'ın babası Şükrü Haznedar ise cenaze törenine gelen bakanlardan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'a sarılarak, "Bunların hesabını kim soracak? Siz mi soracaksınız, biz mi soracağız? Biz soracaksak hesap sormasını biliriz. Onların ocaklarını söndürürüz. Yavrularım böyle ortada kalmasın. Ne olur diğer oğlumu Ali'yi de madenden çıkartın'' dedi.

Cenaze törenine Enerji ve Tabii Kaynaklara Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Karaman Valisi Murat Koca, Ak Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, işçilerin yakınları ve yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

ÇOCUĞUNUN TEDAVİ MASRAFLARI İÇİN MADENDE ÇALIŞMIŞ

Kardeşi Ali Haznedar ile birlikte mahsur kaldığı madende cesedine ulaşılan 2 çocuk babası 32 yaşındaki Kerim Haznedar, beyninde su toplaması nedeniyle 5 ay önce ameliyat olan 1 yaşındaki oğlu Mustafa'nın tedavi masraflarını karşılayabilmek için madende çalışıyordu.

Kerim Haznedar'ın, 9 kardeşinden 5'i maden ocaklarında çalışıyor. Kardeşlerinden kendisiyle birlikte çalışan Ali Haznedar da mahsur kalan ve henüz ulaşılamayan 16 işçi arasında bulunuyor.

7 AYLIKEN HALASINA EVLATLIK VERİLDİ

Kömür ocağından cesedi çıkarılan işçilerden 23 yaşındaki İsa Gözbaşı'nın, 7 aylık iken çocukları olmadığı için halası Nazmiye Gözbaşı'na evlatlık olarak verildiği ortaya çıktı. 43 yıl önce evlenen Nazmiye ve Ali Gözbaşı çifti, evlat edindikleri İsa Gözbaşı'nı öz evlatları gibi yetiştirdi.

Bekar olan ve 1 yıldır sigortalı iş olduğu için mahsur kaldığı maden ocağında çalışan İsa Gözbaşı'nın 'dayı' dediği 4 çocuk babası Hasan Hüseyin Tuncer'in öz babası, Hatice Tuncer'in de annesi olduğunu bildiği belirtildi.

16 İŞÇİYİ ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Kömür ocağında mahsur kalan diğer 16 işçinin bulunması için ise çalışmalar sürüyor. Çalışmaların zaman alacağını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Önümüzde günlerce sürebilecek bir kurtarma çalışmasından bahseder olduk. Çünkü hem tahkimatın bozulduğu hem de zeminin bozulduğu bir ortama geldik. Mesafenin çoğunluğunu daha geride bırakmış olmamıza rağmen işin yoğunluğunu önümüzde görüyoruz. O yüzden ailelerimizle paylaştığımız bu bilgilerde zamana karşı sabırlı olmamız gerecek'' dedi.

Vardiya sistemiyle çalışan kurtarma ekipleri de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Çamur ve moloz tahliyesi ile tahkimat işlemleri sürüyor. Zaman zaman duran su tahliye işlemleri de dün geceden itibaren yeniden başladı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

'Tüm soruları bilerek yanlış cevapladım 65 puan aldım'

SONRAKİ HABER

Efrîn Kantonu Başbakanı: Ambargo kaldırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...