12 Temmuz 2011 10:18

Harmandalı yaşanmaz halde

İzmir’in Çiğli ilçesine bağlı Harmandalı semtinde, 20 yıla yakındır varolan çöp biriktirme alanı, Harmandalı halkının sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesinin yıllardır çözülecek diyerek ertelediği çöp meselesi, 12 Haziran seçimlerinin ardından da artarak devam ediyor.

Harmandalı yaşanmaz halde
Paylaş

Şehir merkezine 12 kilometre uzaklıkta 35 bin kişinin ikamet ettiği bu semtte sorunlar saymakla bitmiyor. Daha önce defalarca metan gazı sıkışması yaşayarak semt sakinlerinin hayatını tehlikeye atan bu çöplükte, varolması gereken 96 adet havalandırma bacasından bir tane bile bulunmuyor. Geçmişte yaşanan bir patlama yüzünden çöpler altında kalan arıtma tesisinin yenisi halen yapılmamış durumda. Bu çöplükte çöp ayıklama işiyle geçimini sürdüren onlarca kişi sağlıksız koşullarda, ellerinde eldiven dahi olmadan bu işi yapmak zorunda kalıyorlar. İçme suyu sıkıntısının geçen yıl henüz çözüldüğü Harmandalı’nda, halk sağlığını tehdit eden ağır çöp ve tıbbi atık kokusu semti yaşanmaz hale getirmiş durumda. Çöp dağlarından hayvan barınaklarının atık sularıyla ve sağlık ocağının atıklarıyla birleşerek mahalle içinden tuzlaya akan derenin 150 metrelik kısmı mahalleli için rahatsızlık yaratıyor. Çocuklarını sokağa salamadıklarını, hatta artık balkonda yemek yiyemediklerini dile getiren mahalleli, seçim döneminde oy istemek için gelen siyasilerin hiçbirini umursamadığını söylüyor.

HEM OĞLUNU HEM TORUNUNU KAYBETTİ

Mahalle Sakinlerinden Salih Akman, çöp depolama alanına giden çöp araçlarının semtin içinden yüksek hızda dikkatsizce geçmelerinden kaynaklı birçok trafik kazası yaşandığını, kendi oğlunu 11 yaşındayken, ardından torununu da 8 yaşındayken kaybettiğini dile getirdi. Toplamda 16 kişinin böyle trafik kazalarında hayatını kaybettiğini ifade eden Akman “Bütün bunlara rağmen halen bir trafik lambası dahi koyulmadı” dedi. Akman, semtin içinden geçen dere yüzünden de yaz sıcaklarında kokudan nefes alamadıklarını söyledi.

Mahalle Sakinlerinden Gülten Memiş, seçimlerden önce oy istemek için mahalleye gelen, seçildikten sonra da mahallelere uğramayan yerel yöneticilere seslenerek, “Bu sorunu çözmezseniz daha da oy yok” diyerek sıkıntılarını belirtiyor.

Mahalle Sakinlerinden Saniye Kaya ise, Belediye Başkanının sadece kooperatiflerle uğraştığını, halkın sorunlarıyla hiç ilgilenmediklerini, seçimden seçime vaatlerle geldiğini dile getiriyor. Kapıyı pencereyi açamadıklarını söyleyen Kaya, “Kendi evimizde hapis yaşantısındayız” dedi.

Belediyeye yıllardır mahallenin çeşitli sorunları hakkında dilekçe yazan Mahalle Sakini Emekli Memur Hasan Ali Baytaş ise, bu meseleyle ilgili yüzlerce imzayı Büyükşehir makamına ilettiklerini belirtip, yetkililerin görevlerini yerlerine getirmelerini istediklerini belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP ve CHP’ninki ‘milli mutabakat’

SONRAKİ HABER

Alibeyköy Deresi’nden yükselen koku halkı bıktırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa